News Flash:

EXCLUSIV! MARTURII cutremuratoare si clipe de groaza la doar cativa kilometri de orasul Iasi. Gropi comune, cadavre si un avion rusesc prabusit - GALERIE FOTO

15 Aprilie 2019
4864 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7584 RON (-0.0023)
USD: 4.2306 RON (-0.0021)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Groapa comuna Al Doilea Razboi Mondial Romania

• Marturii si amintiri cutremuratoare, clipe de groaza si cadavre la tot pasul! Gropi comune, o batalie crancena, cazemate si un avion rusesc de razboi prabusit • Toate acestea au avut loc la doar cativa kilometri de orasul Iasi • Dovezile ce tin de toate acestea se pastreaza si acum, ca o rana ce nu va putea fi vindecata niciodata • Uruitul tancurilor, rafalele mitralierelor, avioane in picaj, sangele celor cazuti si durerea celor ramasi in viata se simt, adanc impregnate, peste tot in pamantul acestei localitati • Cititi, doar in paginile Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), cateva secvente si pasaje legate de una dintre cele mai mari tragedii care s-au abatut pe meleagurile judetului

Un reportaj, în EXCLUSIVITATE, doar în paginile Cotidianului BUNA ZIUA IASI (www.bzi.ro) pe o tema de evocare a unor evenimente istorice cutremuratoare, petrecute pe meleagurile judetului Iasi!

Totul e legat de teribila înclestare armata din orasul Târgu Frumos si imprejurimi, din Al Doilea Razboi Mondial. Anul acesta se implinesc 75 de ani de la acele terifiante luni! Ineditul tine de povesti si amintiri despre eroi- soldati, avioane rusesti doborate, cazemate, gropi comune, marturii extrem de dure!

Batalia, predata tocmai in Statele Unite ale Americii

De-a lungul ultimelor decenii, numeroase sunt evocarile istoricilor legate de bataliile derulate in anul 1944 in arealul ce tine de orasul Targu Frumos.

Mai mult, acest oras era considerat un important punct strategic pentru ofensiva sovietica ce urma a fi demarata în vara lui '44. Sute de tancuri sovietice au fost distruse de diviziile germane si românesti.  

La 75 de ani de la crunta confruntare a germanilor, românilor si sovieticilor, batalia data in preajma orasul Târgu Frumos este predata, inclusiv in Statele Unite ale Americii (SUA) si este predata la celebra Academie Militara West Point.

O comuna arsa din temelii

Legat de toate acestea, o serie de elemente noi si inedite tin de ceea ce s-a petrecut, atunci, in actuala comuna Helesteni, aflata la 67 kilometri distanta de Iasi. Marturiile ce tin de tragediile petrecute in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial sunt uluitoare.

"Dupa ce a fost desfiintata o data în 1989 si, mai apoi, reînfiintata în 1990, comuna Helesteni se afla la cinci kilometri de Ruginoasa si la distante egale de orasul Targu Frumos, municipiul Pascani si municipiul Roman. Comuna, de-a lungul anilor a avut o istorie tumultoasa. Pe aici a trecut linia frontului în cadrul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Comuna a capitulat si a fost arsa în anul 1944, din satele Helesteni si Harmaneasa ramânând doar Biserica  Sf. Voievozi: «din sat Helesteni, construit în anul 1780 si garajul de la renumitul Palat de la Helesteni construit între anii 1875-1880 de proprietarul Ariton Goilav, ultimul proprietar fiind ing. I.P. Giugurtu fost presedinte al Consiliului de Ministri al României, Palatul a fost distrus în timpul si din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial prin minare de însasi Armata Româna. Populatia din comuna Helesteni a fost evacuta, refugiati in judetul Neamt», declara tatal meu, Petru Hîra, nascut în 20 iunie 1944 în localitatea Bozieni, judetul Neamt", marturisteste Constantin Hira, actualul primar de la Helesteni.

