Local

Eveniment de gală, organizat de Consiliul Județean Iași – FOTO

Publicat: 26 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Unirea Principatelor Române din 1859 a fost marcată de Consiliul Județean Iași printr-un eveniment găzduit de Palatul Culturii și denumit ”24 ianuarie, Vrerea Nației Române”.
Oaspeți din țară și de dincolo de granițe au participat la un spectacol de gală în care s-au reunit folclorul românesc, muzica clasică, baletul și dansul de societate.
Ansamblul Artistic Profesionist “Constantin Arvinte” al Consiliului Judeţean Iaşi şi invitaţii săi, Silvia Zagoreanu (Republica Moldova), Maria Iliuţ (Ucraina – Regiunea Cernăuţi) şi Constantin Bahrim, au deschis programul cultural-artistic al serii.
Sala Voievozilor a fost locul în care muzica clasică, interpretată magistral de artiștii Filarmonicii Moldova, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, invitat special, a transpus publicul în atmosfera vremurilor de odinioară.
În același loc încărcat de istorie redată de portretele domnitorilor reprezentate în medalioane, primii trei cetățeni de onoare ai județului au primit distincțiile prin care le-au fost apreciate activitatea, râvna și dăruirea în activitățile prin care au promovat numele și imaginea Iașului: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Excelența sa Petru Gherghel, Episcop Emerit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și Lucian Flaișer, fost Președinte al Consiliului Județean.
Titlul de ”Cetățean de onoare” le-a fost înmânat de președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.
”Închin această distincție marilor mitropoliți ai Moldovei și Țării Românești, Sofronie și Nifon, care, în ianuarie 1859, prezidau cele două adunări elective de la Iași și de la București, propunându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite. Să ne dăruiască Dumnezeu să avem gândul lor bun și al celorlalți făuritori ai Unirii, care, acolo de sus, ne privesc și așteaptă de la noi să păstrăm și să întregim moștenirea din 1859”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
”Sunt profund emoționat și onorat să primesc în ziua Principatelor Române, suprinzătorul titlu de cetățean de onoare al județului Iași. Nu m-am așteptat, o asemenea decizie este o adevărată premieră și surpriză: să ne putem bucura de o asemenea onoare și să deschidem lista celor ce vor urma a primi acest titlu în viitor. Titlul mă onorează foarte mult și îmi oferă ocazia să mă întreb ce am făcut să îl merit și ce datorie am de a face mai departe pentru comunitatea în care mi-am stabilit căminul”, a afirmat Excelența sa Petru Gherghel, Episcop Emerit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
”Sunt foarte emoționat, această zi constituie pentru mine un important punct de plecare pentru următorii ani. Nu m-am gândit niciodată că în această sală atât de importantă pentru ieșeni voi fi nominalizat și ales. Au fost ani grei dar foarte frumoși și, dacă astăzi suntem în această zi a Unirii, trebuie să spun că succesul meu a constat în echipă, în unirea între cel care conducea Consiliul Județean și colaboratorii din CJ, primarii, consilierii locali. Vă mulțumesc pentru această cinste pe care mi-ați acordat-o chiar într-o zi atât de importantă!”, a spus Lucian Flaișer, fost Președinte al Consiliului Județean, imediat după primirea distincției .
”Lecția Unirii Principatelor este aceea că o națiune are ultimul cuvânt în ceea ce privește viitorul. De aceea, consider că astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de forță, încredere, devotament și solidaritate pentru anii care urmează.
Trăim și făurim istoria chiar în aceste momente și în toți anii ce vor urma. Consiliul Județean a considerat de cuviință ca, în semn de prețuire și aleasă considerație pentru eforturile și dedicarea în slujba semenilor, să confere titlul de cetățean de onoare unor personalități marcante ale Iașului.
Cei trei cetățeni de onoare desemnați sunt oameni despre care este deopotrivă ușor, dar și foarte greu să vorbești. Este greu pentru că vorbim despre personalități pe care nu le poți cuprinde în câteva fraze. Și e ușor, pentru că nu trebuie să căutăm cuvinte mari și nici fapte, faptele sunt, cuvintele vin de la sine…și..toți trei au o calitate comună.
Sunt oameni care, în primul rând, au depășit permanent limitele atribuțiilor avute prin natura funcțiilor ocupate, încercând să lase ceva în urmă; nu pentru a li se adresa cândva elogii, ci pentru că așa le este felul, asta este plămada din care sunt făcuți; o plămadă din ce în ce mai rară în zilele noastre și, tocmai de aceea, mai demnă de luarea noastră aminte”, a spus, în discursul său, Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.
Publicul s-a putut bucura și de un spectacol de balet oferit de membrii Operei Naționale Române Iași.
Evenimentul a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru.
Seara s-a încheiat cu Hora Unirii interpretată de Corul Filarmonicii Moldova, moment în care cerul Iașului s-a luminat de lampioanele înalțate în cinstea celor care au înfăptuit Unirea.

Adauga un comentariu