News Flash:

Examenul de capacitate - punct important in Reforma Marga

23 Februarie 1999
6995 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7569 RON (+0.0427)
USD: 4.1883 RON (+0.0392)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
•Punctele forte ale Reformei Marga aflata in anul de debut sint examenul de capacitate si bacalaureatul. Desi cele doua examene trebuiau introduse inca din 1995 o data cu Legea invatamintului, fostele echipe de specialisti de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) au aminat elaborarea metodologiilor. Cu toate acestea, organizarea examenului de capacitate a inceput deja sa ridice anumite probleme, care ar putea pune in pericol desfasurarea normala a celor doua examene din vara.

Reforma Haret a introdus pentru prima data examenul de capacitate in scoli


Examenul de capacitate a fost introdus in sistemul educational romanesc in 1898 prin Legea invatamintului secundar si superior elaborata de Spiru Haret. Legea lui Haret prevedea pentru invatamintul secundar o durata de 8 ani (la baieti) impartita in doua cicluri de cite patru ani: gimnaziul propriu-zis sau cursul inferior de liceu cu 4 clase si cu programa cu caracter practic, urmat apoi de cursul superior. La vremea respectiva gimnaziu avea o existenta de sine statatoare, cu un ciclu de cunostinte unitar, absolventii lui obtinind, in urma unui examen special, un certificat de capacitate. Certificatul de capacitate le dadea dreptul acestora sa ocupe anumite functii sau sa treaca invatamintul secundar superior - liceu propriu-zis la una din sectiile clasica, reala sau moderna.

Examenul de capacitate sau de absolvire a ciclului gimnazial a fost scos din sistemul de invatamint in 1966-1967, an in care s-a modificat durata scolii generale, de la 7 ani la 8 ani. Comparativ cu cel introdus prin Legea Invatamintului/1995, examenul de capacitate pina in anii '60 era sustinut la mai multe discipline de studiu si doar la patru materii. Toate probele constau in evaluarea orala a cunostintelor elevilor. Fara promovarea examenului de capacitate elevii nu erau acceptati la liceu.

Demn de precizat este faptul ca, prin legea invatamintului a lui Spiru Haret a fost introdus pentru prima oara examenul de admitere in ciclul gimnazial. Pina la Haret, pe baza Legii 1864, absolventii cursului primar se puteau inscrie la gimnaziu si liceu fara examen de admitere, cu exceptia celor proveniti din scolile particulare. Ciclul liceal se incheia cu un examen de bacalaureat, care se defasura in fata unei comisii formate din profesorii scolii si prezidate de un presedinte din afara. Primul reformator al invatamintului romanesc scria despre bacalaureat ca "s-a cautat a se suprima rolul memorie si s-a lasat candidatului la toate problemele timp de gindire si mijloace de lucru". Bacalaureatul introdus de Haret era un examen general, prin care erau verificate cunostintele elevului la toate disciplinele studiate in invatamintul superior (liceu).

Peste 7000 de elevi ieseni vor sustine in acest an examenul de capacitate


La aprope 100 de ani de la aparitia Legii Spiru Haret, examenul de capacitate a fost reintrodus in sistemul educational. Anul acesta, in judetul Iasi, peste 7000 de elevi vor sustine examenul de capacitate in 68 de centre scolare organizatoare. Conform legislatiei in vigoare, "studiile gimnaziale se incheie prin sustinerea unui examen de capacitate, structurat pe baza unei metodologii eleborate de MEN, la urmatoarele discipline: Limba si Literatura Romana, Matematica, Istoria Romanilor si Geografia Romaniei".

La examenul national de capacitate se pot prezenta promovatii clasei a VIII-a, incepind cu promotia 1999 dar si din seriile anterioare, fara a depasi 17 ani. In caz de nepromovare a examenului, acesta poate fi sustinut in una din sesiunile anterioare. Elevilor care promoveaza capacitatea li se acorda un certificat, iar celor picati li se elibereaza la cerere, copie dupa foaia matricola. Picatii nu pot insa urma liceul sau scoala profesionala, ci doar scoala de ucenici. Fiecare din cele 68 de centre organizatoare la nivelul judetului Iasi va avea cite o comisie de examinare. Presedintele comisiei va fi un director al unei unitati de invatamint, alta decit cele care sint arondate. Comisia pe fiecare scoala va fi formata din 8 membri, cite doi profesori calificati la fiecare disciplina la care se sustin probele. Acestia au obligatia de a multiplica, in prezenta profesorilor de specialitate, cu o jumatate de ora inaintea probei scrise, subiectele pe care le sigileaza asigurind pastrarea secretului.