Gropi comune, cadavre la tot pasul si cazemate de unde mitralierele au secerat mii de soldati

Astazi, înca mai pot fi gasite dovezi care amintesc de bataliile sângeroase (dupa ruperea frontului, pârâul din zona Barc era rosu de sange) care au avut loc, transee, cazemate, sant antitanc, resturi de munitie putand fi gasite la tot pasul.

"Moartea eroilor din comuna a mers progresiv. Asfel, de la trei eroi din 1877 la peste 65 în 1917-1918, s-a ajuns la un numar de peste 80 de eroi morti în Al Doilea Razboi Mondial (ofiteri, subofiteri, sergent, soldati etc.). Linia frontului «salba de cazemate» începea de la Podu Iloaiei - Targu Frumos - Helesteni - Stolniceni Prajescu si ajungea pâna la Oglinzi, Neamt. «La Helesteni, linia frontului a fost strapunsa de rusi pentru o mica perioada de timp, dupa care a fost recucerita de Armata Româna, în cazemate au fost introdusi soldati, dupa care au blocat prin afara usile din fier ale cazematelor, acesti eroi au luptat pâna au terminat munitia. La ultimul asalt, dinspre Ruginoasa, soldatii rusi au ocupat cazematele, au minat si le-au aruncat în aer cu soldati raniti sau vii», povestesc batrânii. Cadavrele au stat  pe câmpul de lupta, din vara pâna în primavara, când s-au întors majoritatea locuitorilor din refugiu, adunându-i la gramada în gropi comune din cimitirele satelor din zona", mai transmite primarul.

Citeste si: Dezvaluiri fabuloase! Vei ramane impresionat de marturia acestui soldat - GALERIE FOTO, VIDEO

Povestea aviatorului sovietic doborat

Uruitul tancurilor, rafalele mitralierelor, avioane in picaj, sangele celor cazuti si durerea celor ramasi in viata se simt, adanc impregnate, peste tot in pamantul acestei localitati.
"In 1956, la Primaria Helesteni s-a prezentat un atasat militar rus pentru indentificarea unui pilot rus doborât pe linia frontului din zona Helesteni. Acesta a fost indentificat deoarece localnicii l-au înmormantat lânga avionul doborat. A fost deshumat si dus în fosta Uniune Sovietica (URSS), circulând vorbe ca era fiu de general rus. Avem si poze pastrate, la momentul descoperirii mormântului pilotului cu atasatul militar rus, Vasile Toma, paznic al Primariei Helesteni, lipovanul Fedor Toma din Targu Frumos ca translator si Vasile Munteanu, cetateanul din Helesteni care a participat la înmormântarea pilotului rus în 1944. Noi avem si un monument dedicat eroilor cazuti atunci in lupta. Cred ca trebuie sa evocam toate acestea, sa facem intr-un fel tocmai ca sa nu se uite de cele petrecute aici, iar un proiect de promovare turistica si istorica ar fi foarte bun", a conchis Constantin Hira.  

Citeste si: O descoperire care va revolutiona istoria Moldovei - GALERIE FOTO, VIDEO

Inclestarea crunta dintre germani si sovietici

De reamintit ca, documentele istorice din arhive reliefeaza ca faimoasa divizie de elita Panzergrenadier "Großdeutschland" a obtinut o victorie importanta asupra sovieticilor in "Batalia de la Targu Frumos", in apropiere de Iasi. In iulie 1944, orasul Iasi era ocupat de fortele stalinste. Astfel, in 1944 au fost doua batalii numite "Batalia de la Târgu Frumos". Prima batalie s-a desfasurat în aprilie (6 aprilie - 12 aprilie), iar a doua în mai (2- 7 mai) 1944 între trupele aliate ale Germaniei Naziste si României, care s-au opus Armatei Rosii a Uniunii Sovietice. În ambele batalii, sovieticii au încercat sa intercepteze soseaua Iasi - Târgu Frumos - Pascani si sa înainteze cât mai mult spre sud si spre Iasi, în cadrul ofensivei din primavara anului 1944. Potrivit relatarilor lui Hasso von Manteuffel (unul din cei doi comandanti germani de divizie) si Frido von Senger und Etterlin, fortele germane au respins prima ofensiva sovietica din aprilie, provocând pierderi serioase în rândurile Frontului II Ucrainean.

