BZI LIVE

EXCLUSIV! În Platoul BZI LIVE rectorul Universității Tehnice a transmis următoarele: „Voi candida pentru un nou mandat, iar misiunea mea este să transform Universitatea într-una SMART”

Publicat: 20 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 20 ianuarie 2020, la ora 15.00, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE a fost invitat rectorul Universităţii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Acesta coordonează unitatea de învățământ superior ce pregătește resursa umană, cea mai bine plătită și căutată, în Europa și restul lumii! Cu cele mai interesante, noi și de interes informații, universitarul Cașcaval a revenit într-o ediție BZI LIVE de impact pentru toți românii!

Strategii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ universitar, investiţii în infrastructura, promovarea resursei umane, cercetare şi relaţia cu studenţii

Astfel, rectorul Politehnicii ieșene a prezentat detalii importante ce ţin de instituţia de învăţământ superior pe care o administrează, despre cele mai noi proiecte în care Universitatea este implicată, strategii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ universitar, investiţii în infrastructura, promovarea resursei umane, cercetare şi relaţia cu studenţii. Domnia sa a dialogat, în calitate de membru important al Consiliului Național al Finanțării din Învățământul Superior (CNFIS), pe zona modului în care ar trebui, este și poate fi investit în mediul academic românesc.

Despre schimbările anunțate în învățământul superior autohton, tehnici şi strategii de îmbunătăţire a politicilor publice în Educaţie

Pe de altă parte, despre schimbările anunțate în învățământul superior, activităţi de recredibilizare a învăţământului superior ingineresc, acţiunile de promovare naţională şi de internaţionalizare ale TUIASI, starea acesteia, realităţi din mediul universitar românesc, tehnici şi strategii de îmbunătăţire a politicilor publice în Educaţie au fost alte repere ale acestei ediţii BZI LIVE, alături de rectorul Dan Cașcaval.

Universitatea Tehnică din Iaşi, cea mai mare sumă atrasă vreodată pe proiecte de tip Erasmus+ cu țări europene și din afara Uniunii Europene

Demn de remarcat că, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași a contabilizat în ultimul an cea mai mare sumă atrasă vreodată pe proiecte de tip Erasmus+ cu țări europene și din afara Uniunii Europene, un total de aproximativ 1.3 milioane de euro, și cel mai mare număr de mobilități de când desfășoară astfel de programe de schimburi academice sau de practică. Nu doar numărul mobilităților a crescut, ci și numărul acordurilor valabile semnate cu diverse universități. Astfel, dacă la nivelul anului 2018 erau 486 acorduri cu universități din țări europene, în 2019 numărul lor a ajuns la 520, în ceea ce privește spațiul non-UE, acordurile au crescut și mai puternic, de la 80 la 132.

„Programele de tip Erasmus+ reprezintă unele dintre cele mai dinamice domenii de activitate ale Universității noastre”

În acest context, rectorul arata că: „Programele de tip Erasmus+ reprezintă unele dintre cele mai dinamice domenii de activitate ale universității noastre. Numărul colaborărilor, al participanților și, implicit, sumele alocate au crescut de la un an la altul. Din anii 2017-2018 aceste activități au evoluat continuu, fapt care se datorează și prezenței Politehnicii ieșene la diferite evenimente educaționale internaționale. De fapt, în cadrul acestora s-au consolidat colaborările care au condus la încheierea acordurilor Erasmus cu țările non-UE, un segment care devine tot mai important”, a sintetizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În 2019, Universitatea Tehnică a atras două milioane lei pentru mai multe proiecte

Interesant este că, la mijlocul anului 2019, șeful Politehnicii ieșene arata că, instituţia pe care o conduce reușea să obțină, într-o competiţie, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, peste două milioane de lei pentru mai multe proiecte derulate în diverse domenii. Fata de anul 2018, universitatea ieşeana reuşea să obţină o sumă mai mare, în condiţiile în care bugetul pentru aceasta competiţie de proiecte a rămas același.

Finanţare mai mare pentru cele şase proiecte depuse pe cele şase axe în competiţia naţională de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat

În competiţia organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, TUIASI a obţinut 2,16 milioane de lei pentru cele şase proiecte, o creştere cu 13 la sută fata de anul anterior, când s-au obţinut 1,913 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul pentru aceasta competiţie de proiecte a fost similar. Universitatea ieşeana rămâne şi în acest an prima universitate din Iaşi şi pe locul al doilea la nivel naţional după poziţiile ocupate în urma clasificării în ierarhiile celor şase domenii. În acelaşi timp, proiectul depus pentru primul domeniu, privind creşterea echitaţii sociale şi accesul la învăţământul superior, a obţinut suma maximă ce putea fi oferită, respectiv 400.000 de lei.

