Actualitate

EXCLUSIV BZI! Secretele unui tezaur ascuns in Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 08 mart. 2013

@ Pare de necrezut, dar in cladirea istorica a Palatului Culturii, a fost descoperit, recent, un tezaur inestimabil @ Mii de monede, unele vechi din secolul al IV-lea, sunt cercetate de specialisti pentru a descoperi cu exactitate provenienta

Peste doua mii de monede, vechi de peste un mileniu si jumatate, au ajuns la Iasi. De cateva zile, cercetatorii Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi au sub investigatie stiintifica un adevarat tezaur ce contine bani romani, utilizati in secolul al IV-lea dupa Hristos alaturi de exemplare mongole din secolul al XV-lea si unguresti din perioada anilor 1.700-1.800 sau emise de faimosi principi europeni.

Comoara unica, la un colectionar

La fel ca in povestile comorilor pierdute, proaspatul tezaur ajuns la Palatul Culturii are un parcurs de poveste. Se pare ca el a fost recuperat de la o persoana. Specialistii au fost impresionati de ceea ce au vazut. „Vorbim de un lot de peste 2.300 si ceva de monede care se afla in custodia Complexului Muzeal National Moldova. In acest context, in calitate de expert numismat, am fost solicitat pentru o expertizare a acestor monede si am inteles pe ce cale au provenit… La prima vedere, cand vorbim de un asemenea numar de exemplare, ne putem bucura, in Romania de azi, ca avem un asemenea colectionar, chiar daca legislatia din Romania nu are stipulat concret si statutul a ceea ce inseamna un colectionar privat. Totusi, exista prevederi care stipuleaza obligatiile atunci cand vorbim de o asemenea categorie de obiecte… „, dezvaluie cercetatorul si expertul in numismatica, Marian Viorel Butnariu, de la Institutul A.D. Xenopol.

Bani din perioada Imperiului Roman

Dincolo de toate acestea, profesorul scoate la iveala tainele si trecutul ascuns in spatele acestora. „Concret, vorbim de un lot de monede impresionant, valoros si unic. Avem, pentru inceput, peste 1.300 de bucati care sunt romane, din secolul IV, dupa Hristos! In urma cu cativa ani, in calitate de cercetator la Institutul Xenopol, m-am ocupat de cercetarea monedelor post-aureliene, bizantine timpurii si, recent, de cele medievale sau de cele ale momentului istoric de tranzitie a epocii, respectiv secolele XVI – XVII. La acest lot roman, este de remarcat, pentru spatiul Nord – Carpatic, daca este sa mergem si pana la Nistru, de faptul ca in pofida faptului ca nu sunt chiar atat de numeroase, dar rare. Pot spune ca aceasta colectie ar cuprinde elemente, mult mai multe decat cunoastem din descoperirile de pana acum… Totusi, ca aspect in sine, acest material prezinta urme masive de oxizi si de pamant. Acest lucru ma obliga, si acum, sa afirm ca acest material a fost gasit si pastrat cu rea credinta si arata cum se pierde istoria neamului”, mai considera specialistul.

De la imparatii bizantini, la Hoarda de Aur

Si pentru ca toata povestea sa devina si mai interesanta, se pare ca peste o suta dintre aceste valoroase monede sunt batute de imparatii bizantini dar si de origine asiatica, respectiv mongola. „Avem si moneda bizantina, atat timpurie de secol VI, dar si de mai tarziu. Zona Moldovei nu este vaduvita de acestea, dar exemplarele sunt extrem de rare si, in opinia mea, de provenienta din zona de Sud, din Dobrogea. Mai avem si alte monede care, la prima vedere, par otomane si care, cu siguranta, provin din spatiul oriental. Am facut apel la colegi de-ai mei, osmanisti, si care mi-au spus ca este moneda mongola. Acest lucru este o raritate si e posibil sa fie vorba de un tezaur ce vine de la faimoasa Hoarda de Aur, care a navalit pe aceste meleaguri”, spune Butnariu.

De la Tezaurul de la Vedrisoaia, la Palatul Culturii

Cateva zeci dintre aceste monede au fost batute de faimosi principi europeni. „Discutam de moneda ungureasca de secol XV, dar si din timpul regilor Ferdinand I sau Maximilian, in total fiind peste 100 de monede. Eu cred ca acestea provin din Tezaurul de la Vedrisoaia – Vaslui. In esenta, Camera Tezaurului de la Palatul Culturii s-ar putea imbogati cu aceste monede, asta daca vor fi expuse aici. Ele completeaza setul de 14.000 monede, descoperite in 2002, si care fac parte din faimosul Tezaur de la Iasi. E bine sa le aratam publicului, pentru ca e un bun de patrimoniu si un segment din istoria noastra, care trebuie sa fie expuse”, conchide numismatul. loading...

