Actualitate

EXCLUSIV! Medicul de la Iasi care l-a ingrijit pe parintele Cleopa face dezvaluiri in premiera. Ce s-a intamplat in rezerva unde a fost internat marele duhovnic de la Sihastria – FOTO

Publicat: 27 iul. 2018

@ O perioada de timp, parintele arhimandrit Cleopa Ilie a fost pacientul Spitalului "C. I. Parhon" din Iasi @ Conf. dr. Virgil Gheorghiu, medicul curant al parintelui Cleopa, s-a retras de mai bine de 10 ani din activitatea medicala @ Marele duhovnic a stat intr-o rezerva de langa cabinetul medicilor impreuna cu un calugar care avea grija de el  

Li se lumineaza fata cand isi aduc aminte de cel mai cunoscut si iubit pacient pe care l-au ingrijit vreodata. A fost internat pentru o perioada scurta, o saptamana, la Spitalul "C. I. Parhon" din Iasi.

O asistenta medicala, acum in pragul pensionarii, atunci la inceput de cariera, isi aminteste ca, in fiecare zi, curtea unitatii medicale era plina de oameni care sperau sa intre pentru cateva secunde in rezerva unde era internat cel mai cunoscut si iubit duhovnic roman, parintele arhimandrit Cleopa Ilie.

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI l-au cautat si pe medicul care l-a tratat pe parintele Cleopa atunci cand a avut nevoie si de ajutorul doctorilor.

Era la scurt timp dupa evenimentele din 1989, prin anii '91-'92, dupa cum isi amintesc cadrele medicale. O suferinta din sfera urologica l-a indemnat pe parintele Ilie Cleopa sa ceara sfatul unui medic. Asa a ajuns la Spitalul "C. I. Parhon" din Iasi, adus de o cunostinta, o doctorita care il cunostea pe conf. dr. Virgil Gheorghiu, de la Clinica de urologie.

Astfel, parintele Cleopa Ilie a ajuns pacientul medicului Gheorghiu. Om de o mare discretie, conf. dr. Virgil Gheorghiu a fost retinut in privinta fostului pacient iubit de o tara intreaga.

Astazi, dupa aproape 20 de ani de cand marele duhovnic a trecut la cele vesnice, credinciosii vorbesc cu mare respect despre parintele. Doua decenii fara cel care alina prin rugaciune inimile a milioane de credinciosi, dar inca prezent printre noi. Conf. dr. Virgil Gheorghiu s-a retras de mai bine de 10 ani din activitatea medicala, dupa ce a implinit varsta de pensionare.

Citeste si: Parintele Cleopa: Mare atentie! Unii isi trec in Acatiste la biserica dusmanii. Nu-i voie! Stii de ce?

"Bineinteles ca imi amintesc de parintele Cleopa. A ajuns la mine printr-o cunostinta comuna, o doamna doctor. Dumneaei il cunostea pe parintele si a venit cu el sa il consult. A stat internat o perioada scurta pentru o problema de sanatate care nu era grava. Discutam cu parintele Cleopa doar despre ceea ce tinea de boala. Statea cu un calugar care avea grija de el. Il vedeam zilnic, discutam despre starea dumnealui de sanatate. Isi lua tratamentul pe care i l-am prescris. Nu imi mai aduc aminte cu exactitate anumite lucruri. Stiu ca se ruga mult. Pe perioada spitalizarii nu am observat lucruri iesite din comun. In ceea ce priveste anumite lucruri care s-au spus despre parintele cat a stat in spital sunt si multe exagerari. Dupa externare, l-am mai intalnit la cateva controale periodice, dar ca si atunci cand a fost internat am discutat strict legat de starea de sanatate. Am fost la Manastirea Sihastria, dar nu m-am dus neaparat sa-l vad pe parintele Cleopa", a declarat conf. dr. Virgil Gheorhgiu.   

Citeste si: Parintele Cleopa: Daca lumea se indreapta si e cu frica lui Dumnezeu, Dumnezeu poate sa o mai tina o mie de ani! Sfarsitul depinde de tine!

