Secretele istoriei

Evenimente precursoare formarii Tarii Romanesti

Publicat: 05 ian. 2015
3

O parte a teritoriului Tarii Romanesti facuse parte din Imperiul Roman intre 105 si 271, si apoi temporar in timpul lui Constantin cel Mare. Dupa retragerea romana, gotii au creat un puternic stat atestat printre altele de Cultura Cerneahov. In zona curburii Carpatilor s-a descoperit un important tezaur ce atesta venirea lor din zona Uralilor. Atat gotii, cat si alte popoare migratoare ce le-au urmat, au gasit aici o populatie destul de rarefiata, dar statornica, in proces intens de romanizare, cu care au coexistat si pe care nu au reusit sa o asimileze.

Vezi si Mihai Sutu, de trei ori domn in Tara Romaneasca

Incepand cu secolul XII-lea, Valahia este mentionata in izvoarele bizantine, bulgaresti, maghiare si slavone, iar mai tarziu in cele occidentale, ca fiind regiunea unor state feudale locuite de vlahi si conduse de cnezi (mici feudali) si voievozi (lideri militari cu autoritate ce cuprindea multiple cnezate), atat la sud si est de Carpati, cat si in interiorul arcului carpatic. Teritoriul Tarii Romanesti era la acea vreme parte a celui de al Doilea Tarat Bulgar, stat cu o importanta componenta romaneasca, dat fiind ca in unele documente tarii bulgari (cum ar fi Caloian) sunt denumiti „imparati ai vlahilor si bulgarilor”, si in acelasi timp strans asociat din punct de vedere cultural cu Imperiul Bizantin. La nord-vest, Transilvania fusese cucerita inca din secolele anterioare de Regatul Ungariei, care a construit intarituri de aparare pe linia Carpatilor. Marea invazie mongola din 1241 a declansat o serie e evenimente ce aveau sa duca la formarea Tarii Romanesti. In primul rand, ea a slabit semnificativ atat taratul bulgar cat si principalul sau rival, Ungaria. Ungaria a cucerit de la acesta Belgradul si Oltenia (ultima organizata ulterior sub numele de Banatul de Severin). Muntenia a iesit si ea de sub autoritatea tarului de la Tarnovo, fiind dominata de mici feudali ce plateau tribut mongolilor sau erau vasale regelui maghiar. Totusi, Ungaria nu a avut suficienta forta incat sa-si extinda ferm autoritatea pana la Marea Neagra, limitandu-se sa aduca alaturi de secui, pentru intarirea frontierei carpatice, si imigranti din Sfantul Imperiu Roman, denumiti sasi.

Vezi si Reliatiile lui Stefan cel Mare cu Tara Romaneasca

Ungaria nu reusea sa controleze bine nici acest banat de Severin, astfel ca regele maghiar Bela al IV-lea a incercat sa aduca in zona pe Cavalerii Ioaniti. Diploma acordata la 2 iunie 1247 acestora, cunoscuta ca Diploma Ioanitilor, mentioneaza ca pe teritoriul viitoarei Tari Romanesti existau cel putin patru formatiuni: voievodatele lui Ioan si Farcas, Seneslau si Litovoi. Litovoi si fratele sau Barbat s-au luptat cu trupele maghiare la 1285. In urma acestor lupte Litovoi a murit, iar Barbat a fost luat prizonier. El s-a rascumparat si s-a intors la conducere, incetand insa rebeliunea impotriva suzeranului maghiar.

Adauga un comentariu