Eveniment-Social

EXCLUSIV! Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele unui spital din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 16 feb. 2014

@ Sute de morti, barbati si femei, scene groaznice si o suferinta umana de nedescris @ O imensa groapa comuna unde au cazut secerati sute de romani @ Totul s-a petrecut intr-o inclestare fara precedent a omului cu moartea! @ Descoperirea tulburatoare, facuta la aproape un secol de la momentul in care a avut loc, aduce marturii revolutionare despre unul dintre cele mai importante evenimente istorice petrecute pe teritoriul Romaniei @ Cititi si urmariti, doar pe www.bzi.ro, un amplu si inedit reportaj despre acest fapt unic, confirmat recent de documente oficiale

Un fapt istoric groaznic, petrecut acum aproape 100 de ani langa Iasi, a iesit acum cateva zile la iveala! Totul are in prim-plan moartea fulgeratoare a sute de soldati romani care au luptat in Primul Razboi Mondial. Descoperirea macabra a fost facuta chiar in centrul orasului Harlau. Pe un teren de cateva sute metri de patrati, situat in spatele spitalului din localitate (constructia acestuia a fost începuta în anul 1854, fiind terminata în 1858, devenit monument istoric – n.r.), a fost identificata imensa groapa comuna unde, intre 1916 si 1917, au murit soldati romani, din Divizia 13 Infanterie.

Vezi si Povestea femeii din spatele unui mare om de stiinta iesean – FOTO, VIDEO

„Erau aruncati in gropi si peste ei era turnat var”

De mai bine de patru ani, colonelul in rezerva Dumitru Miron a dus un razboi tacit si zgomotos cu autoritatile, dar si cu sistemul birocratic din Romania. Toate acestea, pentru a demonstra faptul ca, in spatele spitalului harlauan, se afla osemintele a sute de soldati. De-a lungul timpului, locul a devenit un banal teren viran, plin de vegetatie unde localnicii arunca deseuri menajere sau fecale. Doar o cruce stinghera din lemn tradeaza faptul ca aici au murit eroii neamului. Fostul cadru militar, si el infanterist, evoca intregul fapt istoric petrecut cu zeci de ani in urma. „Din Ardeal, in noiembrie 1916, a fost adusa in refacere la Harlau, Divizia 13 Infanterie – Ploiesti, cu cele patru regimente… Acum, sa va spun de ce a murit atata lume in aceste locuri. Aici in oras au murit 600 de soldati, la Maxut tot 600, iar la Deleni 700. Acestia au murit din cauza febrei recurente si a tifosului exantematic. Am date ca, intr-o zi de varf, pe aceste meleaguri mureau si cate 100 de oameni. Ei erau bagati in bordeie adanci, pe timpul iernii, atunci la 21 noiembrie… Erau nespalati, iar pe cei bolnavi ii aduceau la spital, dar nu sa-i trateze, pentru ca nu aveau cu ce, ci ca sa moara. Iar cei care intrau, ieseau doar cu picioarele inainte. Vorbim de gropi comune, unde cadavrele erau aruncate si peste ei era turnat var. Toti cei care au murit au si fost inmormantati pe dealul din spatele spitalului din oras! Eu am actul original de la 1923, al Prefecturii de la acea vreme, care atesta moartea a peste 2.000 de soldati in aceasta zona…”, povesteste Miron.

„Mormintele eroilor sunt imprejmuite cu crengi”

Vezi si O descoperire care va revolutiona istoria Moldovei – GALERIE FOTO, VIDEO

Noile documente descoperite de cercetatori scot la lumina aceasta perioada apocaliptica de la inceput de secol 20.  „Lupte nu s-au dat pe teritoriul acestei comune… Transee s-au facut numai pentru exercitii. Din cauza ca prin acest targ (Harlau – n.r.) s-a scurs aproape jumatate din armata (trupe ale Rusiei Tariste – n.r.) trecuta in refacere spre Botosani, populatiunea a fost complet saracita, luandu-i-se aproape tot avutul de rusi… Scolile au fost darapanate, bisericile disprejmuite, iar casa parohiala a acestei biserici (Sf. Gheorghe din Harlau – n.r.) arsa… In aceasta parohie au batut cu furie febra recurenta si tifosul exantematic, secerand o treime din populatie. Dintre acestia, numarul ostasilor a fost de aproximativ 600…, ei fiind ingropati la Harlau, nefiind din localitate. Mormintele eroilor sunt imprejmuite cu crengi la capatai…”, se arata in scrisoarea preotului Gheorghe Maxim, trimisa catre conducerea Mitropoliei de atunci, in luna martie 1918. Pe de alta parte, confirmarea fara echivoc a nefericitului eveniment vine chiar din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.    

