Actualitate

EXCLUSIV! A murit marele profesor si istoric al Romaniei, Gheorghe Buzatu – UPDATE VIDEO

Publicat: 20 mai 2013
1

UPDATE 16:42 – Trupul neinsufletit va fi depus, incepand de maine, la Biserica „Sf. Lazar”, din Centrul Civic din Iasi, iar slujba religioasa va avea loc in acelasi loc, joi, la ora 12:00.

Vezi aici Actul de la 23 august 1944 a declansat „holocaustul comunist” in Romania – GALERIE VIDEO si FOTO

Astazi, in jurul orei 12:00, in urma unui stop cardio-respirator, a trecut in nefiinta unul dintre cei mai mari profesori si istorici ai Romaniei, Gheorghe Buzatu.

Gheorghe Buzatu s-a nascut la data de 6 iunie 1939. Dupa absolvirea studiilor de 10 clase ale scolii elementare, medii si la Liceul Regele Ferdinand din orasul Ramnicu Sarat (1946-1956), a urmat cursurile Facultatii de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi (1956-1961). In anul 1971, a obtinut doctoratul in istorie la aceeasi facultate.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca cercetator stiintific la Institutul de Istorie si Arheologie „A.D.Xenopol” al filialei Iasi a Academiei Romane (1961-1992), apoi, ca cercetator stiintific principal I al „Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei din Iasi a Academiei Romane” (1992-1997). Profesor universitar de „Istorie Contemporana si Relatii Internationale” la universitatea din Craiova (incepand din anul 1997), iar actualmente profesor consultant la Universitatea „Ovidius” din Constanta.
 
In paralel, a indeplinit si functiile de secretar stiintific al Institutului „A. D. Xenopol” din Iasi (1975-1990), precum si pe cea de director al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei Iasi a Academiei Romane (din 1992).
Comentarii
 • Dumnezeu sa te odihneasca.de tine nu s-a dezis satana aia de vadim?bezmetecul asta a reusit sa se dezica si sa-i porcaiasca pe toti colaboratorii.nu cred sa fi scapat cineva.DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA MAESTRE. LA FEL CA SI CEI DIN-INANTEA TA,GEORGE PRUTEANU,PAUNESCU SI ALTII CARE AU FOST MULT MAI VALOROSI DECAT ACEST NEBUN.ASTA ESTE TIPUL-CAMELEONULUI,ESTE TIPUL JAVREI CARE LATRA DAR NU MUSCA.

 • Dumnezu sa-l odihneasca pe marele istoric Gheorghe Buzatu! Am pierdut un mare prieten, cel mai mare si mai important pentru mine si pentru Tara.

 • Dumnezeu sa-l odihneasca. A fost si va ramane un mare si controversat istoric. Opera sa ramane peste decenii o bibliografie pe care fiecare o poate utiliza si interpreta cum crede de cuviinta. Voi pastra amintirea interesantelor activitati la care am participat impreuna si discutiile uneori contradictorii deosebit de fructuoase.

 • Istoriografia românească a mai pierdut unul din exponenții săi de marcă, Prof. Gh. Buzatu, autorul unei opere științifice de o valoare inestimabilă, dar și părinte spiritual al unei întregi pleiade de cercetători în domeniu. Savantul Gh. Buzatu a fost, însă, și o mare conștiință românească, a cărui amintire va rămâne pururea vie în sufletele noastre. Dumnezeu să-l odihnească!

 • Jos pălărie in fata marelui istoric si patriot Ghe Buzatu , Dumnezeu sa îl aibă-n paza si sa îl ierte . Savantul pe cat de mare a fost in meseria sa , pe atât de naiv a fost in politica . S-a lăsat influentat de un natarau precum Vlad Hogea si a pus umărul inconștient la dispariția PRM-ului la Iași . Apoi a dat doctoratul uneia ca Oana Turcu ( buna cunoștință de-a domnului Ticu Isari ) sau altuia ca Hogea. Oricum, Dumnezeu sa-l odihneasca .

 • Luni, 20 mai, o zi în care nimic nu anunța tulburarea echilibrului în dulcele târg al Ieșilor, spre ceasurile prânzului, ca un trăsnet negru căzut din albastrul cerurilor, fulgeră vestea că istoricul Gh. Buzatu s-a supus, pe neașteptate, legii firii și a trecut … Styxul. A fost vestea care a așezat pe chipul ieșenilor un văl de sinceră tristețe.
  Odată cu dispariția Profesorului Gh. Buzatu, istoriografia românească pierde unul dintre cei mai valoroși reprezentanți, autor al unei opere impresionante, creator de școală istorică, o pleiadă de cercetători în domeniu își revendică „rădăcinile” în sfaturile Magistrului. Spațiul nostru spiritual este văduvit, astfel, de un OM de o verticalitate exemplară, de o mare conștiință românească.
  Pentru noi toți cei care l-am cunoscut, admirat și îndrăgit, Ilustrul Magistru va dăinui amintire pururea vie în sufletele noastre. Dumnezeu să-l odihnească!

 • A fost printre putinii istorici care au avut acces la arhivele Rusiei ( URSS ) si la Vatican, decoperind date si marturii ascunse noaua referitor la istoria noastra, a romanilor, date care in multe cazuri contrazic ceea ce se preda in scoala – cine l-a bagat in seama , cine i-a mai publicat descoperirile ? nimeni, decat in mica masura …

 • Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in Imparatia Sa Cereasca.

  In saptamana mortii sale, mass-media de la noi aproape ca tace, incercand sa mentina in narcoza constiinta natiunii. Iar cand nu tace – in prea multe cazuri – nu incearca sa faca altceva decat sa-i maculeze memoria. E suficient acest tragic eveniment si reflectarea sa in ziare si televiziuni, ca sa stim ca suntem vanduti, ca jurnalistii de la noi – mai mult chiar, o buna parte a intelectualitatii – fac mercenarism in slujba dusmanilor.

Adauga un comentariu