Diete si regimuri

Evitați acești cinci factori de risc și trăiți mai mult!

Publicat: 26 mart. 2020

Evitați acești factori de risc! Vreti sa traiti o viata sanatoasa si lunga? Încercați să eliminați aceste cinci obiceiuri proaste de sănătate: fumat, nu faceți exerciții fizice, aveți exces de greutate, beți prea mult alcool și aveți o dietă nesănătoasă.

Este vorba despre un studiu nou care a analizat impactul acestor comportamente asupra șansei de a duce o viață mai lungă, fără diabet, boli cardiovasculare, cancer și alte boli cronice.

„Am descoperit că, urmând un stil de viață sănătos, poate prelungi substanțial anii în care o persoană trăiește fără boli”, a declarat autorul principal Dr. Frank Hu, care prezidează departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.

„În special femeile care au practicat toate cele cinci obiceiuri au câștigat peste 10 ani de viață fără boli, iar bărbații care au făcut acest lucru au câștigat aproape opt ani”, a spus Hu.

Cercetarea este o extensie a unui studiu publicat anul trecut care a urmarit peste 38.000 de bărbați, timp de 28 de ani, și 73.000 de femei, 34 de ani.

Cercetarea a descoperit că femeile care au adoptat toate cele cinci obiceiuri sănătoase la 50 de ani au trăit cu 14 ani mai mult decât femeile care nu au făcut-o; bărbații care urmau toți cei cinci factori de viață la 50 de ani au trăit cu 12 ani mai mult decât bărbații care nu au urmat niciunul.

Evitați acești factori de risc!

Acest nou studiu, publicat în revista BMJ, a examinat aceleași date pentru a vedea cum afectează boala cronică calitatea vieții în perioada de studiu.

Cercetarea a fost concepută pentru a vedea modul în care cinci comportamente sănătoase au interacționat pentru a afecta riscul de boală: lipsa fumatului, menținerea unui indice de masa corporal sănătos sub 25 de ani, efectuând cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, consumând alcool moderat și având o dietă de bună calitate.

Hu a spus că femeile care au practicat patru sau cinci dintre obiceiurile sănătoase în următorii 20-30 de ani, au avut 10,6 ani suplimentari de viață fără boală în comparație cu femeile care nu au adoptat schimbări în stilul de viață. Când au fost defalcate în funcție de boală, femeile mai sănătoase au obținut în medie opt ani fără cancer, 10 ani fără boală cardiovasculară și 12 ani fără diabet.

Bărbații care au practicat patru până la cinci comportamente sănătoase au câștigat speranța de viață cu 7,6 ani; o medie de încă șase ani fără cancer, încă nouă ani fără probleme cardiace și peste 10 ani fără diabet.

Rezultatele sunt valabile chiar și după ajustarea datelor în funcție de vârstă, etnie, istoric medical de familie și alți factori potențial influenți.loading...

Adauga un comentariu