"Oamenii stateau cu orele in curtea spitalului sa intre sa-l vada pe parintele"

In Clinica de urologie mai exista o asistenta medicala care atunci cand marele duhovnic era internat, aceasta era la inceputul carierei. Asistenta isi aminteste ca niciodata curtea spitalului nu s-a umplut de atata lumea ca atunci. Zilnic, oamenii veneau si asteptau in curte sa poata intra sa-l vada pe parintele.

"Am aflat de la doamna asistenta ca veneau foarte multi oameni la spital sa-l vada pe parintele. Stateau cu orele in curte, dar ajungeau foarte putini la parintele Cleopa in rezerva, doar in orele de vizita si numai atunci cand dorea parintele. Rezerva era chiar langa cabinetul medicilor. Un calugar care avea grija de parintele a stat permanent cu el in rezerva. Nu eram medic atunci, dar toate aceste lucruri le-am aflat de la doamna asistenta care acum urmeaza sa iasa la pensie. Spitalul nici nu avea capela atunci, si parintele se ruga in salon. Personalul medical nu indraznea sa-l deranjeze si cu parintele discuta numai probleme legate de afectiunea de care suferea", a declarat dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant la Spitalul "C. I. Parhon" din Iasi.

Citeste si: Poate te-ai intrebat mereu de ce un om bun moare de tanar si altul care face numai rau traieste ani multi. Parintele Cleopa ne ofera un raspuns printr-o pilda miunata

Parintele Cleopa s-a nascut pe 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei Alexandru Ilie. Mai bine de trei ani a facut ucenicie duhovniceasca la Schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea, iar in anul 1929 a intrat in obstea Schitului Sihastria, impreuna cu fratele sau mai mare Vasile.

În anul 1944, monahul Cleopa este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de Episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Manastirii Neamt. Dupa aceasta data este numit oficial egumen al Schitului Sihastria.

În anul 1947, Schitul Sihastria a fost ridicat la rang de manastire, iar Protosinghelul Cleopa Ilie este facut arhimandrit, cu aprobarea Patriarhului Nicodim. În anul 1948 se retrage pentru sase luni în padurile din jurul Manastirii Sihastria, iar intre anii 1952 – 1954, fiind urmarit de securitate, se retrage în muntii Stânisoara, împreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupa mai bine de doi ani de viata pustniceasca, este readus în manastire, la porunca Patriarhului Justinian.

În primavara anului 1959, se retrage pentru a treia oara în munti, unde se nevoieste mai bine de cinci ani de zile.
În toamna anului 1964 revine în Manastirea Sihastria, ca duhovnic al întregii obsti, si povatuieste fara întrerupere atât calugari, cât si mireni, timp de 34 de ani, pâna pe 2 decembrie 1998, când trece la cele vesnice.

Comentarii
 • Citez din articol: ” O suferinta din sfera urologica l-a indemnat pe parintele Ilie Cleopa sa ceara sfatul unui medic. ”
   
  Conform legii, starea sanatatii este confidentiala.
   
  Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003
  Art. 21
  ” Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale ►sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia. „◄

 • Suferea de probleme urologice , ca tocmai securitatea il prinsese de boase , si dupa , a fost ,,vindecat ” sa facut turnator , si a trait pana la adanci batranete , Timp in care si urmasii sai au avut aceleasi boli . meteahne = fratia cu puterea

 • Totusi…daca nu va suparati…puteti sa-mi spuneti si mie…ce anume s-a intamplat in rezerva unde era pacient Parintele Cleopa???…eu am citit de 2 ori zeama asta si nu mi-am dat seama ce senzational s-a intamplat acolo….Alt articol de rahat…

 • Parintele era atat de cuvios, incat cand se c*ca, c*catul se termina cu o cruciulita, nu cu un mot. Eu stiu, ca-i goleam olita in fiecare dimineata. Aaa, si cand ii bagara sonda, am vazut c-avea p*la mica…

Adauga un comentariu