News Flash:

Exclusiv! Aici sunt banii iesenilor! Veolia Energie Iasi plateste comisioane uriase prin intermediul firmelor din grup. Lista societatilor care devalizeaza compania

19 Octombrie 2018
2319 Vizualizari | 23 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7142 RON (+0.0061)
USD: 4.1491 RON (+0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
veolia

• Firma Veolia Energie Iasi, care a fost trimisa in judecata pentru ucidere din culpa si este cercetata in dosarul de coruptie Apa Nova Bucuresti, încalca grosolan prevederile contractului de delegare pentru serviciul public de termoficare din Iasi • Miza acestor abateri sta tocmai in comisioanele de zeci de milioane de lei incasate prin intermediul firmelor din grup • Spre exemplu, pretul practicat de Veolia Romania in anul 2018 este de 520 lei / tona de carbune, asta in vreme ce pretul pe piata bursiera este de 380 ron / tona

Continuam seria dezvaluirilor explozive în ceea ce priveste delegarea serviciului public de termoficare iesean, cu cea mai grava încalcare a prevederilor contractuale de catre operatorul Veolia Energie Iasi. In editiile anterioare am aratat cum asocierea dintre Primaria Iasi si Veolia România aduce un prejudiciu material extrem de important comunitatii iesene prin încalcarea repetata a contractului de delegare.

Dezastrul sistemului public de termoficare de la CET SA a facut ca Primaria Iasi, intr-o disperare aparenta, sa caute solutii in ceea ce priveste gestionarea acestui serviciu.

Conform H.C.L. nr 275/2011, H.C.L. nr 326/2011, H.C.L. 382/2011, alesii locali au stabilit documentatiile de atribuire a contractului de delegare a sistemului public de termoficare.

Astfel, in perioada septembrie 2011 - decembrie 2011, Primaria Iasi organizeaza doua licitatii publice deschise in vederea atribuirii acestui serviciu, dar fara succes, deoarece nu au fost depuse 3 oferte care sa îndeplineasca criteriile de eligibilitate. La data organizarii acestor licitatii, Primaria Iasi avea calitatea de operator al sistemului public de termoficare, iar Veolia Romania (fosta Dalkia Romania) asigura doar operarea termocentralei.

Firma ieseana, controlata de "specialisti" fara experienta in domeniu

Începând cu decembrie 2011, Primaria Iasi începe negocierea directa pentru atribuirea acestui serviciu, astfel încât firma Dalkia Romania care asigura managementul acestuia sa depuna o oferta in acest sens. Ulterior, aceasta oferta a fost acceptata de consilierii locali ieseni.
Astfel, in anul 2012, lua nastere Dalkia Energie Iasi, actuala Veolia Energie Iasi, ca asociere între Primaria Iasi (10%) si Veolia România (90%) (Dalkia Energie Romania) prin procedura negocierii directe in vederea atribuirii contractului de delegare a gestiunii serviciului public de termoficare.
Obiectivele urmarite de catre Primaria Iasi in aceasta asociere constau în îmbunatatirea calitatii si eficientei Serviciului Public si asigurarea operarii, întretinerii, reparatiilor, înlocuirii si modernizarii instalatiilor existente sau ce urmeaza sa fie create, în vederea satisfacerii nevoilor clientilor.

Conducerea firmei nou create a fost asigurata integral de catre actionarul majoritar, având în vedere know-how-ul multinationalei la nivel mondial, asa cum era mentionat chiar in contractul de delegare. Si totusi, cea mai mare realizare negativa de pana acum o reprezinta lipsa de experienta in domeniul termoficarii a tuturor celor din managementul companiei, cat si a implicarii acestora in dosare penale: Mihai Savin - presedinte C.A. Veolia Energie Iasi, angajat Apa Nova; Andrei Hostiuc - membru C.A Veolia Energie Iasi, angajat Apa Nova, Alexandru Moldovan - membru Veolia Energie Iasi - angajat Apa Nova, Cristian Puscas - membru C.A Veolia Energie Iasi, director general - fost angajat la Midocar - dealer auto; Dumitru Tomorug membru C.A - reprezentant Primaria Iasi, Ovidiu Matei, director vanzari Veolia Iasi, fost vanzator auto Midocar.