Pe primul loc, la nivel de Iași

„Politehnica ieşeana şi-a menţinut şi în acest an poziţia de vârf în cadrul competiţiei FDI, fiind universitatea din Iaşi cea mai bine plasată în ansamblul celor şase domenii ale competiţiei. Astfel, punctajele acordate proiectelor noastre ne situează în zona cu procente maxime ale finanţării, cuprinse între 90 şi 100 la sută, în funcţie de domeniu, din fondurile solicitate. Mai mult, media poziţiilor obţinute în ierarhia fiecărui domeniu considerat ne poziţionează pe locul 2 la nivel naţional din cele peste 45 de universităţi participante. Sunt convins că prin continuarea în 2019 a direcţiilor de dezvoltare începute în universitate în anul 2017, primul an al competiţiei, vom accentua aspectele privind calitatea aplicaţiilor acestor proiecte şi vom crea premisele depunerii altor proiecte, pe alte direcţii de finanţare, pentru dezvoltarea universităţii noastre. De aceea îi felicit pe toţi colegii mei care au fost implicaţi în elaborarea acestor proiecte pentru punctajele obţinute şi pentru această nouă confirmare a excelentei Politehnicii ieşene”, arata, la mijlocul anului trecut”, rectorul TUIASI.

Competiţia coordonată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior care a evaluat proiectele depuse de universităţi

În cadrul competiţiei de anul trecut, au fost vizate pentru finanţare şase domenii strategice, iar suma maximă care putea fi obţinută de o universitate pentru fiecare proiect a fost de 400.000 de lei, cu două excepţii, pe domeniul al treilea, doar pentru proiectele care privesc activitatea grădinilor botanice, puteau fi atraşi 500.000 de lei, în timp ce pe domeniul patru, cu privire la activitatea societăţilor antreprenoriale studenţeşti – SAS, nu au putut fi solicitată o sumă mai mare de 250.000 de lei.

Care sunt domeniile

Cele şase domenii FDI 2019 sunt: domeniul 1: creşterea echitaţii sociale, în vederea incluziunii sociale şi sporirea accesului la învăţământul superior, corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea şi orientarea în carieră); domeniul 2: internaţionalizarea învăţământului superior din România; domeniul 3: asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice universitare, a staţiunilor didactice, a bazelor de practică şi a altor infrastructuri de susţinere a activităţilor didactice din cadrul universităţilor; domeniul 4: susţinerea activităţilor societăţilor antreprenoriale studenţeşti (SAS) din cadrul universităţilor; domeniul 5: îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice, inclusiv a respectării deontologiei şi eticii academice; domeniul 6: susţinerea cercetării de excelenta din universităţi.

Şold de 12 milioane lei

Având în vedere că, în această ediție BZI LIVE, rectorul Dan Cașcaval va oferi detalii ce ţin de Starea Politehnicii trebuie menționat că, la finalul anului universitar trecut, unitatea educațională avea un şold de 12 milioane de lei. „Anul trecut (2018 – n.r.) am reuşit să creştem soldul Universităţii cu 12 milioane de lei, totul adăugându-se la cele 20 de milioane existente. Apoi, avem 700 de studenţi străini, dintre care 600 din Republica Moldova! Pe de altă parte, am ajuns la 10 programe didactice în limbi străine, 154 de noi doctoranzi, cel mai mare număr din ultimii zece ani. În domeniul Cercetării, am crescut numărul contractelor ce însumează peste 30 de milioane de lei, în domeniul brevetelor fiind primii din toată România!

Apoi, avem noi 600 articole ştiinţifice ÎŞI, avem o finanţare de bază în creştere cu 23 la sută, pe finanţarea excelentei bugetul a crescut cu 28 la sută, iar pentru dezvoltarea instituţională, bugetul a crescut cu 50 la sută.
De asemenea, continuăm investiţiile în infrastructura şi Campusul Studenţesc «Tudor Vladimirescu»! Un obiectiv important este reabilitarea Corpului A ce ajunge la 40 de milioane de euro, aici alocând 80 de mii de lei pentru proiectul tehnic. Suntem o Universitate care susţine, inclusiv prin granturi proprii, competitivitatea şi antreprenoriatul în rândul studenţilor, o relaţie constructivă cu mediul privat. Reiterez ideea mea că trebuie să avem o alianţă cu celelalte universităţi de stat din Iaşi, asta în beneficiul comun al nostru!”, anunță, la momentul acela, rectorul Universităţii Tehnice, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

Proiectul „Reabilitare termică imobil CH” are valoarea totală de 17.526.985,81 de lei și va schimba cu totul fața „porții de intrare” înspre campusul didactic al TUIASI, dinspre Tudor Vladimirescu.

În luna august, 2019, vonducerea Universității Tehnice și cea a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est) contractul pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a ansamblului de clădiri în care își desfășoară activitatea profesorii, cercetătorii și studenții Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului Cristofor Simionescu. Ansamblul de șase clădiri care formează Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” reprezintă primele construcții din anii ’70 ale sediului Institutului Politehnic de pe splaiul Bahluiului și de atunci nu au beneficiat de lucrări majore de renovare sau de reabilitare. Astfel, cele șase clădiri, dintre care cel mai vizibil este turnul de șase etaje, vor fi renovate cu materiale moderne, va fi realizată o izolație de foarte bună calitate și se va schimba, arhitectural, aspectul ansamblului, urmând a fi transformat într-un sediu modern de facultate.

Adauga un comentariu