„Ca urmare a cererii, va aducem la cunostinta faptul ca a fost identificat in Arhiva Centrului Eparhial Iasi raportul preotului paroh, de la acea vreme (1917 – 1918), de la Parohia Sfantul Gheorghe – Harlau, facut catre forurile superioare bisericesti cu privire la cele intamplate in perioada Primului Razboi Mondial, in parohia sus mentionata. Documentul confirma ca au murit in localitate peste 600 soldati, din Divizia 13 Infanterie, de febra recurenta si tifos exantematic. Va anexam in copie partea din raport, care face referire la cei 600 soldati, din incredintarea Inalt Preasfintitului Parinte Mitropolit Teofan”, se arata in raspunsul oficial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei din 10 februarie, 2014.


Vezi si EXCLUSIV: Acesta este ieseanul de 100 de ani, care ascunde secrete incredibile – GALERIE 

Lupta pentru a fi recunoscuta memoria eroilor 

Incarcat de respect fata de oamenii care si-au dat viata pentru crearea Romaniei Mari, colonelul Dumitru Miron marturiseste, cu voce apriga si hotarata, faptul ca tot ceea ce a initiat pleaca din dorinta sincera de cinstire, asa cum se cuvine, a soldatilor eroi. „Noi le cerem ba rusilor, ba cehilor sa ne cinsteasca eroii care au murit pe teritoriul tarilor lor, iar noi, acasa, nu facem nimic pentru soldatii nostri care au cazut in razboaiele mondiale! Eu am fost infanterist 40 de ani si tocmai din respect pentru camarazii mei, voi merge pana la capat pentru a-i cinsti asa cum se cuvine”, arata colonelul.

Din acest punct de vedere, primarul orasului Harlau, Constantin Cernescu, este un principal sustinator al acestui demers nobil. „In baza documentelor pe care le avem, dar si a demersurilor facute de domnul colonel, primaria va face tot ceea ce poate pentru a ridica un monument in aceasta zona. Vrem sa-i cinstim pe soldati, asa cum se cuvine, atat la Zilele Orasului sau la Ziua Nationala. Chiar in aceasta perioada, contribuim si la realizarea unei monografii complete a localitatii, in care sa fie evocat si acest moment istoric”, a declarat Cernescu.

Alte marturii istorice

In baza datelor prezentate de istorici, se arata ca in luna noiembrie 1916, dupa retragerea din Transilvania si Muntenia, Divizia 13 Infanterie – Ploiesti se retrage în zona Hârlau, Maxut, Deleni. Regimentul 48 Infanterie – Buzau ajunge la Deleni, unde este cartiruit în bordeie sapate în pamânt. „Conditiile grele, mizeria, lipsa de igiena, de medicamente, medici, determina ca febra tifoida si febra recurenta sa faca sute de victime. Iata o poveste despre un ofiter care a fost bolnav de febra recurenta si a scapat cu viata. Este vorba despre locotenentul Ionescu T. Mihai, comandantul companiei a 7-a din batalionul II, din Regimentul 48 Infanterie – Buzau. Acesta, fiind comandant al unui pluton la partea sedentara care instruia recrutii, a ramas în garnizoana de resedinta din Buzau si nu a participat la luptele din august – noiembrie 1916, fiind retras cu recrutii la Deleni. Dupa însanatosire, a fost numit comandant al unui pluton de instructie în compania etalon a regimentului care facea instructie cu capitanul francez Mahieux, din misiunea militara franceza. Urmeaza cursurile Scolii de grenadieri a Diviziei 13 Infanterie, care era la Hârlau. Devine instructor de grenade la Regimentul 48 Infanterie si instructor specialist în cunosterea pustii mitraliere model francez, cu care Divizia 13 Infanterie tocmai a fost dotata”, se arata in datele cercetatorilor.