Profesorii care favorizeaza copiatul vor fi sanctionati penal sau administrativ

Corectarea si notarea lucrarilor scrise la fiecare disciplina se va efectua de cei doi examinatori aflati fiecare in sali separate. In cazul in care presedintele comisiei va constata ca intre notele acordate unei lucrari de catre doi profesori examinatori exista o diferenta mai mare de o jumatate de punct, o repartizeaza pentru recorectare si notare unui alt profesor de specialitate. Daca apar diferente de notare mai mari de doua puncte, in plus sau in minus, presedintele comisiei de contestatii analizeaza si propune sactionarea celor vinovati. Elevii care, sustinind examenul de capacitate, sint surprinsi copiind in timpul defasurarii probelor sau comitind alte fraude menite sa favorizeze rezolvarea subiectelor sint eliminati din examen. Cadrele didactice angajate in organizarea si desfasurarea examenului national de capacitate, care comit fapte cu caracter infractional (furnizarea de solutii la probleme, inlocuiri de lucrari, modificari nejustificate de note) sau manifesta neglijenta in indeplinirea raspunderilor vor fi sanctionate penal sau administrativ.

Doar 40% din absolventii scolilor de la tara vor promova capacitatea

Peste 30% din absolventii ciclului gimnazial care vor sustine in acest an examen de capacitate, provin din mediul rural. Promovarea capacitatii pentru acestia este insa o problema. Tinind cont de faptul ca in majoritatea scolilor de tara procesul de invatamint se desfasoara cu cadre didactice necalificate, sansele de admitere a elevilor la examenul de capacitate sint foarte mici. Mai mult decit atit, la fiecare disciplina de examen elevii din mediul rural au avut cel putin doi sau trei profesorii, neexistind nici un fel de continuitate in metodica predarii materiei. "Promovabilitatea in mediul rural la examenul de capacitate va fi cu siguranta redusa. Nu cred sa fie admisi la acest examen decit maxim 40% din absolventii scolilor generale de la tara. Numarul notelor de 10 va fi foarte mic. De aceea pot spune ca examenul de capacitate va reduce concurenta mai ales la scoli profesionale, unde pina acum se inscriau majoritatea absolventilor de la tara", a declarat Camelia Gavrila, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean.

Examenul de capacitate va costa peste 300 milioane lei

Metodologia elaborata de Ministerul Educatiei Nationale privind organizarea si desfasurarea examenului de capacitate creeaza deja probleme organizatorilor teritoriali. In primul rind, numarul mic de profesori calificati la disciplinele Istorie si Geografie face imposibila corectarea tezelor pe cele 68 de centre fixate si aprobate deja de MEN. "Am solicitat ministerului corectarea centralizata a tezelor deoarece avem un numar insuficient de profesori calificati la unele discipline. De asemenea, prin metodologie se cere ca toti membrii comisiilor sa fie cel putin profesori cu gradul II, lucru care din nou ridica probleme", a precizat Victor Geangalau, inspector scolar, secretarul comisiei judetene de capacitate.

Examenul de capacitate ar putea fi compromis si de dotarea precara a unitatilor de invatamint. Buna defasurare a examenului necesita existenta in scoli a aparaturii audio-video, aparatura de tehnica de calcul, copiatoare. In momentul de fata, nici macar centrele scolare din orase nu au o dotare corespunzatoare. "Dupa cite am inteles de la minister, urmeaza sa fie alocate fonduri pentru dotarea scolilor cu tehnica de calcul, copiatoare necesare multiplicarii subiectelor. In caz contrar va trebui sa imprumutam", a mai adaugat Camelia Gavrila. Cheltuielile estimate pentru organizarea examenului de capacitate la nivelul judetului Iasi se ridica la peste 300 de milioane lei, suma in care nu este cuprinsa si dotarea scolilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

legea invatamintului spiru haret judetul iasi men
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1558 (s) | 21 queries | Mysql time :0.020935 (s)