Eveniment-Social

EXCLUSIV! Aceasta este noua generatie de elevi exceptionali ai Iasului

Publicat: 09 mart. 2014
1

@ Toti sunt tineri, talentati si foarte bine pregatiti @ Ei reprezinta noua elita a invatamantului romanesc @ Cu toate ca au o varsta frageda, acestia deja sunt laureati ai unor importante concursuri si olimpiade nationale @ Mai mult, dupa afisarea rezultatelor finale la ultimul test organizat la nivelul intregii tarii, au demonstrat ca pot atinge perfectiunea scolara: au luat note de 10 @ Unii dintre ei nu provin de la scoli gimnaziale sau colegii importante din orasul Iasi 

Dupa o perioada in care, la nivelul judetului Iasi, a existat un oarecare regres in ce priveste elevii de gimnaziu care au reusit sa se impuna la principalele concursuri, examene si olimpiade nationale, anul acesta, in prim-plan iese in evidenta o noua generatie de tineri exceptionali. Dupa publicarea rezultatelor oficiale ale simularii de la Evaluarea Nationala (EN), mai multi copii au reusit sa obtina note maxime.

Citeste si: Galeria elevilor ieseni de nota 10 la bacalaureat – FOTO, VIDEO – VEZI TABELUL CU REZULTATELE LA BAC

Colegiul National, in topul celor mai bune din tara

Daca in anii trecuti, colegiile Costache Negruzzi sau Emil Racovita se plasau in fata Nationalului, de aceasta data celebra institutie de invatamant preuniversitar a dat lovitura cu cinci elevi care au obtinut ZECE pe linie. Este vorba despre: Ionut Catalin Craciun, Ana Maria Astefanei, Irina Malina Strugariu, Codrin Alexandru Stefaniu si Carol Sebastian Rameder. In total, nu mai putin de 33 de candidati au luat nota 10 la Matematica, iar 26 la Romana. In fata acestei performante, conducerea colegiului spera ca ele sa fie confirmate si la testarea propriu-zisa din vara. „Desigur, noi suntem foarte incantati de rezultatele elevilor nostri la simularea Evaluarii Nationale. Totusi, notele obtinute la examenele oficiale sunt cele care sunt importante. Speram ca, dupa aceste note obtinute de tineri si care sunt doar de etapa, ei sa se pregateasca in continuare pentru a avea aceleasi rezultate si la testul din vara”, a mentionat prof. Cristina Valcu, directorul de la National. 

Citeste si: Catalogul elevilor de NOTA 10 – GALERIE FOTO, VIDEO

Camelia Gavrila: „Cheia succesului este pregatirea constanta”

Pe de alta parte, nici Colegiul Negruzzi nu este mai prejos. Aici, una dintre eleve a obtinut cele mai bune rezultate. Anul trecut, Adelina Ioana Filip, coordonata chiar de prof. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), a obtinut premiul I la Olimpiada Nationala de Limba, Comunicare si Literatura Romana. Alaturi de aceasta, o alta decarista la simularea EN este si Maria Teodora Medeleanu. In aceasta unitate de invatamant, in total, opt candidati au primit 10 la Matematica, iar alti trei la Romana. Pe acest plan, sefa ISJ a tinut sa scoata in relief faptul ca asemenea performante se obtin doar prin munca si o pregatire constanta. „Dincolo de statisticile ingrijoratoare pe care le avem dupa aceasta simulare, sunt si lucruri foarte bune! Exista si varfuri ce compenseaza aceasta stare de fapt. Vorbim de copii foarte buni, care au obtinut note maxime. Acest lucru arata ca exista o preocupare pentru studiu si ca se invata constant si consecvent. Asemenea rezultate nu se pot obtine doar printr-o scurta recapitulare, inaintea examenului, aici e nevoie de studiu, care incepe inca din clasele a V-a sau a VI-a. Cheia succesului este, pentru acesti copii, pe langa inzestrarea nativa si nivelul de inteligenta, si o pregatire constanta. Desigur, vorbim si de o intalnire favorabila a elevului cu profesorii foarte buni, ce-i pregatesc. Peste toate acestea, faptul ca din timpul gimnaziului, ei au participat la diverse concursuri si olimpiade nationale, i-a obisnuit cu situatia de competitie, devenind ambitiosi si dornici in a fi cei mai buni”, a sintetizat prof. dr. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). 

Citeste si: PREMIERA. Cei mai buni elevi din Iasi recrutati de Ministerul Educatiei

Elevi din mediul rural, cu rezultate valoroase

De la Colegiul Racovita, Tudor Cristian Cozma si Larisa Peter Olaru au avut medii de 10 la simularea Evaluarii Nationale. In total, cinci elevi de la acest liceu au primit nota maxima la Matematica, la fel si la Romana. Si tineri de la doua scoli gimnaziale, respectiv Stefan Barsanescu si Alexandru cel Bun, din municipiul Iasi, se regasesc in randul performerilor. Este vorba de Georgiana Grigorof, cu media finala 9.80 si Andrei Dragos Leuciuc – 9.90 respectiv Andrei Florean, cu 9.55 si Raluca Florina Bibire, cu 9.35. Totusi, demne de mentionat sunt performantele unor scolari ce provin de la unitati de invatamant din mediul rural. Astfel, Roxana Maria Carabus – Liceul Tehnologic Dumesti, a a obtinut nota 9.75 la Romana, 9.35 la Matematica si media 9.55, Diana Ioana Grigoriu – Scoala Gimnaziala Letcani, cu media 9.73 sau Alexandra Blaga – Scoala Gimnaziala Rusi, cu 9.50. Notele sunt dovada clara ca, indiferent de locul unde studiaza, greutatile vietii sau infrastructura educationala, se poate face performanta.

