Actualitate

Exclusiv! DNA: Relu Fenechiu a dat vile drept spaga directorilor Electrica – FOTO

Publicat: 04 ian. 2012
1

@ Detalii in exclusivitate din dosarul penal nr. 205/p/2007, in care sunt cercetati baronul PNL Iasi, Relu Fenechiu, si fostii directori din Electrica Moldova SA, Ion Turbatu, Ion Marghidan, Petru Andronache, Traian Mazilu si Ioan Ciutea, pentru savarsirea unor infractiuni precum abuz in serviciu in forma calificata si dare sau luare de mita @ Dosarul priveste „Afacerea Transformatorul”, in care se arata cum SC Electrica Moldova SA a cumparat de la firmele lui Fenechiu „componente pentru sistemul energetic, fiind vechi, de provenienta incerta, iar pretul de achizitie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou”, in valoare de 7.624.301 lei, dupa cum se arata in ordonanta procurorului de incepere a urmaririi penale @ Procurorii au instituit sechestru asiguratoriu pe averile celor implicati @ Pentru serviciile prestate, Fenechiu le-a construit cate o vila directorilor de la Electrica, Turbatu, Mazilu si Ciutea @ ANAF si Garda Financiara au stabilit ca prejudiciul rezultat in urma acestor afaceri este de aproximativ 1,5 milioane euro @ In dosar s-a inceput urmarirea penala si impotriva deputatului Cristian Adomnitei

Detalii in exclusivitate din dosarul penal nr. 205/p/2007, instrumentat de DNA Bucuresti, in care sunt cercetati deputatii PNL de Iasi Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei, precum si fostii directori din cadrul SC Electrica Moldova SA: Ion Turbatu, Petru Andronache, Ion Marghidan, Traian Mazilu si Ion Ciutea. Dintre acestia, Traian Mazilu a fost director general al SC Electrica Moldova SA. Ceilalti erau directorii unei societati de intretinere a retelelor electrice afiliate SC Electrica Moldova SA, respectiv Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Moldova (SISE Moldova). Ioan Ciutea este fost director al SISEE-Iasi.

In acest dosar mai sunt cercetati administratori si asociati de la firmele implicate, controlate de Fenechiu, respectiv SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL. Acesti complici se numesc Lucian Fenechiu, fratele baronului PNL, Mihai Bogdan Damian, asociat in aceste firme, si Alexandru Nagy Szekely, director in societatile comerciale implicate. Cercetarile vizeaza savarsirea unor infractiuni grave, prevazute atat de Codul Penal, cat si de legislatia privind combaterea coruptiei. Este vorba de infractiuni de abuz in serviciu in forma calificata, dare si luare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni etc.

In acest dosar, procurorii DNA au solicitat, prin rezolutia procurorului din data de 23.07.2008, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Garzii Financiare „efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice”. In raportul de constatare finalizat de cele doua institutii pe 21.06.2011, ANAF si Garda Financiara au stabilit ca prejudiciul adus SC Electrica Moldova SA si, implicit, bugetului statului se ridica la 1.450.570 euro. S-a mai stabilit ca firmele lui Fenechiu livrau „componente de care sistemul energetic national nu avea nevoie”.

Faptele descoperite de procurori

Datorita complexitatii, la dosar lucreaza doi procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Acestia au dispus inceperea urmaririi penale pe data de 7.10.2010.

In ceea ce-i priveste pe fostii directori ai Electrica Moldova SA, Mazilu, Turbatu, Marghidan si Ciutea, lucrurile sunt clare. Ei sunt cercetati pentru ca au acceptat ca firmele lui Fenechiu sa livreze SC Electrica Moldova SA si SISEE niste piese, printre care si transformatoare, de care sistemul energetic national nu avea nevoie. De fapt, acestea au fost cumparate degeaba, fiind total inutile. Si, culmea, piesele ruginite au fost platite de parca ar fi fost noi. „Acceptand sa fie livrate produse necorespunzatoare in urma desfasurarii unor proceduri de achizitie publica caracter fictiv, produse ce nu indeplineau criteriile de calitate pentru sistemul energetic national, fiind vechi, uzate, de provenienta incerta, iar pretul de achizitie era similar celui unui produs nou”, se arata in ordonanta procurorului de incepere a urmaririi penale.

Prejudiciul a fost estimat, dupa cum s-a mai precizat, la 1.450.570 euro, dar procurorul foloseste cel mai des suma exprimata in moneda romaneasca.