Conform contractului de delegare, Veolia România avea obligatia de a asigura transparenta administrarii acestei firme. Acest lucru nu s-a întâmplat astfel încât în mod constant actionarul majoritar a încercat sa capuseze serviciul public de termie.

Comisioane de 70 milioane lei numai din carbunele intermediat prin firmele din grup

Principalul factor care a determinat ca vechiul operator CET SA sa intre in starea de faliment a fost achizitia de combustibil la preturi supraevaluate. Avantajul major al centralei iesene este dat de sursa principala de combustibil: carbunele. Pe langa pretul de productie scazut fata de cel al unei centrale pe gaze naturale, biomasa etc., acesta aduce si cel mai nociv sistem de termoficare .

O prevedere din acest contract stipula conditiile in care se pot realiza tranzactiile sau orice alte intelegeri intre Veolia Energie Iasi si firmele din grupul Veolia: Veolia Romania, Veolia Ploiesti, Apa Nova, SOCIETE VALMY DEFENSE 17 SDV etc.

Conform Art 23.2 din Contractul de Delegare, Veolia Energie Iasi nu poate încheia contracte cu firme din interiorul grupului decât in conditii similare de piata. Tocmai pentru a eluda aceasta prevedere, Veolia Romania incheie contracte dupa bunul plac si apoi refactureaza servicii catre Veolia Iasi, ocolind practic clauza de pret concurential (contracte de publicitate, servicii financiare, servicii juridice etc).

In perioada 2012 - 2018, Veolia Energie Iasi a achizitionat 1,1 milioane tone de carbune pentru CET Holboca de la Veolia Romania, aflata acum in postura de importator. Comisionul de intermediere pentru firmele din grup: peste 70 milioane de lei.
La nivel mondial, furnizarea de carbune energetic (putere calorifica mai mare de 5.500 kcal/kg) este asigurata de Africa de Sud, Australia, Columbia, China.

In Europa, marii jucatori pe piata furnizarii de carbune sunt: Vitol, GDF Suez, Glencore, EDF Trading. Oferta acestor traderi difera în functie de tara de provenienta si conditia de livrare, acestea fiind: COST INSURANCE AND FREIGHT (CIF), DELIVERY AT TERMINAL (DAT), DELIVERYDUTYPAID (DDP).

Primele comisioane ajung la Dumitru Tomorug, reprezentantul administratiei locale

La începutul contractului de delegare, Veolia Energie Iasi încerca sa respecte clauzele contractuale în ceea ce priveste transparenta managementului, si anume organizarea de licitatii de achizitie a carbunelui, licitatii care nu au fost studiate întâmplator (oare) cu atentie de reprezentantul primariei in AGA, si anume Dumitru Tomorug, in perioada 2012 - 2015.

Traseul este prin urmatoarele companii: Vitol - SDV (Dalkia Franta) - Veolia Romania (Dalkia Romania) - Veolia Iasi (Dalkia Iasi).
Veolia Energie Iasi (fosta Dalkia Energie Iasi) achizitiona carbunele pentru CET 2 de la Veolia Energie România (fosta Dalkia energie România), care la rândul ei cumpara de la SOCIETE VALMY DEFENSE 17 SDV. Aceasta din urma achizitiona carbunele de la VITOL.
La nivelul anului 2013, pretul carbunelui era de 72 USD / tona, ajungând in Iasi sa coste peste 110 USD / tona.

