Eveniment-Social

Exclusiv! Delegaţia Ministerului Culturii prezentă la Iaşi! Va fi prezentat un viitor Muzeu al Copiilor

Publicat: 10 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Delegaţia Ministerului Culturii prezentă la Iaşi Va fi prezentat un viitor Muzeu al Copiilor
Delegaţia Ministerului Culturii prezentă la Iaşi! Astăzi, 10 iunie 2020, reprezentanţi din cadrul ministerului Culturii vor fi prezenţi la Iaşi

Delegaţia Ministerului Culturii prezentă la Iaşi! Astăzi, 10 iunie 2020, reprezentanţi din cadrul ministerului Culturii vor fi prezenţi la Iaşi. Vizită este una neoficială şi are ca scop găsirea unor soluţii pentru restaurarea Casei Buicliu din Păcurari şi crearea unui nou Muzeu al Copiiilor.

Delegaţia Ministerului Culturii prezentă la Iaşi! Cine face parte din delegaţie

Din delegaţia de la ministerul Culturii vor face parte Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Bogdan Trambaciu, coordonator proiecte fonduri europene din cadrul aceluiaşi minister. Alături de aceştia, în vizită neoficială de la Iaşi va fi alături şi Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional Iaşi. Deşi Casa Buicliu face parte din patrimoniul Primăriei Municipiului Iaşi, clădirea este administrată de Ateneul Naţional Iaşi. Invesția va fi una destul de importantă și se va face cu ajutorul Guvernului.

Circa două milioane de euro pentru salvarea unui monument din Păcurari. Ateneul ieşean îl va transforma în totalitate

Un monument istoric al Iaşului, situat în stradă Păcurari, la nr. 29, ar urma să fie refăcut în totalitate şi transformat într-un muzeu al copiilor. Casa „Buicliu”, clădire ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea, din Păcurari, a fost preluată de Ateneul Naţional din Iaşi, după o decizie luată de Consiliul Local recent.

Ateneul a preluat imobilul pe o perioadă de 25 de ani, scopul fiind accesarea de fonduri nerambursabile necesare înfiinţării unui muzeu dedicat copiilor şi universului copilăriei. Instituţia de cultură ar urma să depună un proiect cu fonduri europene în acest sens, valoarea maximă ce poate fi accesată fiind de două milioane de euro, suma care ar putea fi suplimentata cu fonduri proprii în funcţie de necesităţi.

„Nu am luat această clădire să ne uităm la ea sau să o admirăm, ci să o reabilităm şi, la propunerea primarului municipiului Iaşi, să organizăm aici un muzeu al copilăriei”, a menţionat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieşean.

Instituţia de cultură a preluat o casa aflată într-o stare avansată de degradare, un adevărat focar de infecţie. Clădirea a fost locuită ani la rând de asistaţi sociali, aceştia transformând imobilul într-un morman de cărămizi. Clădirea din stradă Păcurari, nr. 29, are un regim de înălţime beci + D + P, dispune de o suprafaţă construită de 342 de metri pătraţi şi teren neconstruit în suprafaţa de 477 de metri pătraţi. Până în urmă cu câţiva ani, clădirea a adăpostit una din filialele Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi”.

Imobilul, care este inscris in lista monumentelor istorice din judetul Iasi, nu mai prezinta siguranta in exploatare

Imobilul, care este inscris in lista monumentelor istorice din judetul Iasi, nu mai prezinta siguranta in exploatare. Casa a fost construita in 1890 de pictorul peisagist Theodor Buicliu (1837-1897). Acesta s-a nascut la Iasi, in familia lui Iacob Buicliu (1809-1881) si a Mariei Tossun (1817-1907), de origine armeana, alaturi de alti sase baieti si trei fete. A studiat la Iasi si apoi la Paris. A fost membru al Societatii „Junimea”, profesor la Scoala de Belle Arte din Iasi si profesor de desen si caligrafie la o scoala comerciala. A fost fratele mai celebrului Grigore Buicliu, procuror general al Curtii de Apel din Iasi intre anii 1874-1876.

Adauga un comentariu