Actualitate

Exclusiv! Dezvaluiri incendiare! Nereguli grave la cantina spitalului privat infiintat de Viorel Blajut! Peste 5 milioane de euro, dintr-o afacere ilegala

Publicat: 30 ian. 2019
1

@ Una dintre firmele lui Viorel Blajut, care administreaza cantina de la spitalul "Sf. Sava", a fost calcata de catre inspectorii de la Finante @ S-au gasit sume suplimentare de aproape 30.000 de euro din neplata TVA si a impozitului pe profit @ Grav este ca firma asigura si servicii de catering, chiar daca nu exista o autorizatie eliberata de DSVSA in acest sens @ Partenerii lui Blajut nici nu stiau cu cine lucreaza @ "Este o problema pe care vreau sa o rezolv cu ei. Multumesc ca mi-ati spus", a spus Cristian Amarandei, patronul firmei Migdalin SRL @ Contactat telefonic, Viorel Blajut a precizat ca aceste probleme trebuie rezolvate de responsabilii din firma @ Administratoarea Constanta Birjovianu nu a putut fi contactata telefonic @ In ultimii ani, cantina a inregistrat vanzari de 5 milioane de euro

Problemele omului de afaceri Viorel Blajut se acutizeaza. Implicat prin interpusi in afaceri cu servicii medicale, Blajut a fost calcat la finalul anului trecut de inspectorii de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP). De data aceasta a fost verificata societatea Red Plaza SRL, care administreaza cantina din incinta spitalului "Sf. Sava", de pe strada Mitropolit Varlaam, nr. 10, unitatea medicala construita tot de Blajut.

In urma unui raport de inspectie fiscala, s-a constatat ca societatea Red Plaza SRL, cu sediul social in spitalul amintit, a inregistrat sume suplimentare provenite din neplata TVA si a impozitului pe profit.

Prejudiciul, considerat evaziune fiscala, este de peste 30.000 euro. Red Plaza SRL, cu obiect de activitate "alimentatie (catering) pentru evenimente", ii are ca asociati pe Constanta Birjovianu si Mirela Elena Sude, care nu sunt altii decat "oamenii" lui Blajut. Acesta prefera sa ramana in spatele afacerilor.

Reporterii BZI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea reprezentantilor Red Plaza. "Am sa transmit numarul dumneavoastra doamnei Birjovianu", a precizat un oficial Red Plaza. Pana la inchiderea editiei, Birjoveanu nu a transmis un punct de vedere oficial. Insa, Blajut a lasat impresia ca stia despre inspectia finantistilor. "Daca s-a gasit ceva, sa plateasca. Nu stiu de ce ma sunati pe mine si ma deranjati", a declarat Viorel Blajut.

Problemele abia acum incep

Daca datoria de la bugetul de stat ar putea fi platita imediat, problemele mai mari pentru firma de catering a lui Blajut abia acum incep. Asta din cauza obiectului de activitate a Red Plaza. O societate poate presta servicii de catering doar in anumite conditii si cu avize speciale, emise de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Insa, surpriza, Red Plaza are autorizatie doar pentru cantina, nicidecum pentru servicii de catering. Pe site-ul oficial al societatii chiar se specifica si numele partenerilor cu care s-au incheiat servicii de catering, spre exemplu, firma de constructii Radan Construct SRL. Oficialii firmei au recunoscut ca exista o relatie contractuala cu Blajut. "A fost un contract, nu stiu daca mai este si acum", a  precizat Radu Apintei, patronul firmei. Mai mult, firma de catering a incheiat un contract si cu societatea Migdalin SRL, care a obtinut anul trecut, din comercializarea bauturilor, o cifra de afaceri de aproape 20 milioane de euro, cu un numar de 109 angajati.

Seful firmei s-a aratat iritat de intrebarile reporterilor BZI. "Este o problema pe care vreau sa o rezolv cu ei. Multumesc ca mi-ati spus",  a spus Cristian Amarandei, unic actionar la Migdalin SRL. Cei de la Red Plaza au confirmat de asemenea ca au contracte de catering, dar care nu sunt extinse pentru publicul larg. Mai precis, nu se fac livrari la domiciliu, pentru persoanele fizice. "Avem cateva contracte, dar inca nu putem sa acoperim", a spus un angajat Red Plaza.

In final, Blajut a fost intrebat de autorizatia de catering. Acesta a concluzionat ca cei de la Red Plaza trebuie sa se ocupe de aceasta problema. In consecinta, Red Plaza risca amenzi usturatoare din partea DSVSA, mai ales ca exista un risc ridicat la care sunt supusi clientii.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Cinci milioane de euro din cantina

Culmea ca vanzarile la cantina merg struna. In 2017, Red Plaza a inregistrat o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, un profit minor, datorii de aproape 3 milioane de euro, cu un numar de 6 angajati. Daca ne luam dupa cifra de afaceri din perioada 2014-2017, ajungem la o suma aproximativa de 5 milioane de euro. "Am lansat Red Plaza pe piata ieseana în domeniul alimentatiei, reusind sa convingem si sa fidelizam clientii prin responsabilitatea cu care am tratat întreaga activitate pâna la cel mai mic detaliu. Ulterior, din dorinta de a veni în întâmpinarea colaboratorilor cu o gama de servicii extinsa, adecvata necesitatilor acestora, am procedat la autorizarea activitatii de spalatorie. Serviciile noastre pot fi accesate în baza contractelor încheiate cu societatea noastra, în urma unei discutii prealabile si identificarea unei forme de colaborare agreate de catre ambele parti în acord cu normele legislative în vigoare", se arata in descrierea afacerii.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Costuri mari pentru respectarea legii

Nu orice restaurant sau local de alimentatie publica poate livra produse de alimentatie publica in afara incintei. De asta este nevoie de autorizatie speciala. Situatia poate deveni grava, deoarece alimentele sunt expuse la o posibila contaminare, tocmai pentru ca nu sunt indeplinite cerintele legii. Operatorii economici evita sa obtina autorizatia de catering, deoarece asta presupune o lista lunga de obligatii. Spre exemplu, preparatele ce urmeaza sa fie transportate trebuie procesate intr-un spatiu separat, cu personal specializat. Mai precis, mancarea nu poate fi preparata in bucataria restaurantului, cu aceiasi angajati. Operatorii ar urma sa fie supusi la cheltuieli suplimentare. Mai mult, angajatii trebuie sa respecte norme de igiena suplimentare. Asadar, dupa ce intra in unitate, trebuie sa faca un dus si sa se schimbe in echipamentul de lucru. Acesta este doar unul dintre detalii. Carnea trebuie pastrata in frigidere separate (pui, vita, porc etc), iar spatiul de spalare a legumelor este separat. Cert este ca, pentru amenajarea unui spatiu special dedicat serviciilor de catering, costurile ajung si la 250.000 euro.

Comentarii
  • Ziarul lui brebenel face campanie lui Chirica iar cu rahatul asta de ziar denigreaza pe toată lumea și uite așa ajunge sa manipuleze cetățenii. Brebenel de ce nu vorbesti de afacerile tale?????

  • Cum plm sa faci 5 milioane de euro cu 6 oameni care in decursul anilor sau tot schimbat cu o bucatarie care e langa spatiiul de depozitare a pampersilor rezultati de la pacienti!

Adauga un comentariu