SOCIETE VALMY DEFENSE 17 SDV, cu sediul in Franta, mai precis 59350 Saint Andre Lez din Lille, este firma de intermediere in care actionar majoritar era Dalkia Franta, avand doar 6 angajati. Cifra de afaceri de peste sute de milioane anual si un profit de peste 25 de milioane anual. 2012 - profit 24 de milioane de euro; 2013 - profit 27 de milioane de euro; 2014 - profit 23 de milioane de euro; 2015 - profit 31 de milioane de euro.
Trist este faptul ca Dumitru Tomorug, reprezentantul Primariei Iasi in Consiliul de Administratie al Veolia Iasi, care a încasat peste 18.000 euro net (2016-2018), nu face absolut nimic in salvarea acestui serviciu public, acceptând toate aceste ilegalitati.

Citeste si: Bilantul unui jaf rasunator! Pierderi de zeci de milioane de euro si oameni morti la Veolia Energie Iasi! Oras subjugat de gasca coruptilor

La Iasi se vinde carbune la pret aproape dublu fata de cel al pietei

Pretul importatorului Veolia Romania in anul 2018 este de 520 lei / tona, asta in vreme ce pretul pe piata bursiera este de 380 ron / tona. Cantitatea achizitionata este de 145.000 tone. Motivatia pentru contractul de intermediere nu poate avea absolut nicio explicatie logica si legala, având in vedere ca toti furnizorii pot oferi absolut toate serviciile pe care le face Veolia Romania in calitate de asa-zis importator (transport feroviar, negociere rata de schimb, costuri de depozitare), astfel încât pretul combustibilului sa fie cat mai mic si sa genereze o scadere a costurilor de productie.
Revenind la HCL 429/2011, care stabilea valoarea de facturare a agentului termic catre populatie la 265 RON, la acea data, valoarea carbunelui energetic pe piata era de 125 usd / tona.
In anul 2012, valoarea carbunelui energetic pe piata de profil era de 88 usd / tona, urmând sa coboare pana la 55 usd in 2015.
Chiar daca pretul carbunelui care a generat stabilirea valorii gigacaloriei din 2011 s-a înjumatatit, doar micsorarea cotei TVA a adus o reducere sensibila a acestuia.

Citeste si: Cat vor mai suporta iesenii? Mii de oameni risca sa ramana pe drumuri din cauza Veolia Energie Iasi! Nimeni nu raspunde pentru facturile uriase emise de compania franceza

Banii pentru achizitia de gaz ajung la firma de casa

Totodata, este important de retinut ca instalatiile de la CET 1 folosesc ca sursa de combustibil gazul natural. Coincidenta face ca firma Veolia Energie Iasi (fosta Dalkia Energie Iasi) sa semneze contractul de furnizare de gaze naturale nr. 9/22.03.2012, cu firma C-GAZ ENERGY DISTRIBUTIE SRL. In 2014, Veolia Energie Iasi devine girant pentru aceasta firma, valoarea creditului fiind de peste 24 milioane de lei.

Conform rechizitorului din dosarul APA-NOVA, intocmit de procurorii DNA, firma C-GAZ se afla in aria de influenta a lui Costin Berevoianu. Intamplator sau nu, presedintele consiliului de administratie in 2018 al Veolia Energie Iasi este Mihai Savin, cel despre care procurorii DNA sustin ca ar fi fost angajat in Apa Nova (n.r. Mihai Savin este director la Apa Nova), la insistentele lui Costin Berevoianu. De fapt, componenta consiliului de administratie Veolia Energie Iasi provine de la firma Apa Nova si Midocar (dealer auto).

Citeste si: SCANDALOS! A fost dezvaluit cel mai mare secret al Veolia la Iasi! Cum a facut profituri uriase

Au pierdut deja jumatate dintre clienti

Nivelul de referinta, conform contractului de delegare incheiat cu Primaria Iasi, este de 368.000 Gigacalorii, nivel mentionat ca si obiectiv de performanta.

