Local

EXCLUSIV: Dezastru in Politia ieseana! Doi din zece angajati au dat in judecata IPJ in acest an! Revolta din cauza drepturilor salariale neplatite

Publicat: 16 sept. 2019

@ In ultimii ani, sute de angajati ai Politiei iesene au decis sa dea in judecata institutia @ Cei mai multi dintre politisti cer in instanta acordarea unor drepturi salariale prevazute in legislatie @ De asemenea, unii dintre reclamanti se considera discriminati, in comparatie cu alti colegi, si cer sa beneficieze de aceleasi drepturi

Sute de angajati ai Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi au actionat in judecata institutia in ultimele luni. Reprezentantii IPJ au precizat ca, in primele opt luni ale acestui an, impotriva institutiei au fost formulate peste 200 de actiuni in instanta.

"In perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2019 au fost formulate 207 cereri de chemare in judecata in contradictoriu cu IPJ care se circumscriu obiectului de litigii de munca. Astfel, 56 de actiuni au ca obiect acordarea sumelor aferente sporului de fidelitate, doua cereri de acordare a sumelor compensatorii aferente salariului de merit, 26 de cereri de acordare a sumelor compensatorii aferente sporului de studii superioare, o cerere pentru acordarea premiului anual, 116 cereri de obligare a IPJ Iasi la achitarea salariului minim garantat in plata si o cerere de anulare a sanctiunii disciplinare aplicate de conducerea IPJ", a precizat comisarul-sef de Politie Daniel Brujbu, reprezentat al IPJ Iasi.

Vezi si: EXCLUSIV! Plangere bomba a unui ofiter de la IPJ Iasi! Psihologul politistilor ieseni acuza ca este discriminat chiar de sefii Politiei! Scandalul a degenerat din cauza colegei de birou!

Lefuri minime garantate in plata

Judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi au admis recent o cerere formulata de catre membrii Sindicatului Politistilor Europeni "Europol" Iasi. "Instanta admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtilor Ministerul Afacerilor Interne si Inspectoratul General al Politiei Române si, în consecinta, respinge actiunea formulata de catre reclamanti cu acesti pârâti. Admite actiunea formulata de reclamanti în contradictoriu cu pârâtul IPJ Iasi. Obliga pârâtul sa plateasca reclamantilor salariul minim brut pe tara garantat în plata, în cuantum de 1.450 de lei, începând cu data de 1 februarie 2017. Obliga pârâtul la recalcularea sporurilor pe baza de pontaj începând cu data de 1 februarie 2017 la zi si la plata diferentelor salariale", au mentionat magistratii ieseni.

Vezi si: EXCLUSIV! Politistii ieseni, obligati sa plateasca daune unui sofer amendat degeaba de Rutiera! A fost lasat cu masina in strada, fara placute!

Procesul a început pe 8 august 2017. Atunci, zeci de angajati au solicitat instantei iesene sa oblige trei institutii la calcularea si plata salariului minim brut pe tara garantat în plata, respectiv suma de 1.450 de lei.

"Drepturile salariale ale politistilor nu au fost niciodata respectate, acestia fiind nevoiti de fiecare data sa actioneze în instanta Ministerul Afacerilor Interne. Intrarea în vigoare a Hotarârii de Guvern nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata la data de 1 februarie 2017 a deschis valul de nemultumiri din partea politistilor fata de neaplicarea corecta a acesteia. În fapt, H.G. 1/2017 a prevazut faptul ca salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata este suma stabilita în bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.450 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe luna, în anul 2017, reprezentând 8,735 de lei/ora", au mentionat reprezentantii Sindicatului "Europol".

Vezi si: Exclusiv! A castigat concursul de la IPJ! Asigura interimatul, dar acum este sef cu acte in regula!

Conform acestora, prin aplicarea corecta a Hotarârii de Guvern nr. 1/2017, decisa de instanta de judecata, politistii vor beneficia de cresteri salariale substantiale, de aproximativ 1.000 de lei, reprezentând diferenta dintre salariul de functie în plata si salariul functiei îndeplinite.loading...

Comentarii
 • Pai sunteti slugi….Auzi la ei???vor si bani…sunteti militieni…..deci???dar e greu sa intelegeti ca e prea mult pentru voi…lumea desteapta nu se face militian

  • Păi măi pproostule, dacă mata nu îl un iddiott ca tine, prosttt si fără carte, un rettard care pt fapte penale tot ți-ai luat-o in gură de la polițiști și ai stat la închisoare, tot milițian ajungeau mai bowule mai! Sau chiar si altceva. Dar, tu asa ai rămas un infractor, un proost, un rettard! Asta-i viața proostuule, nu fi trist!

   • DEZASTRUL in politia Judeteana Iasi .E a dat IPJ.Iasi in judecata si a cerut drepturi salariale mai mari si dupa el au inceput si subalternii.
    MAI de ce nu reactioneaza ,trebuie facuta salarizare unitara ,ce e cu mizeria asta ,politistiii trebuie respectati nu trebuie sa umble prin instante ca de ata este minister ,avocatul poporului sau sindicate .

 • Romania este singura tara din lume in care drepturile polițiștilor sunt restranse si călcate în picioare de însuși instituția din care fac parte. Si asta pt ca la nivelul superior au ajuns tot felul de ,,promovați,, si ,,produse a corupției,, în loc să ajungă oameni cinstiți și demni. Si aici nu vorbim de plan local. Poliția este singura instituție în care dacă îți câștigi un drept in instanță, tot instituția poliției prin acei gândaci de birou intitulati juriști, face contestație împotriva ta in loc sa iti apere drepturile. Poliția merge încă după acei indicatori de performanta, în sensul de ,,normă la amenzi,, , ,,cât mai multe infracțiuni constatate-un loc să se meargă pe eficiență,, si tot asa. Penibil!

 • Nu va mai chinuiti prin instante pt fel de fel de sporuri pe care nu le meritati. Rezolvarea e simpla …iti dai demisia si te angajezi in constructii …cerinta mare ..si cum ardeti de harnicie ajungeti la un salar net de 6000 lei Lasati conflictele de interese , lasati pravalia srl pe numele socrilor , … si alte capuseli ….

 • La lentoarea care se vede in activitatea lor i-au bani degeaba iar cand ies la pensie au pensii ce depaesc suta de milioane.
  Cine le evalueaza activitatea astora de la simplu agent pana la chestor?
  Nimeni
  Si ai politia care se vede

Adauga un comentariu