Eveniment-Social

EXCLUSIV! Film de senzatie realizat la Iasi. Toti vor ramane masca cand vor vedea ce s-a urmarit

Publicat: 22 iul. 2016
1

@ Zilele acestea, in judetul Iasi a fost realizat un film documentar special! @ La acesta au muncit doua tinere, una din Romania, iar cealalta din Olanda @ Remarcabil este ca acesta va fi tradus in Limba engleza si promovat in intreaga lume @ Subiectul este legat de un element unic existent in Moldova si care tine de o civilizatie veche de peste sase milenii

Iasul va fi promvat, la nivel mondial, intr-o maniera unica! Concret, doua tinere, una din Romania, iar cealalta din Olanda, au realizat un film documentar ce are in prim-plan cultura si civilizatia Cucuteni. Regizorii acestuia sunt Anca Ardeleanu si Ewa Basiaga.

Citeste si:  Expozitie despre Cultura Cucuteni, la Bucuresti

„Documentarul «Roata Vietii» este in faza de productie, filmarile nu sunt inca finalizate. La sfarsitul lunii octombrie, documentarul v-a fi terminat. Ce ne-a indemnat sa realizam acest film documentar este dorinta de a dezlega misterele stramosilor, mistere care sunt reprezentate prin simboluri, pe care le putem deslusi cu ajutorul specialistilor, dar si a oamenilor de la sate, care sunt pastratorii de milenii a cutumelor si simbolurilor sacre… Folclorul reprezinta creatia milenara, arta  poporului, depozitar al tuturor esentelor vietii omului. Satul are memorie si capaciatatea de a reda zestrea noastra nationala, prin importanta acestor semne simbol create de milenii. Vechea Europa corespunde cu perioada Neolitica. Din acest moment, au existat multe descoperiri, anume artefacte, ceramica, altare, bijuterii, asezari umane datând din mileniul al VIII-lea î.Hr. În aceasta perioada au fost identificate multe culturi în Europa, precum Boian, Cernavoda, Cotofeni, Gumelnita sau Hamangia. Totusi, cea mai reprezentativa este cultura Cucuteni, prin ceramica sau mii de figurine exceptionale”, reliefeaza Anca Ardeleanu.

Publicitate pentru cel mai tare brand al Iasului

Dincolo de toate acestea, asa cum reliefeaza cei doi regizori, scopul realizarii creatiei lor este acela de a face publicitate pentru cel mai tare brand al Iasului.

Citeste si:  Discutie pe marginea decorului zoomorf al ceramicii Cucuteni-Tripolie, la Universitatea Cuza

„Vrem sa evidentiem importanta unor simboluri aparute pe aceste meleaguri, precum yin-yang, rombul, coloana, spirala, crucea si multe altele, precum ritualurile vietii oamenilor, pastrate de mii de ani, ca cele de nastere, nunta sau inmormantare. Alt aspect important in viata oamenilor de mii de ani a fost si este painea, care in zilele noastre si-a pierdut din sacralitatea initiala si vrem sa realizam o paralela intre facerea painii sacre si facerea oalei, care reprezinta revolutia tehnologica a omului neolitic. Pentru realizarea acestui documentar am apelat la diferiti specialisti, precum prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, care ne-a luminat in ceea ce priveste cultura Cucuteni si viata Epocii neolitice, incat putem face puntea foarte bine intre neolitic si ceea ce am pastrat in traditia noastra din acea epoca. Un alt interviu foarte interesant a fost si cu domnul George Bodi, apoi domnii Lazarovici care, dupa o cercetare de o viata a omului neolitic, ne-a intregit si clarificat cautarea noastra pentru realizarea documentarului. Tinem sa-i multumim si domnului propfesor Vasile Cotiuga, tot de la Cuza si coordonator al Platformei ArheoInvest, cea mai moderna din tara, pentru suportul acordat. Filmul documentar «Roata Vietii» va fi lansat in Olanda si in Romania, concomitent si in Limba engleza, la sfarsitul lunii octombrie a acestui an”, a concluzionat Ardeleanu.

Citeste si:  Un profesor de la Universitatea Cuza, recunoscut la nivel mondial – FOTO

Citeste si:  Iata in ce s-a bagat un important profesor de la Universitatea Cuza. Scenele sunt senzationale – FOTO

Adauga un comentariu