Nivel de performanta management Veolia Energie Iasi: 2012 - 250.000 gcal vandute la un numar de 38.000 apartamente conectate la SACET; 2017 - 220.000 gcal vandute la 17.000 apartamente conectate la SACET.
Revenind la obiectivele stabilite in contractul de delegare (art 2.3.1 lit. e), numarul clientilor sub managementul exclusiv Veolia Romania a scazut, ajungand la jumatatea acestuia in doar 5 ani de zile, astfel incat nu exista o justificare in derularea contractului cu firma franceza. Mai mult, toate sistemele de termoficare administrate de catre Veolia Romania - Tulcea, Arad, au dat faliment si ulterior au fost executate de catre aceasta in vederea recuperarii sumelor investite.

Citeste si: Bilantul unui jaf rasunator! Pierderi de zeci de milioane de euro si oameni morti la Veolia Energie Iasi! Oras subjugat de gasca coruptilor

Cresterea iminenta a pretului la serviciile de termoficare

De la începutul contractului de delegare, Veolia Energie Iasi a facut presiuni constante asupra Primariei Iasi in a bransa toate institutiile publice subordonate la sistemul centralizat, astfel încât sa transfere catre bugetul local pierderile managementului defectuos si ilicit. Pe langa aceste solicitari, a incercat sa creasca pretul serviciilor, sub aspectul clauzelor contractuale. Sub capcana accesarii fondurilor europene de catre Primaria Iasi, in ceea ce priveste modernizarea acestui serviciu si prin plata redeventei suplimentare suportata de catre Veolia Energie Iasi, se afla intentia de majorare a pretului la aceste servicii care nu aduc niciun beneficiu orasului Iasi, pret si asa extrem de mare.
Din pacate, sistemul public de termoficare iesean, aflat într-o cadere libera din cauza unui management extrem de slab asigurat de persoane fara experienta in domeniul termiei, a tranzactiilor cu firmele din grup contrar clauzelor contractuale, face ca viitorul acestui serviciu sa fie incert si sa devina o povara pentru orasul Iasi.

Este inexplicabil faptul ca firma a înregistrat aceeasi pierdere an de an, in conditiile in care pretul combustibilului s-a prabusit pana la jumatatea acestuia, a restructurat peste 100 de salariati platind sume compensatorii, iar acum printr-un concept nou de ONEVEOLIA, sa-si ascunda procedurile operationale intra-grup, amintindu-ne de toate contractele sfidatoare la adresa iesenilor.

Vlad ALEXA
Sorin PAVELESCU

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

veolia energie primaria iasi dalkia andrei hostiuc cristian puscas
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (23)

