Actualitate

EXCLUSIV! Doi frati din Iasi au cumparat un caine care le-a adus o mica avere! Toata ziua scormoneste in pamant si gaseste comori pe fiecare metru patrat – FOTO

Publicat: 05 iul. 2019

@ Ideea le-a venit dupa ce au muncit mai multi ani in Italia @ Imediat ce s-au intors in Romania, au platit cateva mii de euro pentru un caine special antrenat care cauta in pamant aceste bijuterii @ Pentru ca sunt foarte scumpe, strainii se bat pe ele si sunt dispusi sa plateasca multi bani @ Tinerii din Iasi sunt la inceput si se gandesc sa transforme totul intr-o afacere

Sunt considerate "diamantele negre ale pamantului", pentru ca se gasesc greu si sunt foarte scumpe. Cresc in padure, dar si pe suprafete mai mici de teren unde cei interesati planteaza diversi arbori, mai ales aluni. Fiind o afacere de nisa, multi dintre cei care au descoperit aceasta modalitate de a face bani reusesc sa aiba castiguri dupa ani de munca si cautari. Principalul "ajutor" in dezvoltarea afacerii este cel mai bun prieten al omului, cainele special antrenat pentru cautari.

La Iasi, doi tineri au inceput sa devina trufari in urma cu cativa ani, din pasiune. "Eu si fratele meu avem joburi normale si facem asta din pasiune, dupa ce plecam de la locul de munca. Dupa ce venim de la munca, in weekenduri, zile libere, mergem prin padure atat in Iasi, cat si in alte judete, si cautam trufe", sustine Tiberius Loghin.

Trufele ajung in Italia

Tanarul din Iasi a muncit alaturi de fratele sau timp de 3 ani in Italia, in domeniul agricol, si de acolo a aflat despre aceasta meserie denumita "trufar", fiind multe astfel de persoane care o practicau, legislatia de acolo permitandu-le sa faca acest lucru. Imediat dupa ce s-a intors in tara, a scos banii din cont, bani economisiti dupa anii de munca in Italia, pentru a-si cumpara un caine. "Primul lucru pe care l-am facut a fost sa-mi iau un caine care sa caute trufe, pentru care am platit 2.500 de euro. E un caine de vanatoare special antrenat pentru a cauta trufe. Am plecat cu fratele meu in padure si am inceput sa cautam trufe. De 6 ani facem asta mai mult din pasiune. In tara sunt multi trufari, dar nu prea se vorbeste despre asta, pentru ca in acest domeniu, daca e totul secret, e cu atat mai bine. Nebunia gasirii trufelor a inceput si in zona noastra, dupa ce a venit un culegator, s-a laudat ca a facut bani din asta si apoi l-au urmarit altii interesati ca gaseasca trufe", spune ieseanul.
Acesta a mers impreuna cu fratele sau sute de kilometri pentru a gasi cele mai bune locuri cu trufe si dupa ceva timp de cautari, gasirea trufelor nefiind deloc usoara, norocul a fost de partea lor. A cules sute de kilograme de trufe in ultimii 6 ani si a vandut toata cantitatea intermediarilor care platesc putini bani cultivatorilor, insa primesc dublu sau triplu de la italieni, unde ajunge in final trufa de Romania.

"Anul acesta e mai prost, pentru ca au fost ploi. In anii trecuti, pe vremea asta, eram deja cu trufele culese. Eu am primit cel mai mult 500 de euro pe kilogram, acum doi ani. Am incercat sa vand direct in Italia sau in restaurante, insa pentru ca nu am firma, nu pot. Nici fonduri europene sau alti bani de la stat nu am vrut sa iau, pentru ca nu vreau sa depind de nimeni. Oricum, daca am firma, nu e convenabil, pentru ca tot ce fac in plus platesc la stat. Eu platesc 200 sau 250 de euro celui care a concesionat terenul si imi da o hartie ca sa pot cauta trufe la el in padure, deci tot am si eu niste cheltuieli. Cautarea trufelor este acum o afacere pentru multi din tara", mai spune Tiberius Loghin.

Vezi si: Un asistent medical din Iasi are o pasiune mai putin obisnuita! Plateste in fiecare zi bani grei pentru a o intretine – GALERIE FOTO

Unde se utilizeaza trufele?

Trufele sunt ciuperci subterane care cresc sub pamânt, se gasesc destul de greu, au o aroma si un gust unic, fiind socotite ca delicatese de lux. De aceea se folosesc in preparatele culinare, mai ales in restaurantele de lux. Din punct de vedere alimentar, trufele sunt bogate în proteine, lipide, hidrati de carbon, acizi organici saturati esentiali si nesaturati.

In marile restaurante ale lumii, meniurile care au în compozitia lor trufe, fie albe, fie negre, sunt nelipsite.Trufele trebuie consumate întotdeauna crude, pentru ca numai asa îsi pastreaza calitatile. Ele trebuie consumate în cel mult sapte sau opt zile dupa ce au fost recoltate, altfel îsi pierd din parfumul lor unic. La noi in tara se gasesc trufele negre in special si cea mai mare cantitate ajunge in strainatate.





Adauga un comentariu