Actualitate

EXCLUSIV – IMAGINI HORROR! Poluare masiva in subteranul Iasului! Substante deosebit de periculoase, deversate in cantitati industriale

Publicat: 01 apr. 2019

@ O situatie deosebit de grava se gaseste in subteranul municipiului Iasi, din cauza poluarii cu substante deosebit de periculoase @ Mii de tone de deseuri ar fi fost deversate ani de zile in reteaua de canalizare, iar substantele s-au infiltrat chiar in panza freatica, provocand o reactie in lant @ Conform informatiilor din interior, acest lucru ar fi fost dispus chiar de catre conducerea fabricii Technosteel LBR, cel mai mare producator industrial de tevi metalice din Iasi, care acum se afla in prag de faliment @ Planul investitorilor este sa vanda terenurile si cladirile in scopuri imobiliare @ Pentru ca verificarile facute de administratorul judiciar au aratat ca solul nu este contaminat, sunt aduse dovezi referitoare la poluare si au fost solicitate noi controale la fata locului

O poluare masiva cu substante deosebit de periculoase a fost semnalata in Iasi. Este vorba despre deversarea a mii de tone de deseuri in reteaua de canalizare din zona industriala a orasului, iar acest lucru ar fi afectat chiar panza freatica din subteran. Asta se intampla la fabrica Technosteel LBR, acolo unde ar fi fost dispusa deversarea deseurilor periculoase in subsolurile tehnologice ale cladirilor sectiei 1 si 2 ale celui mai mare producator industrial de tevi metalice din Iasi.

Astfel, s-a procedat la contaminarea acestor subsoluri cu deseuri din productia industriala, in principal emulsii pe baza de hidrocarburi si slam (tunder sau praf de fier). Mii de tone de astfel de substante au fost aruncate in aceste subsoluri in care era si inca exista apa de infiltratie din panza freatica, iar asta pentru ca subsolurile nu sunt izolate.

Conform regulamentelor in vigoare, aceste deseuri sunt considerate periculoase si trebuie evacuate din incinta industriala a Technosteel LBR, de companii specializate in decontaminarea acestui tip de deseuri. Dar acest lucru costa bani.  

"De ani de zile, pe motiv de economie, ei arunca deseurile periculoase in subteranele tehnice. Acest lucru nu inseamna numai contaminarea subsolului cladirilor, zeci de mii de metri de subsol tehnic inundat si contaminat, dar posibil si contaminarea panzei de apa freatica din zona Calea Chisinaului. Cei de la Garda Nationala de Mediu au fost doar in sectia 1, dar in sectia 2 e prapad. Mii de tone de slam (tunder sau praf de fier – n.r. ) sunt aruncate in subteran. La sectia 1, aceea de la Calea Chisinaului, au mascat cateva intrari in subteran si le-au acoperit cu mormane de marfa. Ele nu au fost vazute de Garda Nationala de Mediu, fiind ascunse intentionat. Am niste schite facute de mana si niste fotografii inainte de sosirea Garzii Nationale de Mediu in control, care arata mizeria. Probele s-au luat doar de la suprafata apei infiltrate. Pe fundul apei este depistat slamul. Crima ecologica!", au declarat surse de incredere din interiorul Technosteel LBR.

Citeste si: Exclusiv! Rasturnare de situatie intr-un faliment rasunator! O mare firma a fost salvata pe ultima suta de metri. Ce se va intampla de acum incolo?!

Poluarea ar putea afecta grav panza freatica din Iasi

Acest lucru se intampla desi raportul de evaluare a imobilului realizat in procedura de insolventa a SC Technosteel LBR mentioneaza faptul ca nu sunt probleme de mediu, nu exista contaminari si imobilele pot avea imediat destinatie comerciala. De precizat faptul ca, conform planului de reorganizare propus de administratorul judiciar, se urmareste vanzarea rapida a activelor si lichidarea fabricii intr-un timp cat mai scurt.
Persoane implicate in activitatea Technosteel LBR solicita insa efectuarea unor noi controale, in special in locurile neavizate inca de inspectori.

Citeste si: Lovitura financiara pentru orasul Iasi: Planul secret prin care un grup de afaceristi vor sa plece cu 100 milioane de lei dintr-o cunoscuta companie ieseana

"In mod real nu au cum sa evacueze peste noapte in canalizarea orasului apa infestata cu hidrocarburi. Problema este ca au fost dusi sa vada doar partea cea mai putin poluata, ascunzand restul. Prostia administratorului Technosteel este ca, aruncand cateva sute de tone de deseu in depozitele subterane, ei au infestat mii si mii de metri cubi de apa. E greu sa scape de povara. Ar fi important ca GNM sa ia nota de locurile unde este situatia mult mai grava. Totalul suprafetei depozitelor din sectia 1 si 2 este de circa 90.000 mp, iar subteranele tehnice ocupa peste 40.000 mp", au mai declarat surse de incredere din interiorul Technosteel LBR.

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Iasi, au precizat faptul ca vor prezenta rezultatele controalelor efectuate in cadrul Technosteel LBR in cursul zilelor urmatoare. Contactati in repetate randuri, reprezentantii administratorului judiciar al fabricii din Iasi, CITR – Filiala Bucuresti, nu au oferit un punct de vedere pana la inchiderea editiei.

Citeste si: Bomba in economia ieseana: Contract de 3 milioane euro, anulat pentru ca aducea prejudicii enorme unei fabrici din Iasi

Cel mai important producator industrial de tevi metalice, transformat in afacere imobiliara

In conducerea societatii din Iasi s-au aflat oamenii de afaceri Sergei Zonenko – evreu de origine rusa, David Segal – cetatean basarabean, romanul Adrian Gavrila si mai multi mici actionari. La nivelul societatii au fost depuse doua planuri de reorganizare, unul venind din partea micilor actionari si care prevede continuarea activitatii de productie.

De cealalta parte, administratorul judiciar al fabricii – CITR Filiala Bucuresti SPRL, impreuna cu fostii directori, a facut un plan de reorganizare care nu urmareste reluarea si continuarea productiei, ci prevede chiar vanzarea tuturor bunurilor, adica terenuri, cladiri, instalatii tehnice si produsele aflate pe stoc. Firma ieseana a fost infiintata la scurt timp dupa asasinarea lui Virgil Sahleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Numarul mediu al angajatilor in cadrul firmei a fost de 200 in fiecare an.

Citeste si: Lovitura de teatru! O importanta fabrica din Iasi, salvata de la colaps dupa un razboi dur intre actionari

Istoria grupului de firme Technosteel incepe in 1991, cand a fost infiintata prima entitate a holdingului, avand domeniul de activitate produsele metalurgice si laminate. Pe parcursul anilor au aparut Technosteel Dusseldorf – Germania si Technosteel Friburg – Elvetia, iar relatia cu diversi parteneri din Rusia, precum si studierea pietei metalurgice este realizata de firma Technosteel Ural, din Magnitogorsk – Rusia.

Comentarii
Adauga un comentariu