Eveniment-Social

Eveniment special, pe cultură, la Iași, dedicat celebrei Reviste „Convorbiri Literare”

Publicat: 10 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eveniment special pe cultură la Iași dedicat celebrei Reviste Convorbiri Literare
În perioada 12-14 mai 2022 va avea loc cea de-a XXVI-a ediției a Zilelor Revistei ”Convorbiri Literare”. Manifestările vor debuta joi, 12 mai 2022, ora 17.00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (Casa cu Absidă, Sala „Mihai Ursachi”), Municipiul Iași cu Simpozionul „Alexandru Tzigara-Samurcaș” (1872-1952), director al Revistei „Convorbiri Literare” (ianuarie 1924 – februarie 1939)

La Iași, este programat un eveniment special, pe cultură, dedicat Revistei „Convorbiri Literare”. În perioada 12-14 mai 2022, va avea loc cea de-a XXVI-a ediție pe acest plan. Manifestările vor debuta joi, 12 mai, ora 17:00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (Casa cu Absidă, Sala „Mihai Ursachi”), prin Simpozionul „Alexandru Tzigara-Samurcaș” (1872-1952), director al revistei „Convorbiri Literare” (ianuarie 1924 – februarie 1939). Acesta va fi urmat de lansarea Antologiei Biblioteca Revistei „Convorbiri Literare” 2021

La Iași, este programat un eveniment special pe cultură dedicat Revistei „Convorbiri Literare”, în perioada 12-14 mai 2022. Este vorba de cea de-a XXVI-a ediție. Manifestările vor debuta joi, 12 mai, ora 17:00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (Casa cu Absidă, Sala „Mihai Ursachi”), prin Simpozionul „Alexandru Tzigara-Samurcaș” (1872-1952), director al revistei „Convorbiri Literare” (ianuarie 1924 – februarie 1939). Activitatea va fi urmată de lansarea Antologiei Biblioteca Revistei „Convorbiri Literare” 2021.

Ziua de vineri va debuta la ora 9:30, la Casa cu Absidă, Sala „Mihai Ursachi”, cu simpozionul: Diplomație Culturală la „Convorbiri Literare”, după care va avea loc lansarea cărților: „Diplomație Culturală la Convorbiri Literare”, Partea I – „Serbările de la Putna (1871) și Beilic” (1875), Partea a II-a, „Iraclie Porumbescu – Scrieri”.

Eveniment, pe cultură, la Iași, dedicat celebrei Reviste „Convorbiri Literare”

De la ora 18:00, tot la Casa cu Abisdă, Sala „Mihai Ursachi”, este programată festivitatea de acordare a premiilor anuale ale revistei, precum și a Premiului Naţional „Iacob Negruzzi”, pentru cea mai bună revistă literară, și a Premiului Naţional pentru Critică „Titu Maiorescu”. Zilele Revistei „Convorbiri Literare” sunt o acțiune organizată de Asociația „Revista Convorbiri Literare”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași. An de an, aceste distincții sunt extrem de importante și valoroase în arealul literar și cultural autohton. Pe de altă parte, tot acum sunt promovate noi publicații și articole relevante și consistente, repere ale trecutului și prezentului intelectual al țării.

„Convorbiri Literare” este o publicație literară lunară care apare la Iași. Între 1944 și 1970 a fost suspendată

Revista „Convorbiri Literare” este o publicație literară lunară care apare la Iași. Între 1944 și 1970 a fost suspendată. În primul număr al revistei, Iacob Negruzzi preciza: „Sub numele de «Convorbiri Literare» va apărea la două săptămâni o revistă în formatul stinsei «România Literară». Revista a fost organul de presă al Societății literare «Junimea»”. Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886.

Între 1886 și 1944 apare la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care predă apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru. Printre colaboratori s-au numărat Mihai Eminescu, care publică aici majoritatea poeziilor sale; Ion Creangă, care „subpublica” primele trei părți din „Amintiri” și o serie de povești; Ion Luca Caragiale, care „subpublica” majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, care publică nuvele și povești; Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Duiliu Zamfirescu, I. Al. Brătescu-Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii. Publicația se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariție, o direcție nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic și sentimentul valorii estetice.

Așadar, este vorba de un eveniment special, pe cultură, la Iași, dedicat celebrei Reviste „Convorbiri Literare”.

Adauga un comentariu