Comentarii
 • pacat pentru ce se intampla…..si nu numai aici ci peste tot in tara….cei care si-au varsat sangele pentru noi sunt dati uitarii…..pacat…foarte pacat

  • Unde e groapa comuna ???
   Unde sunt sapaturile ca d̲o̲a̲r̲ ̲p̲r̲i̲n̲ ̲s̲a̲p̲a̲t̲u̲r̲i̲ se putea descoperi acele oseminte ?!?!
   Nu se vede pe filmare nicio sapatura, nicio descoperire, se arata doar un cimitir imprejmuit !
   Ori e descoperire in premiera, ori e cimitir imprejmuit cu cruci la capatai ???
   Si pana la urma de ce trebuie sa credem pe o̲c̲h̲i̲ ̲f̲r̲u̲m̲o̲s̲i̲ ca sunt osemintele unor soldati ?
   Daca sunt osemintele unor civili, unor evrei, unor romi masacrati in timpul holocaustului ?
   Cine garanteaza cu p̲r̲o̲b̲e̲ si d̲o̲v̲e̲z̲i̲ ̲c̲o̲n̲c̲r̲e̲t̲e̲ ca acele oseminte sunt ale lui X sau ale lui Y ?

 • o sa apara jidanii cu o alta varianta sustinuta de istorici tradatori precum;ciocoflanca,barbu,ungureanu,cioroianu… precum ca a fost HOLOCAUST,la Harlau si mai cersesc vreo zece miliarde de euro

 • Tarziu ,Domnule Primar.
  Mai bine va dati deoparte si lasati pe altii decat sa batjocoriti totul in Campania Dvs. politica.
  Trebuia sa cunoasteti si sa reparati totul pana acum.Sa va fie rusine !

 • Mai bine mai tarziu decat nici o data ca ne amintim si vom face ceva pentru mortii eroi ai neamului. Despre cei adormiti definitiv sper sa se vorbeasca numai de bine !

 • Parafrazind o zicere de bun simt, „cine nu-si cinsteste trecutul, nu are nici un viitor”. De ce este nevoie de eforturile unui fost militar ce nu vrea sa-si uite camarazii, pentru a cinsti memoria celor cazuti la datorie? De ce cei trecuti in nefiinta la spitalele de campanie de la manastirea Hadimbu sai Tarita de linga Iasi nu sint vrednici de respectul nostru? Puternicii zilei sint figuri triste
  in Panteonul eroilor neamului.

 • Bun articol! Felicit pe cei ce sustin demersul. Onor domnului colonel ! Pacat ca nici din acele vremuri nici din acestea de astazi nu intelegem si nu invatam ceva…!Desteapta-te camarade!

  • ce felicitari, nu vezi ca e o vrajeala de articol, scrie groapa comuna dar arata gropi individuale, esti chior sau prost? uitate-te mai bine, arata gropi individuale, nu groapa comuna

 • Trebuie să ai probleme cu ţeasta ca să scrieţi nişte aşa-zise comentarii ; habar nu aveţi că există lângă voi nişte oameni care mai gândesc, atât istoric cât şi geografic ; ,, comentatori de două parale ,, RUŞINE……..

 • 1. cimitirul din spatele Spitalului Hirlau nu este marcat… Rusine noua tuturor dar mai ales alesilor locali care de atata timp se invart in jurul cozii… (peste 600 de morti in gropi comune)
  2. cimitirul din Maxut a fost pastrat si renovat si se tin ceremonii de comemorare a eroilor acolo gratie initiativei unor oameni normali, romani adevarati… (peste 600 de morti in gropi comune)
  3. cimitirul eroilor din 1916 din Deleni este in cimitirul vechi din Deleni. acest lucru este semnalat de o cruce de piatra varuita pe care este o inscriptie ~~ Reg. 48 Infanterie~~. Din respectul fata de inaintasi, localnicii si-au ingropat mortii peste eroi cu binecuvantarea alesilor locali si ai preotilor acelor timpuri… Nu a mai ramas mare lucru din acest cimitir…

Adauga un comentariu