Actualitate

Exclusiv! Dezvaluiri incendiare! Substante toxice, deversate in panza freatica. Apa iesenilor este in pericol de poluare. Iata dovada

Publicat: 22 apr. 2019
1

@ O situatie extrem de alarmanta a fost descoperita de inspectorii de mediu in cazul apelor din subteranul orasului @ Analizele realizate de specialisti au aratat ca de pe platforma industriala din Calea Chisinaului au fost deversate substante deosebit de periculoase provenite din productia industriala de la Technosteel LBR @ Desi conducerea fabricii a fost obligata inca de anul trecut sa inlature substantele poluante, acest lucru nu a fost realizat nici dupa ce a fost dovedita contaminarea apei care ajunge in panza freatica @  Reziduu uscat, continut de cloruri, sulfati, detergenti anionici sintetici si alte substante periculoase au fost descoperite in apa care ajunge in subteranul orasului

Verificarile si analizele facute pe platforma industriala a Technosteel LBR au scos la iveala grave nereguli care tin de poluarea mediului inconjurator. Pentru a se verifica daca apa din subsolul fabricii care se afla in canalizare si ajunge mai apoi in reteaua din subteranul Iasului este poluata, au fost prelevate o serie de probe de catre specialistii din cadrul ApaVital si au fost descoperite depasiri alarmante. Analiza buletinelor de apa a fost solicitata de o parte dintre actionarii Technosteel LBR care nu au fost de acord cu rezultatele verificarilor anterioare, care nu au scos la iveala neregulile din interiorul fabricii.

Astfel, comisari din cadrul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Iasi impreuna cu specialisti din cadrul ApaVital au ridicat probe de la fata locului, iar rezultatele au socat: apa are depasiri de reziduu uscat, continut de cloruri, sulfati, detergenti anionici sintetici si alte substante periculoase.

"Masura impusa la controlul anterior cu privire la efectuarea unor buletine de analiza pentru apele incarcate existente in subsolul halelor sectiei de tevi I si sectiei de tevi II, cu un laborator acreditat, in vederea stabilirii modului de gestionare/eliminare a acestora, precum si pentru apele subterane din forajul de observatie aflat in apropierea sectiei de zincare a fost realizata. Prelevarea s-a facut in prezenta reprezentantilor GNM – CJ Iasi. Din analiza rezultatelor buletinelor de analiza aferente sectiei de tevi rezulta depasiri ale indicatorilor: CCO-Cr, NH4, reziduu filtrabil uscat la 105 grade Celsius, continut de sulfuri solubile, materii in suspensie, CBO5, fata de valorile limita de incarcare cu poluanti ape uzate (Normativ NTPA – 002, privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare)", se arata in adresa Garzii Nationale de Mediu.

Au cerut eliminarea apelor uzate dupa ce au fost prinsi cu poluarea

Revoltator este faptul ca, desi conducerea Technosteel LBR stia despre situatia substantelor toxice care provoaca poluarea mediului inconjurator, abia dupa ce au venit primele controale ale autoritatilor, acestia au trimis o adresa catre operatorul ApaVital prin care isi arata intentia de preluare/eliminare a apelor uzate.

"Din analiza buletinului de foraj, comparativ cu valorile de referinta, efectuat de SC ApaVital SA – Laborator ape uzate, rezulta cresteri ale urmatorilor indicatori: reziduu filtrabil uscat la 105 grade Celsius, CBO5, materii in suspensie, continut de cloruri, sulfati, detergenti anionici sintetici (MBAS), ceilalti indicatori nereprezentand modificari fata de valorile de referinta comparate. Conditiile de evacuare in reteaua de canalizare a apelor uzate provenind de la o platforma industriala se stabilesc de catre operatorul SC ApaVital SA Iasi, tinandu-se seama de incarcarile si debitele pentru care a fost proiectata statia finala de epurare. SC Technosteel LBR SRL Iasi a solicitat prin adresa 7100568/27.03.2019, inregistrata la ApaVital Iasi la 14832.27.03.2019, eliminarea/preluarea apelor incarcate in reteaua de canalizare, fara a primi raspuns pana la data prezentei", se mai arata in adresa GNM – CJ Iasi.

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au anuntat ca vor efectua un control pentru a verifica realizarea masurilor dispuse anterior, urmand ca in cazul constatarii unor neconformitati sa se aplice sanctiunile prevazute de legislatia de mediu in vigoare.

Citeste si: DEZASTRU! Bancile comerciale au ingropat una dintre cele mai importante fabrici din Iasi. Se vor construi blocuri in locul uzinei

Creditele oferite de banci, garantate cu terenuri poluate?

