Actualitate

EXCLUSIV! Descoperire senzationala intr-o celebra biserica din Iasi – UPDATE GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 15 apr. 2014

@ Nimeni nu si-ar fi putut imagina ca intr-o biserica, veche de aproape jumatate de mileniu, s-ar putea descoperi asa ceva @ Totul s-a intamplat in urma cu cateva zile, in apropiere de Iasi @ Deja, cercetatorii se asteapta ca, pe viitor, sa gaseasca si alte elemente care sa revolutioneze istoria medievala a orasului @ La mijloc este vorba despre o serie de legende surprinzatoare ce-i au in centru pe mari domnitori ai Moldovei si calugari de la Muntele Athos

Un nou moment important pentru arheologii ieseni! Luna trecuta, acestia au scos la iveala o serie de schelete umane, chiar intr-o celebra biserica din judetul Iasi. Senzational este faptul ca ar putea fi vorba de oseminte vechi ale unor calugari greci, chiar de la Muntele Athos. Totusi, acum, inca nu pot fi confirmate cu exactitate aceste elemente. In schimb, acestia se asteapta ca in perioada urmatoare sa fie scoase la iveala si ale vestigii extrem de importante pentru istoria medievala a orasului Iasi. Totul s-a petrecut la Manastirea Sfantul Nicolae „din Tarina Iasilor”, din localitatea Aroneanu, în apropierea locului în care domnitorul Alexandru Lapusneanu, tatal natural al lui Aron Voda, construise asa-numita „Manastirea de la Greci„. Ea a fost ridicata, cel mai probabil, intre anii 1593-1594.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperire incredibila! Minunea are 3.000 de ani, dimensiunile unei piramide egiptene si ar putea fi plina cu aur

O descoperire revolutionara

Cu toate ca, in anii care au trecut, s-au mai facut sapaturi si sondaje arheologice la acest celebru edificiu de cult, luna trecuta a demarat un amplu program de reabilitare si restaurare a monumentului aflat pe lista celor de patrimoniu national. Echipa de cercetatori este coordonata de reputatul arheolog Stela Cheptea, de la Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana Iasi, din cadrul Academiei Romane. Ea confirma faptul ca scheletele gasite ar putea apartine, pe de o parte, unora dintre ctitorii bisericii, dar si a unor calugari greci ajunsi aici chiar de la Muntele Athos.

Citeste si: SOCANT! Un mare preot iesean risca sa faca puscarie dintr-un motiv incredibil – GALERIE FOTO, VIDEO

„In primul rand as vrea sa va spun ca, pana acum, noi nu putem spune daca vorbim de biserica lui Aron Voda, care a domnit in Moldova intre anii 1592 si 1595! De fapt, este posibil ca ea sa fi fost ridicata in timpul celei de-a II-a domnii a lui Alexandru Lapusneanu. Trebuie spus ca, in acea perioada, in jurul orasului Iasi au fost ridicate o serie de manastiri fortificate, fie ca vorbim de cea de la Socola, Cetatuia, Galata sau Hlincea care erau puncte de supraveghere a celor mai importante zone de iesire din oras, dar si a drumurilor comerciale importante. De asemenea, sa mentionam ca din secolul al XVI-lea, in Moldova, oamenii care au contribuit la ctitoria unui lacas de cult, erau ingropati in zona pronaosului. Ori, ceea ce am descoperit noi acum, in interorul manastirii Aroneanu, ar putea fi schelete a unor oameni care ar putea fi considerati ctitori dar, atentie, nu primii”, dezvaluie Cheptea.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Mormant pentru un grup de calugari de la Muntele Athos

Mai departe, osemintele gasite imprejurul bisericii, 11 schelete, ar putea apartine unor calugari de la Muntele Athos. „Da, poate fi vorba de schelete ale unor calugari de la Athos. Deja, cercetarile preliminare in colaborare cu specialisti de la Institutul de Antropologie, ar duce spre o asemenea ipoteza. Se stie ca, in secolul al XVII-lea, Aroneanu a fost inchinata celor de la Athos. Cercetarile noastre sunt intr-un stadiu de inceput si, pe viitor, prin ceea ce facem la Aroneanu, sa aducem contributii importante pentru istoria medievala a orasului Iasi”, a conchis Cheptea.

Citeste si: Accident la Podu Iloaiei

Punct strategic de supraveghere a Iasului

Conform datelor istorice oficiale, monumentul a fost ridicat de Aron Voda Tiranul, cu materiale pregatite de domnul anterior, Petru Schiopul. Este ultima ctitorie a unui domn din stirpea Musatinilor. „Se pare ca biserica a fost reconstruita pe fundatia ctitoriei mai vechi, zidita de Alexandru Lapusneanu, tatal natural al lui Aron Voda, în a doua domnie – 1564 si 1568. Este vorba de biserica amintita în documente ca Sf. Nicolae de la Greci. În 1606, Ieremia Voda Movila a închinat Aroneanu la manastirea Zografu de la Muntele Athos, dupa cum lasase si Petru Voda Schiopul. Din 1624 a fost metoh al Manastirii Prodrom Sf. Ioan din Sozopol, apoi a fost metoh la Manastirea Sf. Ioan din insula Halki – 1630 si la Patriarhia din Constantinopol, veniturile sale servind la finantarea Scolii Patriarhiei. Acoperisul Bisericii Aron Voda a fost reparat la 1742. Biserica a fost reparata si la 1787. Incinta de zid si cladirile anexe au disparut. Un document din 1811 arata ca manastirea era în ruina, toate cele bisericesti fiind «stricate si rupte»”, se arata in documente. „Cu siguranta vorbim de o manastire extrem de importanta. De asemenea, descoperirile viitoare vor fi si mai spectaculoase. Constructia este foarte interesanta, dar si osemintele pe care le-am gasit acum. Urmeaza sa facem o cercetare amanuntita pentru a oferi detaliile clare si complete despre ceea ce am gasit la Manastirea Aroneanu”, a tinut sa arate si arheologul Bobi Apavaloaie

Comentarii
  • Nu-mi place amestecul intre biserica si cadavre ingropate in biserica.Biserica ar trebui sa fie doar pentru ca oamenii sa se roage,iar locul mortilor la cimitir.

  • R A H A T CU MAC, ASORTAT CU SPANAC. MARE ARTICOL, MARE ZIARIST, MARE ZIAR. DAR NU CUMVA E VINOVAT PRIMARUL MORUZI DE ACEST PROIECT DE CARE VORBITI. DAR NU SE PUNE, EL E LA POMELNICUL CU INJURATURI REDACTIONALE. CA DE OBICEI, RUSINOASA ABORDARE.

Adauga un comentariu