Citeste si: De-a dreptul mizerabil. Iata modul in care trateaza autoritatile un loc simbol pentru Iasi - GALERIE FOTO

Amintiri crunte dintr-un razboi teribil

Prima batalie de la Târgu Frumos este folosita, astfel, drept caz de studiu în educarea tactica a ofiterilor din armata SUA, oferind un exemplu pentru cum o aparare mobila poate învinge într-o batalie de blindate. Exista, totusi, întrebari pe seama relatarilor celor doi ofiteri germani, referitor la faptul ca nu au inclus si trupele române în declaratiile lor, dar si asupra numerelor reale în raportul dintre fortele de atac si aparare. "La începutul primaverii anului 1944, ofensiva Armatei Sovietice a adus frontul la granitele României. Pentru Comandamentul german, dar mai ales pentru autoritatile române, devenea esentiala asigurarea unei linii de aparare pe Nistru, dar si în nordul Bucovinei si al Moldovei. Grupul de Armate «Ucraina Sud» trebuia sa închida bresa formata în zona Iasi - Târgu Neamt - Siret, pentru a preveni un eventual atac al sovieticilor. Pentru a asigura frontul, Grupul trebuia sa refaca efectivele militare din zona, sa le doteze si sa asigure aprovizionarea în zona operatiilor militare. Frontul asigurat de acest grup de armate se întindea pe o lungime de 650 kilometri, de la Carpati, pe linia Târgu Neamt, Chisinau si apoi pâna la Marea Neagra", puncteaza conf. univ. dr. Ionut Nistor, Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi, Departamentul de Istorie contemporana a românilor si universala, respectiv director al Muzeului UAIC.

Citeste si: Marturii zguduitoare la Iasi. Dovezi de senzatie, descoperite intr-un jurnal secret - GALERIE FOTO, VIDEO

Eroica rezistenta in fata Armatei Rosii

Istoricu Nistor continua si arata ca terenul deluros din centrul Moldovei, cu prelungirea din Basarabia, a fost considerat cel mai potrivit pentru organizarea rezistentei în fata presiunii sovietice. S-au organizat, asadar, în aceasta zona, atât din initiativa maresalului Ion Antonescu, cât si a Comandamentului german, linii fortificate. Cu ajutorul acestor linii fortificate si prin prezenta masiva a diviziilor de tancuri, se spera pastrarea frontului pe linia Târgu Frumos - Orhei.

Citeste si: EXCLUSIV. Marturii NECENZURATE din viata unui mare general de la Iasi. A fost omagiat si de SERVICIILE SECRETE americane - GALERIE FOTO, VIDEO

"La 2 august 1944, Stalin a emis ordinul privind pregatirea «Operatiunii «Iasi - Chisinau», în care Frontul 2 Ucrainean, condus de generalul Malinovski, sa atace la nord de Iasi, iar Frontul 3 Ucrainean, condus de generalul Tolbuhin, sa atace dinspre Tiraspol. În intervalul 2 - 19 august, atât armatele sovietice, cât si cele germane si românesti au pregatit operatiunile. Sovieticii au luat în calcul atacuri mai ales în zonele asigurate de armatele române, mai slab dotate decât cele germane, iar discretia pregatirilor lor a luat prin surprindere Comandamentul german, care nu s-a asteptat la operatiuni de asemenea anvergura pe linia Iasilor. În preziua declansarii operatiunilor militare, Grupul de Armate «Ucraina Sud» avea în componenta 24 divizii germane si 18 divizii si 6 brigazi românesti. Cele 4 divizii de rezerva erau mult prea putine pentru a face fata unei situatii de criza. Se adaugau la problemele taberei germano- române gradul de uzura al pieselor de artilerie si a armamentului greu de infanterie, iar pentru armamentul care nu era de provenienta germana se asigura cu greu munitia. De asemenea, nu existau suficiente camioane pentru a asigura deplasarea rapida a trupelor în spatele frontului si nici mijloacele de transmisiuni. De asemenea, lipsa mijloacelor antitanc a permis armatelor sovietice sa înainteze fara multe dificultati", a continuat conf. univ. dr. Ionut Nistor.