Conform informatiilor din interiorul Technosteel LBR, cele mai "urate" subsoluri ale fabricii se afla in sectia 2 si sunt acoperite cu stive de tabla pentru a nu se observa, iar acolo s-ar fi facut cele mai multe deversari de substante periculoase, acest lucru realizandu-se chiar la intentia conducerii societatii.

Citeste si: EXCLUSIV – IMAGINI HORROR! Poluare masiva in subteranul Iasului! Substante deosebit de periculoase, deversate in cantitati industriale

De precizat faptul ca la nivelul Technosteel LBR au fost propuse doua planuri de reorganizare care au la baza un raport de mediu care stabileste valoarea terenurilor respective. Problema este ca, in raportul de evaluare al celor doua imobile, evaluatorul sustine ca nu sunt subsoluri in Technosteel si sustine ca nu exista contaminari, iar terenurile si cladirile nu au probleme de mediu. Bancile creditoare au fost garantate cu ipoteci pe aceste cladiri si terenuri si, cu toate ca au beneficiat de rapoarte de evaluare anuale a cladirilor si terenurilor Technosteel, nu au stiut de existenta acestor subsoluri tehnice (care au adancimi intre circa 5 si 12 m si se intind pe suprafete de zeci de mii de metri patrati).

Citeste si: Reteta secreta de furat bani europeni! Peste un milion de euro, investiti in utilaje moderne, intr-o fabrica aproape de demolare

"Stim ca Banca Romaneasca si NBG au contracte de creditare pentru Technosteel de mai bine de 5 ani, deci au beneficiat de 5 rapoarte de evaluare consecutive! Cine a mintit bancile? Probabil ca evaluatorii desemnati in alianta cu administratorul societatii", este de parere Sabin Radu, creditor in cadrul Technosteel LBR.

In conducerea societatii din Iasi s-au aflat oamenii de afaceri Sergei Zonenko – evreu de origine rusa, David Segal – cetatean basarabean, romanul Adrian Gavrila si mai multi mici actionari.

Comentarii
 • Cred ca sunteti singurii analfabeti ce se dau ziaristi care mai folosesc termeni ca „evreu de origine rusa” si cetatean „basarabean”!

  • Eu cred ca bine ar fi daca ati citi textul si ati purcede la analiza pe fond a problemei pe care ziaristii o prezinta si anume poluarea grava a mediului inconjurator si poate sa cereti pedepsirea exemplara a vinovatilor , orice origine ar avea acestia .

   Si mai cred ca gresiti cand etichetati niste ziaristi ca fiind analfabeti atunci cand aduc in atentia opiniei publice a orasului nostru , cel mai poluat oras din tara dupa unii, o problema serioasa si foarte actuala .

  • Aveti dreptate, poluarea ne ia zilnic din viata si noua si copiilor nostri !! Cel mai grav este sa ai o atitudine pasiva si sa nu iti aduci contributia la imbunatatirea conditiilor de mediu din oras si sa inchidem ochii la tot ce se intampla.

   • poate se sesizeaza si primarul nostru…noroc cu presa ca autoritatile dorm de 30 ani
    Felicitari autorului articolului pentru investigatii poate mai gasiti sa scapam odata de poluare in orasul nostru!

 • bine ar fi daca am vedea si salariile celor de la garda de mediu si masurile luate impotriva lor pentru simplul fapt ca dorm in papuci chiar daca sunt nepoti sau amantelenu stiu cui

 • Din moment ce Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean IASI a fost in control si s-au prelevat probe de apa , care s-au dat in lucru DE CE aceasta Institutie Publica nu informeaza in scris in presa locala si centrala referitor la situatia in cauza sa se prezinte polulatiei depasirile daca sunt si daca DA, ce masuri de intervetie si stopare cat de cat a poluarii si masurile ce s-au luat!!! SUNT PLATITI DIN BANI PUBLICII!!! SUNT FUNCTIONARI PUBLICI!! Asa ce comporta unii comsiari sefi de la unele Comisariate de Mediu care ascund adevarul sau pur si simplu executa comenzi politice !!! RUSINOS

 • Cum e posibil asa ceva?cine administreaza fabrica asta?auzi sa o dea in canal,de ce nu o duc la dansii acasa sa aiba de stropit florile din curtile vilelor lor si sa si umple piscinele
  poate face bine la piele.Cine stie poate pot deschide un SPA in locul fabricii si fac un ban cinstit.Reorganizare placuta!!

Adauga un comentariu