Eveniment-Social

EXCLUSIV! La Iași, chiar în aceste zile, șeful unei mari instituții din România a făcut un anunț-bombă! Așa ceva nu mai există în România – FOTO

Publicat: 26 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Chiar în aceste zile, conducătorul unei mari și cunoscute instituții publice din România a făcut un anunț-bombă! Acesta pregătește o investiție, în premieră națională. Este vizată o zonă celebră în toată lumea și ar putea deveni un brand de țară. Totul a demarat chiar săptămâna aceasta. Primarul și o altă instituție mare din județ și-au dat acordul pentru a se întâmpla toate acestea. Aici ar urma să fie investită o sumă importantă. Foarte probabil ca, de anul acesta, să demareze întreg proiectul.

Stațiune de cercetare arheologică ulta-modernă

Astfel, inițiatorul întregii acțiuni este rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Chiar luni, 23 martie 2020, acesta a trimis o solicitare către primarul localității Cucuteni, județul Iași. Se solicită trecerea imobilului reprezentând fostul sediu al școlii din sat Băiceni, comuna Cucuteni, județul Iași în administrarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Solicitarea are la bază intenția celei mai vechi instituții moderne de învățământ, prin Centrul de Cercetare ArheoInvest din cadrul Departamentului Științe al Institutului de Cercetări Interdisciplinare. Asta pentru înființarea în localitatea Băiceni a unei stațiuni de cercetare arheologică menite a servi colectivelor de cercetare și studenților practicanți. Va fi ca bază de lucru, cazare și depozitare de unelte, echipamente și descoperiri arheologice, pe perioada săpăturilor și a altor cercetări de teren. În acest sens, inclusiv Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, și-a arătat disponibilitatea și acordul în a susține acest demers.

Punerea în valoare a tradiției care leagă cercetarea culturii Cucuteni

Rectorul Toader arată că oportunitatea înființării acestei stațiuni în amplasamentul menționat vine din faptul că imobilul vizat, fosta școală Băiceni, astăzi nefolosită, se află în proximitatea celebrului sit Cucuteni – Cetățuia, iar recent, investigațiile non-invazive efectuate de echipa Centrului de Cercetare ArheoInvest au pus în evidență existența locuirii, în situl eponim. Asta pe o suprafață mult mai mare decât cea cercetată acum 135, respectiv acum 50 de ani, cu multiple noi situații arheologice foarte interesante.

„Aceste descoperiri, alături de multe așezări cucuteniene, multe inedite, situate în zonă, asigură continuitatea unor cercetări arheologice sistematice ale Universității pe termen mediu și lung, cu beneficii majore pentru cunoașterea aprofundată a numeroase aspecte legate de viața comunităților preistorice, creatoare ale celebrei ceramici pictate. La acestea se adaugă și lunga tradiție care leagă cercetarea culturii Cucuteni, în general, și a sitului eponim, în special, la «Universitatea Alexandru Ioan Cuza», «reflectată și prin exponatele unice din muzeul nostru», prin activitatea profesorilor Mircea Petrescu Dîmbovița, Marin Dinu, Nicolae Ursulescu, Victor Spinei, Attila Laszlo și alții”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Din echipa de conducere a activității noii stațiuni, așa cum a menționat și întărit rectorul UAIC, nu vor lipsi conf. univ. dr. Vasile Cotiugă și cercetătorul, respectiv arheologul Andrei Asăndulesei, ambii de la Facultatea de Istorie a Universității „Cuza”.

Primarul susține proiectul

Pe de altă parte, primarul din localitatea Cucuteni a declarat că sprijină inițiativa Universității «Cuza».

„Noi suntem de acord cu această propunere. Școala, din anul 2008, nu mai funcționează și nu sunt perspective de viitor din acest punct de vedere. Este foarte important că se dorește a se continua cercetările la Cucuteni. Chiar dacă s-au sistat o vreme, este un lucru bun că vor începe din nou lucrările acolo. Clădirea este veche, a fost reabilitată prin 2000, însă din 2008 ea nu mai funcționează ca unitate de învățământ. De altfel, copiii din sat merg cu microbuzul școlar la unitatea educațională din centru”, a declarat și Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni.

Investiții de trei milioane de euro în Platforma ArheoInvest

Având în vedere toate acestea, de reliefat că totul se va completa reușit cu activitatea Arheoinvest. Este numele platformei de formare și cercetare interdisciplinară în domeniul Arheologiei, creată de către Departamentul de Istorie al Universității „Cuza”. Acesta a fost fondată și condusă de vicepreședintele Academiei Române, profesorul universitar, istoricul și arheologul Victor Spinei, Facultatea de Istorie din cadrul UAIC. Munca sa de coordonare a fost realizată în colaborare cu conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, arheolog ce a dus mai departe toate acestea. Realizată în august 2006, Platforma de formare și cercetare interdisciplinară în domeniul arheologiei este o unitate de cercetare din cadrul Departamentului de Știinte al Universității „Cuza”. Platforma Arheoinvest cuprinde cinci laboratoare interdisciplinare: arheologie aplicată și teoretică, geoarheologie, bioarheologie, arheofizică și laboratorul de investigare științifică și conservare a bunurilor de patrimoniu cultural, înzestrate cu echipamente de investigare noi, în valoare de circa trei milioane de euro.

Cea mai modernă și valoroasă entitate de acest gen din România

De reamintit că aceasta este cea mai modernă și valoroasă entitate de acest gen din România. Aici, prin munca arheologului și istoricului Cotiugă au fost atrase fonduri de milioane de euro care au fost folosite atât pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare, cât și pentru formarea resursei umane.

„Plecând de la baza de cercetare din cadrul ArheoInvest, atât specialiștii acesteia, cât și cadre didactice din Universitatea Cuza au putut accesa finanțare pentru proiecte de cercetare interdisciplinară în valoare de peste 35 de milioane de lei. În același timp, platforma prin specialiștii săi, a devenit un pol important în Europa arheologicaă, fiind invitați la cercetări în importante țări europene și din Asia. Mă bucur de faptul că actuala conducere a Universității „Cuza” sprijină înființarea Stațiunii de cercetare arheologică la Băiceni, care sper să devină, în scurt timp, atât o bază pentru analiza și cercetarea culturii Cucuteni, cât și o platformă de formare în domeniul arheologiei a tinerilor, prin participarea la șantierele ce vor fi deschise la Cucuteni”, a concluzionat conf. univ. dr. Vasile Cotiugă.

Adauga un comentariu