Citeste si: EXCLUSIV! Dezvaluiri incredibile din jurnalele de razboi ale soldatilor ieseni - GALERIE FOTO

Lupta intre peste un milion si jumatate de soldati

Trupele angajate în aceste operatiuni erau: 700.000 soldati ai Armatelor "Ucraina Sud", mai ales germani, si 900.000 soldati sovietici. Din cadrul Grupului "Ucraina Sud" au facut parte Corpul I, II, III, IV, V, VI, VIII de Armata Româna. "«Operatiunea Iasi - Chisinau», din care au facut parte si luptele din zona Târgu Frumos, a început prin atacul puternic al armatelor sovietice, la 20 august 1944. Ofensiva sovietica a dus la spargeri ale frontului germano- român în mai multe zone, lupte grele dându-se în orasul Iasi, în cursul zilelor de 20 si 21 august 1944, cu multe distrugeri. Comandamentul german nu a dorit sa retraga aliniamentele de lupta, desi evidentele aratau ca trupele dislocate nu puteau face fata presiunii sovietice. Tot pe 21 august, sovieticii au strapuns si linia fortificata «Traian». Cauzele esecului pe aceasta linie, de care se legau multe sperante ale germanilor si românilor, au tinut de retragerea si regruparea târzie a unor unitati militare, care sa asigure frontul presat intens de sovietici. Pentru a proteja populatia, dar si ca efect a esecului militar, populatia de la nord de aliniamentul Piatra Neamt - Roman - Iasi a fost evacuata. Operatiunea a continuat si dupa 23 august 1944, când maresalul Ion Antonescu a fost înlaturat din functia de Conducator al Statului. Pe lânga pierderile de vieti omenesti, cifrate la câteva sute de mii de persoane de ambele parti si distrugerile materiale, «Operatiunea Iasi - Chisinau» a grabit si înlaturarea maresalului Antonescu de la Putere", a concluzionat profesorul si istoricul Nistor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

14_Cazemate_Al_Doilea_Razboi_Mondial_Helesteni_1
reportaj pilot rus evocare gropi comune cazemate marturii targu frumos
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Glonțișor Obuzescu  | #697420
Așa o fi, domnu' gazetar. Cum zici matale. O rugăminte la dumneata, una fierbinte. Scoate, te rog frumos, poza mareșalului tembel și auto-avansat, fiindcă nu merită să i se vază mecla la ziar. E direct responsabil de catastrofa trupelor romane, pe frontul Moldovei. Un fanfaron care se dădea zmeu cu subordonații și milog pe relația cu nemții, care s-a rugat de Hitler, și apoi de Friessner, la Slănicul Moldovei, să-i dea soldați, tunuri, blindate și aviație, să se apere de ofensiva rusă. Neamțul i-a răspuns: Nein ! Așa că amărâtul de infanterist român a trebuit să se bată, pe dealurile Iașului, contra brigăzilor de artilerie, diviziilor mecanizate și hoardelor aeriene sovietice cu ZB-ul, baioneta și grenada. Ce comandant responsabil își baga oamenii într-o asemenea bătălie ?!
Glonțișor Obuzescu  | #697423
Iar cu pozele, domn' gazetar, m-ai pus jos, mai rău ca o salvă de katiușe trasă în plin. Văd un popică, care face slujbă la zid de cazemată. Cetește, face sfeștanie. Bre, la biserică, la icoane, înțeleg. La morminte, tot înțeleg. Însă la betoane armate, bre, omule, bre... Ce face el acolo ? Mister. Beton sfințit, de cazemată distrusă. Fiindcă ocupanții cazematei, vă zic io, de mult au luat-o la sănătoasa, de le scăpărau călcâiele. Auruncarea în aer s-a făcut după ce rușii au ocupat sectorul respectiv.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1789 (s) | 21 queries | Mysql time :0.023574 (s)