News Flash:

Examenul de admitere, pro sau contra?

15 Iulie 2002
2078 Vizualizari | 0 Comentarii
•Conform curentelor de opinie din Ministerul Educatiei si Cercetarii, tot mai multe universitati au revenit la examenul de admitere, considerandu-se ca selectia pe baza de dosare nu este concludenta •Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" a schimbat modalitatea de admitere fata de anul trecut cu 180 de grade, revenind la "sfantul" test grila sau la examenul scris •Universitatea de Medicina si Farmacie nici macar nu a luat in considerare vreodata selectia pe baza concursului de dosare •Conducerea Universitatii "Al. I. Cuza" ramane pe baricade, manifestandu-si opinia ca bacalaureatul este hiba

Ministerul Educatiei si Cercetarii a stabilit ca cea mai concludenta modalitate de selectie a candidatilor la admiterea in invatamantul superior ramane examenul, sub forma de proba scrisa sau de test grila. Argumentele sunt ca tot mai multi profesori universitari se plang de calitatea slaba a studentilor admisi pe baza concursului de dosare si neconcordanta dintre notele obtinute in timpul liceului si la bacalaureat, precum si de calitatea cunostiintelor absolventilor. Din acest motiv, multe universitati publice au revenit la examenul sub forma probei scrise sau a testului grila. Un exemplu clar in acest sens este Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", care organizeaza admitere in toamna la toate cele zece facultati de profil tehnic. La polul opus este Universitatea "Al. I. Cuza", care nu va renunta nici anul viitor la concursul de dosare, in virtutea autonomiei universitare si a alinierii la modelele occidentale si americane.

Majoritatea elevilor considera ca examenul propriu-zis este mai pertinent decat concursul de dosare. Principala lor nedumerire este ca la liceele din localitati obscure, unde competitia este scazuta, notele obtinute la teze si la bacalaureat sunt mari, iar la liceele mari, cu profesori exigenti si grad ridicat de competitivitate intre elevi, notele sunt mici. Marturie in acest sens stau chiar parerile profesorilor universitari, care au participat la examenul de bacalaureat ca presedinti de comisie si au avut posibilitatea sa-si dea seama la fata locului de nivelul de pregatire al absolventilor. "Am fost seful subcomisiei de bacalaureat al unui liceu din Barlad, unde elevii erau foarte slab pregatiti. In schimb, cele mai multe note au variat intre 8-9, iar procentajul celor care au luat note intre 9 si 10 a fost destul de ridicat", a declarat profesorul Corneliu Munteanu, de la Universitatea Tehnica.

Intoarcere cu 180 de grade la Politehnica

Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" s-a intors cu 180 de grade in ceea ce priveste modalitatea de admitere. Anul trecut, la cinci facultati (Constructii de Masini, Electrotehnica, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor si Textile) au fost luate in considerare media de la bacalaureat si mediile din timpul liceului de la matematica, fizica si chimie. Pana in luna aprilie, toti decanii facultatilor respective erau convinsi ca vor selecta candidatii in acelasi mod. Dar, tinand cont de recomandarile ministerului si ale Consiliului National al Rectorilor, conducerea universitatii a decis ca examenul scris sau testul grila sunt mai concludente. "Candidatii vor fi mult mai bine selectati si nu se vor mai retrage dupa un an sau doi pentru ca nu fac fata. Ei trebuie sa aiba o baza solida de cunostinte de matematica, fizica si chimie pentru a promova examenele din primii ani. Consideram ca mai sanatos este examenul scris sau testul grila", a declarat rectorul Mihai Cretu.
Doar la Facultatea de Chimie Industriala proba va fi scrisa, celelalate noua facultati vor da un singur test grila cu intrebari din matematica si fizica sau informatica la Automatica si Calculatoare. Media de la bacalaureat are o pondere din nota finala de 10-25 la suta.

Tot test grila pentru medicinisti

La Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF), candidatii vor sustine tot test grila, asa cum este traditia de aproape zece ani. Media de la bacalaureat va conta doar in proportie de 25 la suta, restul de 75 la suta fiind nota de la test, cu intrebari din chimie organica, fizica si anatomie la Medicina Generala si Stomatologie, chimie organica, anorganica si botanica la Farmacie si fizica, anatomie, chimie organica/ matematica la Bioinginerie Medicala. In schimb, fata de anul trecut, un candidat care a obtinut sub cinci la vreuna dintre cele trei materii de examen nu va fi admis chiar daca are medie de admitere. "Nu vom renunta cat de curand la testul grila, care mi se pare o modalitate foarte buna de selectie. Un viitor student la medicina este obligat sa aiba cunostiinte de anatomie, chimie si fizica, pentru ca examenele la medicina sunt foarte grele, iar profesorii sunt recunoscuti pentru severitatea lor", a explicat rectorul Carol Stanciu. Miercuri vor incepe inscrierile si la cele patru facultati de la UMF.

Rectorul Oprea sta pe baricade

La Universitatea "Al. I. Cuza", lucrurile sunt cat se poate de clare. Ca si anul trecut, la majoritatea facultatilor de profil uman, selectia se va face pe baza concursului de dosare. Opt din cele cinsprezece facultati, si anume Chimie, Matematica, Fizica, Filosofie, Economie si Administrarea Afacerilor, Geografie si Geologie, Istorie si Litere, vor tria candidatii pe baza notelor de la bacalaureat si a mediilor de la liceu. Celelalte sapte (Biologie, Drept, Psihologie, Educatie Fizica si Sport, Informatica, Teologie Ortodoxa si Teologie Catolica) vor sustine examene scrise sau teste grila din materiile de specialitate. Conducerea universitatii este decisa sa nu se intoarca la probele scrise, in ciuda recomandarilor de la MEC. "Ar insemna anularea legii actuale a invatamantului si emiterea unei noi legi organice. Autonomia univesitara este argumentul nostru forte, nu avem de gand sa regresam, ci sa promovam", a declarat rectorul Dumitru Oprea.

Solutia: bacalaureat national

In opinia profesorului Dumitru Oprea, rector la Cuza, cea mai buna solutie de viitor pentru rezolvarea divergentelor de opinie privind modalitatea de admitere este bacalaureatul national. "Examenul de bacalaureat trebuie regandit, aici sunt hibe. Se pare ca nu se vrea o seriozitate in bacalaureat, de aceea exista probleme. Acest examen trebuie organizat in centrele universitare care au potentialul necesar, cu profesori verticali, care sa fie obiectivi. La Iasi exista resurse pentru ca 60.000 de absolventi sa sustina Bac-ul", a mentionat rectorul Oprea.
El a adaugat ca trebuie urmat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde absolventii de liceu dau niste teste foarte serioase si, in functie de punctajul pe care il obtin, se pot inscrie sau nu la universitatile de prestigiu. "Cine vrea sa dea Bac-ul la Holboca este liber sa o faca. Cei care vor sa urmeze cursurile in cadrul unei facultati de prestigiu trebuie sa se pregateasca temeinic sa ia xexamenul de maturitatex la institutia de invatamant superior cu pricina, a conchis Dumitru Oprea.
Alina ZAHARIUC
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013767 (s)