Comentarii
 • Cine a descoperit tezaurul, de la cine a fost confiscat, cine se face vinovat de uitarea lui misterioasa si multe alte intrebari la care incompetenta dvs ca jurnalisti nu va lasa sa prezentati o stire clar si concis ori este un articol la comanda precum si aceasta „inedita” descoperire????

 • Stimate Domnule Valentin Hutanu,
  Am citit articolul dumneavoastra si in afara de „stirea bomba” cu „descoperirea” unui tezaur in Palatul Culturii nu am prea inteles nimic!
  Ar fi fost mai interesant sa ne vorbiti de incompetenta celor ce au in administrare asemenea valori,despre cum a fost „descoperit”tezaurul (cu detectoare de comori,femeia de serviciu,portarul Palatului,copii jucindu-se etc.).
  Cit despre afirmatiile domnului cercetator Marian Viorel Butnariu cum ca monezile aveau „urme masive de oxizi si de pamint” de nota cum ca acest tezaur ar fi fost tinut si in conditii necorespunzatoare in Palat.
  Oare nimeni nu raspunde pentru asta?
  Chiar credeti ca asa este corect?
  De ce ati lasat cu puncte-puncte (……) sa se subinteleaga ca vina ar apartine unui ipotetic colectionar aflat la limita legii???
  Cred ca articolul este tendentios scris de un nepriceput dornic de stiri de senzatie!
  ynaovidiu

 • Nu este un tezaur gasit in Palat.Vi s-a explicat clar ca este un tezaur monetar intrat de curand in custodia Palatului pentru evaluare si nimic mai mult. Daca Palatul n-ar fi facut eforturi sa fie aduse la Iasi el s-ar fi risipit. Mai mult nu se poate spune deocamdata. Tezaurul este tinut in conditii corespunzatoare de microclimat si securitate. Restul sunt speculatii…de genul cine e vinovat…

 • „Pare de necrezut,dar in cladirea istorica a Palatului Culturii,a fost descoperit, recent,un tezaur inestimabil”
  Din aceasta exprimare se intelege ca tezaurul a fost gasit in Palat si nimic mai mult!Unde s-a explicat clar nu stiu!
  Mult mister….”mai mult nu se poatespune deocamdata”….
  Sincer, cred ca reporterul are probleme majore cu exprimarea!!
  Cit despre secretomanie….
  Asteptam cu mare interes ….cind si ce o sa se mai poate spune….
  Poate in viitor mai clar cel putin…
  ynaovidiu

 • Mai fratele meu de la ziar.Lasa dracului etnobotanicele si mai treci odata pe la clasa 1.Nu la trenuri,ci la scoala,evident.Nu de alta,doar ca de faptul ca in pofida faptului ca osmanistii de fapt nu exista…Nicaieri…

 • Cine ? BZI scrie din nou despre obiecte de patrimoniu ? Hai sa fim serioshi.Ashtept cu nerabdare o fitzuica BZI din hartie moale , ca sa ma pot shterge la koor cu voi !

 • GRAMATICA
  „daca Palatul n-ar fi facut eforturi sa fie ADUSE la Iasi EL s-ar fi risipit”
  Poate ne puteti spune si noua cum ati facut acordul ADUSE-EL???
  Tare facultatea asta de jurnalistica pe care ati „absolvit”!!!!
  Sigur ati fost si premiant–sef de promotie!!!
  Va asteptam cu noutati!!! Speram ca nu v-a secat incultura!!!
  ynaovidiu
  ynaovidiu

 • Ei,domnule osmanist Valentin Hutanu nu mai aveti grai?
  Cred ca ar fi fost de bun gust sa va faceti o „mica” autocritica pentru „minunile” insirate…(chiar si pentru cele gramaticale—acordul ADUSE-EL)
  La cite „aprecieri” aveti mai incercati si altceva…(va propun lipirea de afise—pot fi si electorale!)
  O zi buna va doresc!
  ynaovidiu

 • Mai nene, atata timp cat monedele s-au gasit la un colectionar, chiar si cu pamant pe ele sau oxidat, cum mama naibi demonstrati ca sunt „Patrimoniu” cand monedele astea au circulat in toata lumea ?????
  Le pot gasi in Germania si in Spania si sa le aduc in Romania….voi le scoateti imediat de patrimoniu !!!!
  Monedele romane au circulat si se gasesc in zeci de tari si alte monede la fel…voi tot timpul le faceti patrimoniu, desi nu sunt nici romanesti..si nici nu puteti demonstra ca s-au gasit pe teritoriul Romaniei.

Adauga un comentariu