„S-a concluzionat ca prejudiciul total rezultat ca urmare a activitatii infractionale a invinuitilor Turbatu Ion, Marghidan Ion, Andronache Petru, fosti directori in cadrul SC SISEE Electrica Moldova SA in perioada 2002 – 2005 cu complicitatea celorlati invinuiti in cauza este in suma de 6.327.390 RON”, se mai arata in ordonanta procurorului.

Procurorii si expertii au stabilit si valoarea imobilelor construite de Fenechiu directorilor implicati. Aceste aspecte vor fi prezentate in detaliu in randurile de mai jos.

Relu le-a construit case

Pentru ca au acceptat sa le cumpere vechiturile, Relu le-a dat spaga directorilor de la SISEE Moldova. Astfel, lui Ion Turbatu i-a construit o vila in valoare de 210.594 lei, in municipiul Bacau, pe strada Prelungirea Bradului. Lui Traian Mazilu i-a construit „separat” o casa, in valoare de 188.014 lei, tot in municipiul Bacau, pe strada Mihai Eminescu numarul 23. Directorul de la Iasi al SISEE a luat spaga prin intermediul fiului sau, Claudiu Ciutea. Acestuia, Fenechiu i-a ridicat o casa in cartierul sau de vile din Bucium I.C.Bratianu, in valoare de 82.749 euro. De asemenea, lui Ciutea i-a facut cadou si terenul din Bucium pe care i-a ridicat vila, valoarea parcelei fiind de 40.000 lei. „Avand in vedere ca s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian, Damian Mihai Bogdan si Szekely Nagy Orest sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita prevazuta de art. 76 din Legea 78/2000 raportat la art. 254 alin 1 Cod Penal (cate un act material fiecare invinuit), constand in aceea ca in perioada 2004 – 2005 numitii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian, Damian Mihai Bogdan si Szekely Nagy Orest, angajati / administratori / asociati in cadrul SC Fene Grup SA au oferit si remis foloase necuvenite invinuitilor Turbatu Ioan, Mazilu Traian si Ioan Ciutea, constand in construirea / reabilitarea unor imobile apartinand acestora pentru ca acestia in calitatea lor de directori ai SC SISEE Electrica Moldova SA sa isi exercite necorespunzator atributiile de serviciu sau sa sprijine asemenea activitati infractionale in scopul de a fi favorizate firmele La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL in cadrul procedurilor de achizitie de bunuri necorespunzatoare ce au fost platite la un pret corespunzator celor noi si care nu au fost utilizate si au ramas in stocul Electrica Moldova. Astfel, ca plata pentru activitatea infractionala de favorizare a firmelor din grupul «Fene», in detrimentul interesului financiar public si al SISEE Moldova au fost remise cu titlu de «mita» servicii de construire / reabilitare imobil pentru Turbatu Ion in valoare de 210.594 RON, pentru Ciutea Ion prin intermediul fiului Ciutea Claudiu 82.749 euro fara TVA+teren in valoare de 40.000 RON, iar pentru invinuitul Traian Mazilu in valoare de 188.014 RON”, a explicat procurorul in documentul mentionat.

O afacere uriasa

Prin urmare, Fenechiu i-a „spaguit” consistent pe directorii de la Electrica si de la SISE. S-a meritat? Procurorii sustin ca mita a fost direct proportionala cu numarul si valoarea contractelor incheiate de firmele lui Fenechiu cu cele doua societati comerciale din domeniul energetic, care la vremea respectiva erau cu capital de stat. Astfel, s-a stabilit ca, pentru a furniza vechiturile si a presta unele servicii cu cele doua societati comerciale, cele patru firme controlate de Fenechiu au incheiat nici mai mult nici mai putin decat 44 de contracte. „Actele de urmarire penala efectuate in cauza au stabilit ca prejudiciul de 6.327.390 RON reprezinta rezultatul a 46 de acte materiale derulate in perioada 2002-2005 fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISE Electrica de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL”, a concluzionat procurorul.

Si, desi Fenechiu sustine, in interviurile pe care le acorda presei, ca in acest dosar nu exista nici un prejudiciu, trebuie precizat ca Electrica Serv SA-SISEE Electrica Moldova s-a constituit deja parte civila. Acest lucru inseamna ca actualii sefi ai SISEE Electrica Moldova au constatat ca societatea a fost prejudiciata. „Prin adresa nr. 7298/3/10.2010 SC Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA-SISEE Electrica Moldova a comunicat DNA Hotararea Consiliului de Administratie nr. 19/2010 din 15.11.2010 prin care Electrica Serv s-a constituit parte civila in prezenta cauza pentru suma de 6.327.390 RON”, au mai aratat procurorii.

