Eveniment-Social

EXCLUSIV! Descoperire MORTALA la marginea Iasului. Un angajat al unei celebre institutii locale face DEZVALUIRI – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 23 sept. 2016

@ Este de-a dreptul spectaculos ceea ce au descoperit cercetatorii de la Gradina Botanica Anastasie Fatu, aflata in administrarea Universitatii Alexandru Ioan Cuza, la doar cativa kilometri de centrul orasului Iasi @ Astfel, pe dealul situat in localitatea Barnova, acestia au depistat ciuperca numita popular buretele viperei, cea mai toxica specie din România @ „Aceasta specie de ciuperca se gaseste in aceasta zona apropiata de Iasi, anume pe dealul de la Barnova, deoarece prefera un sol calcaros. «Amanita phalloides» sau buretele viperei, este cea mai toxica specie din România. Ea actioneaza letal, abia la cateva zile de la momentul in care a intrat in organismul uman apar simptomele si, interventia medicala este mult prea tarzie. Este afectat, in principal, ficatul”, dezvaluie secretarul stiintific al Socitatii de Micologie din Romania.

Pana maine, duminica, 25 septembrie, ora 18:00, Gradina Botanica Anastasie Fatu din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, organizeaza in cadrul Complexului de Sere al Gradinii o valoroasa si incitanta expozitie de ciuperci comestibile si toxice. Aceasta se afla la cea de-a IV-a editie si, conform organizatorilor, pe langa scopul stiintific, aceasta are si un rol educativ si de informare a publicului cu privire la efectele mortale ale consumului de ciuperci toxice.

Buretele viperei de pe Dealul Barnovei

Plecand de la toate acestea, este de-a dreptul spectaculos ceea ce au descoperit cercetatorii de la Gradina Botanica Anastasie Fatu. Concret, pe dealul situat in localitatea Barnova, acestia au reperat ciuperca numita popular buretele viperei, cea mai toxica specie din România. In acest context, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa realizeze un amplu reportaj, inclusiv foto-video, ce are ca tema universul fascinant al fungilor. Astfel, Tiberius Balaes, cercetator stiintific III, doctor in Biologie, angajat al Gradinii Botanice si secretar stiintific al Socitatii de Micologie din Romania, a acceptat sa ofere detalii extrem de interesante.

Citeste si:  Expozitie de ciuperci comestibile, toxice si otravitoare in Gradina Botanica Iasi

„Vorbim de un univers fascinant al ciupercilor pe care-l prezentam, pentru a IV-a oara in aceasta expozitie. Toate exemplarele prezentate au fost culese, chiar zilele trecute, atat din judetul Iasi, dar si din cele aflate in vecinatate. Scopul este, pe langa cel stiintific, si unul de informare a publicului cu privire la efectele mortale atunci cand sunt consumate ciupercile toxice. Vrem sa demontam si miturile conform carora, prin diverse leacuri populare se pot combate efectele negative ale consumarii speciilor toxice… Nu exista asa ceva, iar efectele sunt extrem de grave asupra organismului uman! Pe de alta parte, vreau sa va spun ca ciupercile au si un rol extrem de important pentru natura, dar si pentru economie. Din pacate, pe fondul defrisarilor masive din paduri, diversitatea speciilor de ciuperci are de suferit. Spre exemplu, seceta de anul acesta a condus la disparitia multora dintre ele. Inclusiv a Amanitei phalloides… Aceasta specie de ciuperca se gaseste in aceasta zona apropiata de Iasi, anume pe dealul de la Barnova, deoarece prefera un sol calcaros. Amanita phalloides sau buretele viperei, este cea mai toxica specie din România. Ea actioneaza letal anume, abia la cateva zile de la momentul in care a intrat in organismul uman apar simptomele si, interventia medicala este mult prea tarzie. Este afectat, in principal, ficatul. Repet, noi ne dorim sa educam aspectele ce tin de fungi deoarece, anual, sunt extrem de multe intoxicatii. Dar, sunt si fungi care pot fi folositi in strategii de bio-remedii, anume sa scapam de anumite efecte ale actiunilor poluante ale omului asupra mediului”, dezvaluie secretarul stiintific al Socitatii de Micologie din Romania.

Punctele de atractie ale expozitiei din Gradina Botanica

Punctul de atractie al evenimentului sunt cele peste 170 de specii de ciuperci comestibile, toxice si otravitoare. Acestea au fost stranse de doctoranzi ai Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a UAIC, din padurile de foioase si conifere localizate în împrejurimile municipiului Iasi, dar si din judetele Bacau, Neamt si Suceava. Vor putea fi admirate esantioane proaspete cu Amanita phalloides (buretele viperei), cea mai toxica specie din România, precum si numeroase alte specii cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori si importanta în stabilitatea si sanatatea ecosistemelor naturale.

Citeste si:  Expozitie inedita, weekendul acesta, in Gradina Botanica din Iasi – FOTO,VIDEO

Dincolo de toate acestea, in baza datelor oferite de specialisti, ciuperca alba sau buretele viperei cum se mai numeste în popor (expusa in cadrul acestei actiuni – n.r.), este considerata cea mai otravitoare ciuperca din tara noastra si, foarte probabil, din intreaga lume. Un singur burete de acest fel, daca ajunge sa fie mancat, este de ajuns pentru a ucide o intreaga familie. Speciile expuse vor fi insotite de diagnoze, in care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice. Expozitia poate fi vizitata in Complexul de Sere, pretul de intrare fiind de cinci lei, iar pentru grupurile organizate de trei lei. Fotografiatul este liber.

Citeste si:  O noua expozitie la Gradina Botanica din Iasi

Citeste si:  Expozitia de azalee si camelii din Gradina Botanica, deschisa pana pe 2 martie

Comentarii
Adauga un comentariu