Actualitate

EXCLUSIV! Descoperiri arheologice surprinzatoare in subsolurile Mitropoliei – GALERIE FOTO IN PREMIERA

Publicat: 19 feb. 2014

@ Nimeni nu ar fi crezut asa ceva! @ Pentru prima data, au iesit la iveala o serie de imagini deosebite din subsolurile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei @ Arheologii au scos la suprafata o serie de vestigii si artefacte surprinzatoare

Citeste si: EXCLUSIV! Un impostor vrea sa distruga Mitropolia Moldovei si Bucovinei – FOTO

Moment deosebit pentru istoria orasului Iasi! Pentru prima data, dupa zeci de ani, arheologii dezvaluie adevaratele secrete din subsolurile catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au intrat in posesia unor date si imagini, in premiera, cu dovezi istorice reprezentate de vestigii si artefacte, cu totul si cu totul deosebite din subsolurile importantului edificiu de cult.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

„În cadrul proiectului de valorificare turistica a Ansamblului Mitropolitan Iasi, în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014, au fost efectuate lucrari de consolidare la subsolul cladirii Bibliotecii Mitropolitane Dumitru Staniloae. Cu aceasta ocazie, echipa de arheologi de la Platforma Arheoinvest a Universitatii Al. I. Cuza, care supravegheaza toate lucrarile edilitare, a identificat si cercetat mai multe complexe istorice. Din capul locului, trebuie precizat ca întreaga zona ocupata astazi de cele doua cladiri administrative, respectiv Cancelaria si Biblioteca Mitropolitana, a fost afectata în timp, înca de la sfârsitul secolului al XVIII-lea, de lucrarile de constructie din zona, aici fiind construite, conform cronicilor si documentelor, «case mitropolitane», «dughene», «cuhnea, pitaria, pivnita, magopia, trapezarea si ghetaria»”, dezvaluie cercetatorul Vasile Cotiuga. Coordonatorul platformei Arheoinvest a tinut sa prezinte datele, proaspete si detaliate, legate de vestigiile iesite la iveala. „In primul rand, misiunea arheologilor, de a recupera cât mai multe informatii despre situl arheologic de la Mitropolie, a fost mult îngreunata, datorita faptului ca multe dintre complexele arheologice au fost distruse sau afectate de lucrarile edilitare de la mijlocul secolului trecut! In ceea ce priveste cladirea Bibliotecii Mitropolitane, am reusit sa cercetam doar partial complexele arheologice identificate, majoritatea fiind fundurile unor gropi. Aici se remarca intrarea în trepte într-o pivnita, ai carei pereti, sapati în pamânt, erau captusiti cu scânduri. De asemenea, în spatiul vechiului garaj, aflat în aceeasi cladire a Bibliotecii, am putut surprinde resturile a doua ziduri paralele ce formau, probabil, temelia unei constructii. Bogat a fost, însa, materialul arheologic recoltat din aceste complexe, format din fragmente ceramice din secolele XVIII – XIX, fragmente si chiar «cahle» întregi de la sobe (se remarca unele exemplare care au ca decor scene deosebite: cavalerul în turnir, dansatorii, crucificarea lui Iisus – n.r), fragmente de sticlarie, precum si resturi osteologice de animale. Acestea se afla deja la Laboratorul de Restaurare Ceramica din cadrul Facultatii de Istorie a UAIC”, a concluzionat Cotiuga.

Citeste si: Concedieri masive la Directia pentru Drepturile Copilului

Comentarii
Adauga un comentariu