Actualitate

EXCLUSIV! Iata motivul incredibil pentru care s-au oprit lucrarile de reabilitare la Mitropolie

Publicat: 18 nov. 2013
1

@ In urma cu aproximativ trei luni, s-au reluat lucrarile de reabilitare si consolidare la [email protected] Acestea au fost oprite brusc @ Ieri, reprezentantii si constructorii implicati in acest proces au avut o importanta sedinta pe aceasta tema @ Se pare ca problemele au aparut din cauza dificultatilor gasirii solutiilor tehnice pentru lucrare, dar si a sapaturilor arheologice, derulate in zona

Desi abia s-au reluat, lucrarile de reabilitare si consolidare la Mitropolie au fost oprite brusc. Chiar in aceste zile, atat reprezentantii firmelor constructoare, cat si arhitectii au derulat sedinte legate de problemele ivite. Noua situatie ivita ar fi aparut pe fondul dificultatilor gasirii solutiilor tehnice pentru lucrare, dar si din cauza sapaturilor arheologice. „Nu stiu cu exactitate ce se intampla si de ce s-au oprit lucrarile de la santierul Mitropoliei! Ceea ce va pot spune, elemente pe care le-am prezentat acum cateva zile chiar Inalt Preasfintitului Teofan, este ca in toata aceasta zona exista vestigii foarte importante si obligatoriu trebuie sa se gaseasca si o biserica veche din secolele XIV sau XV. Pana acum, vechea Catedrala Catolica este cea mai veche atestata, dar este clar ca si in spatiul unde se afla acum Mitropolia sau pe bulevardul Stefan cel Mare sau in fata Teatrului National, unde avem vestigii atestate pentru anii 1400 – 1500, trebuie sa se gaseasca si un edificiu de cult ortodox. Dincolo de acestea, eu pot vorbi in calitate de specialist pentru perioada medievala, pentru ca am expertiza necesara si nu ma pot baga, asa cum fac unii, chiar daca se ocupa de perioada Neoliticului, asa cum fac unii pe la Mitropolie. Astept si eu sa vad ceea ce se va intampla cu aceste lucrari, in viitor. Repet, aici trebuie sa faca sapaturi arheologice doar persoane autorizate in acest sens, si pentru perioada medievala”, a declarat Stela Cheptea, arheolog.

Reprezentantii institutiei de cult arata ca este vorba doar de o incetinire a lucrarilor, si nu de o oprire a acestora. „Lucrarile la ansamblul mitropolitan nu sunt oprite. Acum, sunt în curs de executie lucrari la interior. Datorita gradului de complexitate ridicat, alte lucrari necesita readaptari ale proiectului la conditiile existente”, a precizat pr. Constantin Sturzu, consilier cultural la Mitropolie. In fata si in spatele monumentului de cult, au fost plantati piloni de sustinere, lungi de peste 10 metri si in valoare de peste 8 milioane de euro, meniti sa consolideze constructia.

Comentarii
  • Daca sapati la 50m veti gasi vestigii din secolul 1, placute scrise in cuneiforma si amfore …sapa, sapa, pina dai de stele’n apa..cine a scris?

  • Nu ar fi pentru prima oara cand cu bocancii vostri sovietici calpestati istoria violand cetatea marilor mari ,atat de mari ei,atat de mici voi,mercenarii si insensibili corupti,corupatori…Oare dupa zeci si zeci de metri sapati,dupa ani si ani de santier abia acum auzira-ti strigatul istoriei?

Adauga un comentariu