Comentarii
 • Corectarea s-a facut la liceele respective?!
  Este stiut obiceiul celor de la National de a nu trece notele rele in catalog. Cei de la Negruzzi si Racovita au o placere sadica in a strica mediile elevilor, chiar ii pandesc ca sa-i arda la note. Deci intrebare: corectarea s-a facut local?!

  • Nu, corectarea s-a facut in centre de corectare, unde s-au adunat si s-au amestecat teze de la mai multe licee. Si profesorii n-au avut voie sa corecteze in centrul unde erau teze de la scoala lor.

  • Iaşului… Paşcanului… Unghenului… Bucureştului… Careului… Ploieştului… Topolovenului… Feteştului… Târnăvenului… Buştenului… Petroşanului… Urzicenului… Lupenului… Piteştului… Oneştului… Țăndăreului… Mărăşeştului… Vasluului… Negreștului… Morenului… Fălticenului… Tecucului… Flămânzului… Dorohoului, dacă vă luaţi după analfabetul de acolo.

 • Da, vechea poveste cu : „Vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri”. Iar in legatura cu pregatirea suplimentara…. DA se face pregatire ( ca la toate scolile) dar nu la toti copii se vad rezultatele. Ca deh, nu poate invata profesorul pentru elev.
  Oricum aceste colegii au fost si vor ramane de top oricat ” ar latra cainii”. SI NU ORICINE AJUNGE ELEV LA ELE . SIC! Revenim la vulpe….

  • Gresit! Pregatire suplimentara nu se face in toate scolile. Cat despre competenta profesorilor… n-as baga mana in foc pentru ei. Consider ca parintii au mai mult merit pentru nivelul elevilor. Se merge pe tipare de exercitii si din cauza asta par unii mai buni, dar daca le dai probleme din afara tiparului rezolvat ma indoiesc de performanta lor, sincer si ferm convins.

 • Nu la toate scolile se face pregatire suplimentara.Felicitari pentru rezultatele bune elevilor parintilor si profesorilor care merita.
  Intre cei cu media zece sunt si elevi calificati la cate doua olimpiade nationale si de la racovita si de la national. Acestia muncesc singuri foarte mult , bravo lor.
  La unele colegii cotate bune se doresc rezultate bune , dar indrumare din partea profesorilor, cam deloc.

 • Din cate inteleg eu, la National sunt 5 elevi merituosi, iar la Racovita 10. Laudat e primul. Performanta asta e ca „realizarea” unui elev care la corigenta, in toamna, obtine o nota de sapte si toata lumea il felicita.
  Copiii merita toate laudele, dar nu Colegiul National care este notoriu ca a coborat mult stacheta in ultimii ani.

  • nenea comparatescu, era indicat sa spui exact ce nemultumire ai! sunt parintele unuia din cei 5 copii de la national si, probabil, numai eu stiu munca acelui copil, nota bene: fara o pregatire facuta cu vreun profesor anume; dar eu te intreb: Colegiul National a cobaorat stacheta in ultimii ani? esti la furat amice! uita-te pe niste rezultate obtinute la competitiile cu adevarat tari si poate te luminezi!

   • Sunt convins ca cei cinci copii (si poate si altii) sunt buni si ca rezultatele sunt obtinute prin foarte multa munca.
    Eu ma refeream la Colegiul National.Nu mai este ce-a fost.Nu te imbata cu apa rece gen „competitiile cu adevarat tari”. Competitiile „cu adevarat tari” sunt cele la care elevii de la National au rezultate, nu? Celelalte nu conteaza, asa-i?
    Reputatia actuala a Colegiului National este din inertie si se datoreaza muncii profesorilor si elevilor generatiilor trecute. Daca ai un copil bun si muncitor, pentru viitorul lui, reorienteaza-l spre o alta scoala. Aici il franezi. Crede-ma ca stiu ce vorbesc.
    PS – se vede de la o posta ca articolul e scris la comanda cu scopul de a convinge parintii sa-si duca copii la acest colegiu. Au si ei nevoie de cativa copii muncitori pentru „a-i duce in spate” pe ceilalti. Un fel de lovitura sub centura aplicata concurentei.
    PS2 – Du-ti copilul la alta scoala, unde intr-adevar se face performanta si ai sa vezi cum infloreste „bobocul”.

 • urmariti si integrarea sociala a absolventilor de la national,am intilnit doua foste eleve acum vinzatoare in siraj ,o fosta eleva premianta acum e angajata unei obscure firme ,astea doar citeva exemple ,elevii tocesc si nu sunt incurajati la initiative si intreprinderi individuale.Apoi elevii de 10 sunt ai profesorului cutare iar cei de 4 sunt ai nimanui,totul e e vopsea ce ascunde un invatamint la pamint

Adauga un comentariu