Eveniment-Social

EXCLUSIV! IMAGINI SCANDALOASE cu un HOTEL din centrul Iasului. DOVEZILE sunt UMILITOARE – GALERIE FOTO

Publicat: 16 oct. 2017

@ Acum, majoritatea dintre cetatenii urbei si multi dintre vizitatorii sai trateaza cu ignoranta, alaturi de TOATE autoritatile locale si nationale responsabile, vestigiile istorice care fac parte din fundamentul trecutului modern al fostei capitale a Moldovei! @ De aceasta data, in prim-plan sunt ruinele unui vechi hotel de lux aflat tocmai in imediata apropiere a Palatului Culturii din Iasi @ Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au surprins o serie de imagini scandaloase legate de fostul imobil @ Efectiv, hrubele acestuia, vechi de aproape doua secole, au devenit o imensa groapa de gunoi

Vestigiile ce tin de o veche cladire istorica a Iasului modern au ajuns intr-un hal fara de hal. Majoritatea dintre cetatenii urbei si multi dintre vizitatorii sai trateaza cu ignoranta, alaturi de TOATE autoritatile locale si nationale responsabile, vestigiile istorice care fac parte din fundamentul trecutului modern al fostei capitale a Moldovei!

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au surprins o serie de imagini scandaloase legate de fostul imobil. Efectiv, hrubele acestuia, vechi de aproape doua secole, au devenit o imensa groapa de gunoi.

Pe de alta parte, reprezentantii municipalitati iesene au anuntat ca au in vedere punerea in valoare a acestora. Concret, este vorba de hrubele ce tin de fostul Hotel Petersburg, aflat intre actualul Palat al Culturii si bulevardul Stefan cel Mare.

Hotel Petersburg – „loc simbolic al memoriei Iasului”

Avand in vedere ca acest imobil a fost legat de momente importante ale istoriei nationale, acesta a devenit un „loc al memoriei” orasului, suport pentru ritualurile anuale de rememorare a unor fapte si valori din trecut, considerate a fi înca de o mare actualitate.

„Daca vom consulta Lista monumentelor istorice legate de anul 1848, vom constata ca, în vechea capitala a Moldovei nu se mai pastreaza niciuna dintre cladirile care au constituit scena revolutiei din acel an. Cutremurele, razboaiele sau doar proiectele de sistematizare ale orasului au facut sa dispara din peisajul urban iesean toate cele trei cladiri în care s-au consumat momentele Revolutiei de la 1848: Hotelul St. Petersburg, Palatul logofatului Costache Ghica si casa postelnicului Alecu Mavrocordat. În capatul bulevardului Stefan cel Mare (în fata Palatului Culturii de astazi – n.r.), pe spatiul verde, a fost pusa, la 1968, o inscriptie care arata ca «Pe acest loc, unde se afla Hotelul Petersbug, s-a desfasurat în ziua de 17 martie/8 aprilie Adunarea populara a revolutionarilor din Moldova, care a dat semnalul revolutiei burghezo-democrate din Tarile Române». Se stia ca proprietarul hotelului fusese «unicul care sa fi asezat în Iasi un hotel destul de suportabil, ceea ce nu existase pâna atunci». Acesta era Conrad Regensburg, un personaj foarte pitoresc al epocii. El se nascuse la Bamberg, în 1779. A fost înrolat într-o unitate de bavarezi în timpul campaniei lui Napoleon în Rusia (1812). Intors în localitatea natala, dupa încheierea pacii îsi încearca iarasi norocul în Rusia. Neavând parte de succes, s-a retras la Iasi, pe la 1824, unde si-a început afacerile hoteliere, care i-au adus o oarecare înflorire. Înca de pe la 1840 fusese remarcata pasiunea proprietarului si a oaspetilor sai pentru discutiile politice, temele favorite ale conversatiilor din salonul hotelului. Indiferent de locatie, Hotelul Petersburg era locul preferat de diplomati si personalitatile politice, care dezbateau chestiuni de politica interna si externa. Avem, astfel, o buna explicatie pentru faptul ca «banchetele» care au marcat începutul Revolutiei de la 1848 în Moldova au avut loc în elegantul salon al hotelului”, reliefeaza istoricul Sorin Iftimi.

Citeste si : Dezvaluiri despre un om de afaceri care a ridicat un important hotel din Iasi – GALERIE FOTO

Afacere imobiliara de milioane

Dincolo de valoarea istorica pe care a avut-o aceasta cladire, ea a reprezentat la mijlocul secolului al XIX-lea si o mega – afacere imobiliara. Totul arata ca, si atunci, povestile legate de afaceristi cu bani si „combinatii” financiare erau la moda si extrem de incalcite sau dubioase.

Pratic, în primavara anului 1848, firma „St. Petersburg” se instalase în casele bancherului Daniel din apropierea fostului Palat Administrativ. Hotelul era amplasat între zidul de incinta al Palatului Ocârmuirii si Hanul Turcesc al Manastirii Trei Ierarhi. S-a pastrat contractul de închiriere a caselor Daniil catre Conrad Reizenberg. Acest act este datat la 21 aprilie 1848, adica la trei saptamâni dupa desfasurarea Adunarii Revolutionare, fapt care nu a primit o explicatie satisfacatoare.

Potrivit acestui document Conrad Regensburg lua cu chirie, pentru trei ani, casele bancherul Strul Haim Daniil „cele mari, rândul de sus, de la Ulita Mare, cu ograda lor, precum si o cuhne (bucatarie) cu doua odai alaturi, jumatate de grajd si jumatate de sura…” Pentru aceasta închiriere avea sa plateasca 1.000 de galbeni blanci în trei ani.

Citeste si : Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

„Se stie ca evreul Michel Daniel a fost unul dintre bancherii care l-a «sponsorizat» pe Mihail Sturdza, la 1834, pentru dobândirea tronului Moldovei. Batrânul Michel Daniel a încetat din viata în luna noiembrie 1847, deci nu mai traia în timpul Revolutiei de la 1848. Cel care cumparase casa închiriata ulterior Hotelului Petersburg era fiul cel mai mare al acestuia, Israil Chaim Daniel (1812-1902). Acesta a dezvoltat afacerile familiei, extinzându-le si în Occident. Cea mai veche banca în Moldova a cunoscut, în timpul sau, maxima prosperitate si cel mai înalt prestigiu. Casa Daniel din Iasi beneficia de garantia vestitei Banci Rothschild din Frankfurt. Astfel, acesta era constient de valoarea imobilului (peste 1.000.000 lei), si s-a îndurat sa îl dea în chirie lui Regensburg «pentru a sluji cel întâi hotel al capitalei, pentru comoditatea celor mai însemnate persoane din pamânteni si straini»”, mai scoate in prim-plan istoricul iesean.

Citeste si : Dezvaluiri despre un om de afaceri care a ridicat un important hotel din Iasi – GALERIE FOTO

De reliefat si ca, amplasat cât se poate de incomod pentru urbanisti, obturând privelistea spre Palatul Ocârmuirii, imobilul urma sa fie supus alinierii stradale, potrivit planului general, elaborat în 1897. A existat un proiect de expropriere a cladirii (prin despagubire), înca de la 1907, pusa în opera la 1926-1927. In acest interval, Comisia de soliditate a cladirilor din Iasi a declarat, la rândul ei, fragilitatea acesteia si necesitatea de a fi demolata, fiind fragilizata de recentul cutremur.

Adauga un comentariu