Actualitate

EXCLUSIV! Ministrul Educatiei PROVOACA un SCANDAL IMENS la Iasi! Reactie SPECTACULOASA a rectorului universitatii iesene VIZATE – FOTO

Publicat: 13 apr. 2018

@ O decizie a ministrului Educatiei Nationale, prof. univ. dr. Valentin Popa, a lovit dur in cea mai veche universitate a tarii, anume "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC din Iasi @ Cu toate ca a spus ca numarul de locuri/granturi de studii finantate de la bugetul de stat vor avea in vedere prioritatile tarii pe domeniile aflate in plina dezvoltare, printre care se afla Informatica sau Automatica si Calculatoarele, exact aici a fost redusa cifra de scolarizare @ In acest caz, rectorul interimar de la Cuza – prof. univ. dr. Mihaela Onofrei si liderul celei mai importante ligi studentesti din oras – Silvian-Emanuel Man au avut reactii promte si directe pe acest plan

Ministrul Educatiei Nationale (MEN), prof. univ. dr. Valentin Popa, a lovit dur in cea mai veche universitate a tarii, anume "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi.

Chiar daca a trambitat ca numarul de locuri/granturi de studii finantate de la bugetul de stat vor avea in vedere prioritatile tarii pe domeniile aflate in plina dezvoltare, printre care se afla Informatica sau Automatica si Calculatoarele, Popa a decis ca tocmai aici sa fie redusa cifra de scolarizare.

Citeste si : Premii internationale pentru studentii de la Facultatea de Informatica a UAIC

Pe acest plan, UAIC este una dintre cele opt universitati de stat care a fost afectata din punct de vedere financiar, prin scaderea cifrelor de scolarizare alocate pentru studii de licenta, master si doctorat, pentru anul universitar 2018 – 2019, comparativ cu anul universitar 2017 – 2018. În mod concret, scaderea este urmatoarea: 25 locuri la studii de licenta; 10 locuri la studii de doctorat, 280 locuri la studii de master.

Citeste si : DEZVALUIRE SOC la BZI LIVE! Decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare din Iasi, profesorul Ion-Vasile Manta: "Este PERICOLUL ca marile COMPANII de IT sa plece din ORAS" – GALERIE FOTO, VIDEO

"Am întreprins eforturi institutionale prin care am solicitat clarificarea modului de alocare si speram ca, la începutul saptamânii viitoare, sa avem un raspuns în acest sens. De altfel, conform datelor aparute în spatiul public, repartizarea efectuata a fost considerata ca având un caracter preliminar si nu definitiv. Daca tinem cont de Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare, Inovare 2014-2020, care sustine finantarea unor domenii prioritare, clarificarile sunt mai mult decât necesare, deoarece la UAIC programele de studii sunt deplin armonizate, atât cu domeniile tematice nationale (tehnologia informatiei si a comunicatiilor, energie, mediu, schimbari climatice) sau domeniile tematice EUREKA", a declarat profesorul Mihaela Onofrei.

Citeste si : Liga Studentilor critica incompetenta ministrului Educatiei: „Valentin Popa a depasit orice limita”

De asemenea, seful de la Cuza apreciaza ca era normal sa fie alocat un numar mai mare de locuri, având în vedere ca anul trecut UAIC a înregistrat cea mai buna performanta la admitere din ultimii sase ani si a putut proba cresterea cererii educationale în raport cu oferta.

"Suntem profund nemultumiti de scaderea numarului de locuri la doctorat, având în vedere ca, fata de anul trecut, a crescut numarul conducatorilor de doctorat cu 18, ca urmare a validarii tezelor de abilitare pentru colegii nostri. Totodata, reputatia UAIC în domeniul cercetarii reprezinta un argument în favoarea cresterii cifrei de scolarizare si nu a reducerii acesteia. Consideram ca prin aceasta maniera de fundamentare a cifrei de scolarizare, au fost afectate cele mai importante universitati din România si am fost neindreptatiti. Spre exemplu, Facultatea de Informatica a fost lovita din plin, asta legat de domeniile prioritare", a conchis rectorul interimar de la Universitatea Cuza.

