Eveniment-Social

EXCLUSIV. Caz fara precedent la Iasi. Oficialii Statelor Unite au intervenit de urgenta – FOTO

Publicat: 01 sept. 2015

@ Asa ceva nu s-a mai intamplat pana acum in orasul Iasi! @ Decizia este una cu adevarat istorica atata timp cat importanti oficiali ai Statelor Unite au hotarat sa se implice in asa ceva @ La mijloc este vorba de o situatie extrem de sensibila si de grava, in acelasi timp

O cladire – simbol a orasului Iasi va fi salvata de la distrugere chiar de reprezentanti ai Statelor Unite ale Americii (SUA). Aceasta ascunde, in interior, obiecte de cult de valoare culturala si istorica universala. Intr-un anunt oficial, reprezentantii care administreaza edificiul arata ca intreaga stare de fapt s-a schimbat radical. Concret, la Sinagoga Mare din zona Targu Cucu, faimosul Aron Kodesh sau „Nisa cu sulurile Sfinte” va fi restaurata si reabilitata cu sustinere financiara americana.

Citeste si: Sinagoga Mare din Iasi va fi restaurata

Aron Kodesh (Nisa cu sulurile Sfinte – n.r.) din Sinagoga Mare a Iasului va fi salvat prin interventia de urgenta prin finantarea oferita de prestigioasa organizatie din Statele Unite ale Americii World Monuments Fund (WMF) printr-un grant generos in valoare de 70 mii dolari, pentru executia lucrarilor. Deja, FCER a contribuit cu 10 mii dolari la studii preliminare, expertizarea si intocmirea documentatiei tehnice de specialitate  pentru avizare. Lucrarile de interventie, executate de o echipa de restauratori de renume, au inceput deja in luna mai si se estimeaza ca vor fi finalizate in luna octombrie anul acesta. Elementul din lemn sculptat, pictat si aurit, ce face obiectul interventiei, este o componenta artistica de exceptie, datand din anul 1864, ce include ornamentica Nisei Sfinte si panoul sculptat ce acopera aproape in intregime zidul de nord al Sinagogii. Aceasta piesa de valoare artistica, istorica si religioasa incomensurabila, a fost in pericol de deteriorare totala, datorita infiltratiilor de apa si a atacului de cari si fungi, cauzate de conservarea istorica deficitara si de perioada prelungita in care lucrarile de restaurare a Sinagogii au stagnat, intre anii 2007 si 2013. Cu exceptia lucrarilor de salvare mentionate, FCER nu dispune de fonduri necesare pentru a continua proiectul de restaurare a Aron Kodesh, dar face eforturi sustinute de a gasi si de a suplimenta sprijinul financiar in acest scop”, „a transmis dr. Aurel Vainer, deputat si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER).

Citeste si: Un simbol al comunitatii evreiesti, in plin proces de reabilitare – GALERIE FOTO

Inclusa in lista celebrei organizatii World Monuments Fund

De reamintit ca, din 2014, Sinagoga Mare din Iasi a fost inclusa in lista prestigioasei organizatii din SUA, anume World Monuments Fund. Finalizata in anul 1671, Sinagoga este un monument istoric de mare importanta si unul din cele 67 luate in evidenta de organizatia din SUA. „In 2013, undeva prin luna decembrie, noi am reusit sa descoperim si vestigiile vechilor fundatii ale Sinagogii Vechi din Targu Cucu. De asemenea, sub acestea am gasit si o casa veche ce dateaza din secolul al XVII-lea, realizata din lemn. Putem spune ca este foarte probabil ca, aceasta casa din secolul al XVII-lea sa fie, in fapt, tot un lucru ce ar putea tine de un edificiu ca Sinagoga. Spun acest lucru pentru ca, la inceput, aceste lacasuri de cult erau ridicate si facute din lemn. Oricum, acolo a fost un incendiu, astfel incat, la acest moment, inca nu ne putem pronunta cu privire la vechimea reala a primei constructii de la Sinagoga Veche„, declara Stela Cheptea, celebru arheolog medievist iesean. Pe de alta parte, Institutul National al Patrimoniului (INP) a anuntat, in anul 2012, o investitie de 2.65 milioane de lei din bugetul statului pentru restaurarea completa a obiectivului.

Citeste si: Imagini incredibile dintr-o celebra cladire din Iasi! Apel disperat pentru salvarea acesteia de la prabusire – GALERIE FOTO

Adauga un comentariu