Andrei  | #674312
CET -ul a fost bagat in faliment si inchis , acum ce facem , inchidem si VEOLIA , spre bucuria importatorilor si comerciantilor de centrale termice de apartament ?
Sistemul centralizat de incalzire este cel mai eficient si nepoluant dintre toate sistemele , oriunde in Lume.
Toate orasele din Romania in care s-a renuntat la sistemul centralizat de incalzire au avut si au probleme mari in incalzirea scolilor , spitalelor , gradinitelor , creselor , institutiilor publice , apartamentelor etc , dependenta de gazele naturale putand conduce la intreruperi ale incalzirii in sezonul rece.
P.S. 1. Ma astept ca si acest comentariu sa fie sters , asa cum mi s-a mai intamplat si cu altele
2. Nu sunt angajat la VEOLIA , nu am nicio legatura cu respectiva firma.
Mihai  |  #674338
SOLUTIA ESTE REZILIEREA CONTRACTULUI SI ORGANIZAREA DE LICITATIE
mafia volia = mafia eon/delgaz  | #674314
aceiasi coruptie ,nepotism ,fraude ,furturi,improvizatii si lucrari dupa ureche ,aceiasi sefi si directorasi lingai si popuristi ,spagari si idihoti facuti la apelul de seara ....pana cand ?
Client Veolia  | #674321
Si uite asa inteleg pretul mare la facturile pe care le achit la voi . Nesimțirii
Administrator bloc  | #674331
Niste hoti si nesimțiți. Cele mai proaste servicii .
buzoianu  | #674334
Las Fierbinti este povestea Veoliei . Intr-un moment de inspiratie cred ca mai adaugam cateva identitati vizuale : Medeline te-am iubit sa moara mama , Puscas Priceputul Zero, Hostiuc care sta pe creanga ca un cuc , Mos Tomorug care sta ca un butuc , MATEI da fuguta dupa ei . Nu ai vazut oameni mai nepriceputi ca astia .
Angajat Veolia  | #674335
Turcule si acum mai spui ca Veolia nu are bani ? Vezi ce usor esti de prostit de conducere
Iesean  | #674337
Cea mai buna solutie de încălzire este centrală de apartament,plătești cît consumi si ai si confort nu dai bani la hotii de la veolia.
Prometheu  |  #674369
Esti prost ieseanule, pune mana si citeste ce te asteapta din 2021 incolo, pune mana si citeste Directiva 844/2018 sa vezi ce va fi in viitorul nu prea indepartat.
Viitorul este al sistemului de termoficare centralizat deoarece noxele si poluarea pot fi mai usor stapanite.
Dar asta nu inseamna ca cei ce opereaza sistemul centralizat de incalzire trebuie sa fure cetateanul.
Tumurug ar trebui sa faca puscarie daca se adevereste ce s-a scris in acest articol si ar trebui sa fie destituit de primar.
Acest individ mai are dosare si poate fi condamnat deci nu poate fi reprezentantul primariei si al iesenilor in consiliul de administrare la Veolia.
iesean  |  #674387
cititi f a r a c arbune.ro
Client  | #674344
Ce pazeste DNA Iasi ? curtea de conturi ? cum sa furi atat de mult fara sa raspunzi ?
mircea  |  #674358
Nu s-a laudat Dragnea ca el a dat-o jos pe Kovesi ? DNA are soarta ANI, ati mai vazut vre-un parlamentar anchetat de ANI ? Normal ca nu, la fel DNA are alta treaba.

Cât s-a furat pana acum dar si cât o sa se fure de acum incolo.
Multumim PSD Iasi, Liviu Dragnea si Tudorel Toader - rector UAIC.
votant  | #674365
Cumplit domnule primar Chirica , cumplit. Ne vedem la vot peste 2 ani si atunci sa va uitati la noi
Bucurestean  | #674366
Nene draga , Madalin Jorj Mihailovici este cel mai cumplit sef , nepregatit si hot de la Apele Romane . A furat si a trantit licitatii si contracte atribuite direct de nu mai stia numarul lor. A fost data afara chiar daca l-a lins in dos pe Basescu , fiind presedinte la PDL Bucuresti . este un incompetent si un lingau fara limite .
iesean  | #674367
Este timpul sa nasca miscarea #faraVeolia. Atat timp cat aceasta companie calca in picioare serviciul public de termoficare , trebuie sa o alungam din orasul nostru .
Claudiu  | #674370
Bine zis #fara Veolia .
Dana  | #674373
La noi in Asociatie au ramas 20 de consumatori din peste 2400. Inca putin si scapam de ei si partil elor comune umflate ca un balon
Iesean  | #674383
Viitorul e a centralelor de apartament, nu a acestor mastodonti care merg pe pierderi.
cetatean  | #674385
Chia asa , DNA-ul nu face nimic la aceasta firma ? Ce popor mai suntem de lasi si fricosi
Cucu  | #674403
Se adevereste bine reclama ,ancalzire pe orizontal si noi furam din buzunar
Administrator  | #674406
Incredibil ! Bine ca procuratura te aresteaza daca furi. paine , dara astia vad ca fura cu zecile de milioane.
gasca de hoti  | #674429
Eu tare ma mir ca mai au ei 17.000. nu mai vezi blocuri fara cosuri de fum.Lepre de oameni
Cristi  | #674435
Clar trebuie sa se rezilieze contractul . Chirica , ne auzi acum sau doar la alegeri ?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2183 (s) | 21 queries | Mysql time :0.026782 (s)