Adomnitei, complice la frauda

In ceea ce-l priveste pe deputatul Cristian Adomnitei, s-a stabilit ca acesta l-a ajutat pe Fenechiu sa castige licitatiile in urma carora a furnizat transformatoarele ruginite si alte lucruri inutile societatilor statului. S-a constatat ca el a jucat rolul de mana moarta la licitatiile organizate de cele doua societati comerciale tocmai pentru ca acestea sa fie castigate de cele patru firme ale lui Fenechiu. Procurorii au constatat ca Adomnitei a ofertat la licitatiile respective furnizarea de transformatoare electrice si de „componente” pentru sistemul energetic in conditiile in care nu avea acces la respectivele produse. Adomnitei a jucat rolul de mana moarta prin firmele sale SC White Hall SRL si SC Construct Consult SRL. De aceea, el este cercetat pentru savarsirea infractiunii de „abuz in serviciu contra intereselor publice”.

Sechestru pe avere

Procurorii au stabilit ca prejudiciul calculat impreuna cu finantistii, in valoare de 6.327.390 lei, trebuie recuperat si, prin urmare, pe 28.11.2011 au luat decizia de a institui sechestru asiguratoriu pe averile celor implicati. In primul rand, in cazul directorilor care au lucrat la cele doua societati de stat, Turbatu, Ciutea si Mazilu, s-a pus sechestru pe vilele ridicate de Fene Grup. Lui Fenechiu i s-a pus sechestru pe vila din cartierul I.C. Bratianu si pe doua terenuri din zona Bucium, precum si pe autoturismul BMW X6, in valoare de 2,2 miliardei lei vechi.
Vom reveni.

Comentarii
 • Si ne mai miram de ce avem mereu intreruperi de curent si nimeni nu ia masurile de retragere a licentelor de la distribuitori.
  Pai iata ca transformatoarele (fier vechi) nu fac fata si e-on, electrica, etc au protectie la marlan-mentarii spagari.

 • Asteptam cu interes, modificarea conducerii filialei PNL Iasi. Cum?Daca intra nenea Relu la parnaie, atunci numarul 2 intra numarul *.Nu e normal?

 • Tinerii procurori intrati in magistratura, au inceput razbunarile, represiunile sau chiar represaliile impotriva populatiei civile minoritare, sub protectia CSM si a liederilor clanurilor locale, primind cadouri peste cadouri de la colegii lor judecatori mai vechi.
  Presa locala si centrala a relatat pe larg despre faptul ca in loc sa se preocupe de pregatirea profesionala si de imbunatatirea imaginii proprii in ochii opiniei publice, numitul Napoleon Spinache Alin de la Parchetul Pascani, comite in mod repetat noi actiuni ce tind sa decredibilizeze ireversibil postura magistratilor in cadrul societatii civile. Fiind admis in magistratura cu cantec, deoarece in activitatea sa anterioara a utilizat informatiile bancare in scop personal. Pentru a nu incepe executarea silita asupra unui cap al lumii interlope academice, care este in acelasi timp si indrumator de doctorate si cu foarte mare influenta in promovarea unor cadre din conducerea magistraturii “loiale cauzei”, respectiv asupra numitului Macovei Ioan, supranumit Corleone sau pe numele de cod de informator la CNSAS – Narcis, a obtinut promovarea in magistratura cu scutire de examen, in conditii mai mult decat dubioase. Macovei daduse un tun asupra unui ONG de peste douazeci de milioane lei, pus la inspiratia sa pe seama directorului, asa ca era loc suficient de intors. De fapt Corleone Narcis l-a introdus pe Napoleon in lumea procurorilor, pentru a plati polite prin lovituri discrete dar precise impotriva unor persoane si institutii publice incomode sau care ii deranjau slalomurile printre articolele din codul penal roman. Loviturile sub centura ajung pana la seful statului, care a criticat anumite fapte documentate de coruptie din lumea academica sau formare a personalului din justitie, partidul de guvernamant, liderii politici locali ce nu au putut fi rafistolati de Corleone, liderii unor organizatii nonguvernamentale. Fiind in spatele mai multor falimente produse artificial pentru a fi preluate active la preturi simbolice, traficarea unor examene contra unor taxe ilegale, nedeclarate si neimpuse de fisc, acesta asociatie, dau lovituri de imagine, cu ecouri in toata lumea justitiei europene si internationale private sau publice. Mai intai tanarul procuror Napoleon declanseaza un lant de procese de interes personal dar mojice ca sfera de relationare publica, prin care batand cu pumnul in masa, cere unor colege, amendarea unor persoane vatamate, care au sesizat legal cu probe Ministerul Public, pentru a lua masuri legale impotriva sa, iar in instanta fiind aparat de cumnatul lui Corleone Narcis, Popescu Emil, in calitate de procuror si nu de avocat.Obtine chiar si cheltuieli de judecata de la Tribunal, marirea salariului, amendarea unui om politic local si cere evacuarea silita a sediului unei organizatii locale, PDL pentru acoperirea unor onorarii de avocati fictive, deoarece apararile si le face singur. Napoleon mai premiaza cu o amenda pentru tulburarea linistii publice pe autorul comiterii unei tentative de omor, asupra unui functionar de stat (din lipsa de probe concludente), dar si multe solutii juridice dictate de interese personale sau de imbogatire fara o justa cauza din exploatarea unei institutii publice in folosul grupului de interese si a asociatiei criminale din care fac parte, executand fapte de notorietate publica repetabile si de mare extindere. In mod suspect nici un organ abilita nu a efectuat acte preregatoare, toate anchetele fiind oprite si dirijate la sertar de Narcis Corleone, care controleaza ca un papusar lumea justitiei, si o parte din interesele economice si comerciale derivate din actiunile in justitie. In contextul actualei crize economice financiare la nivel mondial si european si a luarii la nivel international a unor masuri pentru asanarea coruptiei institutionale si academice sau din magistratura, se impune luarea unor masuri adecvate in acest sens. Aceste fapte sustin justetea si veritatea demerurilor victimelor acestor acte.

 • In atentia lui Corleone . Macovei este unchiul lui Daniel Ticau { consilierul lui Kovesi } . Sora lui Macovei este sotia lui Popescu E .Cam trist , cu justitia pe plan local , nu crezi ???

 • cand vor intra nume mari ca FENECHIU,NICHITA,TOMASESCHI,SAU BOC,NASTASE,ILIESCU in puscarie,atunci vom putea spune ca sa schimbat ceva in aceasta tara de c… uitativa in ucraina cum sta in puscarie un fost prim ministru asa da deci se poate ,la noi oare de ce nu se poate si noi suntem de vina ca stam in case si vb pe la colturi ca ala a furat ca ala e mafiot ca ala are nu stiu cate conturi prin banci …pana nu punem mana pe ciomege si sa facem o greva generala si in privat si la stat sa oprim orice activitate si sa intram peste ei si sai legam nu se va schimba nimic in tara asta … poate ca ne meritam soarta de popor fraier …prost

 • ASTA NU este JUSTITIE – ci RAFUIALA a MAFIOTILOR – CIOCOI – cu ajutorul institutiilor statului. EI FURA MILIARDE – smenuiesc averea poporului ca la piata in vazul tuturor – iar in specolelele ASTEA de CIRC se VEHICULEAZA niste sume ridicole. Ceea ce este si mai trist pentru Romania – TOT acest CIRC pentru poporul prostit – se consuma cu aceiasi actori de peste 2* de ani – fara finalitate – fara vinovati – iar PAGUBELE IMENSE aduse ROMANIEI ca tara – NU le plateste decat acest popor invartit pe degete …spectacol : putere-opozitie, rotatie la ciolan – certuri si dosare nefinalizate – alegeri cu raul cel mai mic….Scenarii urzite pentru DISTRUGEREA ROMANIEI – de catre cei ce au jurat sa-i APERE INTERESELE.

 • de vina suntem noi prostimea tarii care ne pretam la un sac de nu stiu ce sau galeti sau pixuri sau orez si ulei plocoane care le luam, ca niste prosti nu stiu eu nu inteleg cum de o monstruoasa coalitie ca USL poate sa aiba in sondaje atatea voturi din partea oamenilor asta inseamna ca suntem niste primate nu stiu nu am cuvinte sa exprim cat de prost este acest popor numit ROMANIA nu ca as lua apararea PDL mai oameni buni desteptativa macar acum in ultimul ceas si sa punem la zid acesti mafioti macar la alegeri daca in strada nu avem curaj sa iesim PSD,PDL,UDMR,PNL,PNTCD,PC,UNPR sa punem cu fata la zid aceste partide pline de criminali si vampiri care neau supt sangele de 22 de ani…

 • Cred ca este vorba de razbunare politica. La urma urmei Fenechiu a facut ce face orice comerciant de suces. A cumparat o marfa ieftina si proasta si a vandut-o cat de scump a putut ! La urma urmei asa face si supermarketul! Asta este adevarata economie de peata !

Adauga un comentariu