Citeste si : INFORMATII si DETALII UNICE LA BZI LIVE despre DOMENIUL cu cea mai MARE dezvoltare din Iasi: IT-UL! Acestea au fost oferite de profesorul ADRIAN IFTENE – decanul Facultatii de Informatica de la UAIC

"Gestul politic al ministrului Valentin Popa este o batjocura grava"

Si Liga Studentilor (LS IASI) considera ca este vorba de politizarea profunda a invatamantului superior de stat prin taierea de catre Guvern a peste 900 de locuri pentru masterat si doctorat de la universitatile de prestigiu din Romania (printre care se afla si UAIC – n.r.), ai caror reprezentanti au avut pozitii critice si incomode la adresa guvernarii, si redistribuirea acestora catre universitatile ai caror rectori l-au sustinut pe actualul Ministru al Educatiei, prof. univ. dr. Valentin Popa.

Citeste si : EXCLUSIV! Este de-a dreptul SPECTACULOS. Un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi a analizat peste un miliard de cuvinte. SCOPUL este unul SF – FOTO

De asemenea, organizatia va sustine, in limita posibilitatilor legale, demersurile universitatilor din Consortiul Universitaria de a actiona in instanta Guvernul in vederea suspendarii si anularii actelor normative prin care s-a facut repartizarea locurilor bugetate pentru invatamantul superior, solicitand totodata Ministerului Educatiei sa publice toate documentele care au stat la baza impartirii locurilor bugetate.

"Actuala alocare a cifrelor de scolarizare este o ingerinta nepermisa a executivului in invatamantul superior, acesta depasindu-si atributiile legale cu scop punitiv, impotriva universitatilor libere, care nu s-au supus unor ingerinte politice, care are ca unic scop descurajarea profesorilor vocali, care se exprima critic la adresa Puterii. Asistam practic la o revenire a politicilor educationale comuniste, care urmareau, printre altele, redistribuirea studentilor de la universitatile istorice la universitati nou-create, cu scopul de a legitima elitele locale ale partidului si de a asigura educarea ideologica uniforma a tuturor studentilor, delegitimand universitatile vechi care erau focare de anticomunism. Universitatile din Iasi si Bucuresti sunt totodata cele care au pregatit elita care a desavarsit Marea Unire de la 1918, iar cea din Cluj a fost infiintata in 1919 drept «Universitatea romaneasca», in vederea consolidarii pe plan academic a Unirii. Gestul politic al ministrului Valentin Popa este o batjocura grava adusa acestor universitati in Anul Centenar. Astazi, membrii corpului academic al universitatilor istorice care s-au constituit in opozanti ai practicilor neo-comuniste, studenti si profesori deopotriva, au obligatia morala de a sanctiona orice abatere a factorului politic si de a cauta constant sa restaureze sistemul de invatamant romanesc in vechiul si nobilul sau rost, de a da ora exacta natiunii romane!", a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor IASI.

Citeste si : Laboratoare ale Facultatii de Informatica de la Cuza, modernizate cu ajutorul unor multinationale celebre

Comentarii
  • Prea multi se lamenteaza pentru ca li s-a diminuat numarul de locuri bugetate.Masura are si partea ei buna . Sita fiind mai deasa , reusitii vor fi de calitate mai buna. Cei mai slabi tot de parintii avuti vor fi intretinuti , dar pentru cei mai saracuti va fi un indemn de ” a sta cu burta pe carte” , nu prin baruri/discoteci.Cei de bani gata oricum isi platesc totul , inclusiv trecerea multor examene .

    • Bai tantalaule,
      Cum poti sa educi mai bine cu bani putini?! In capul tau sec, reducerea numarului de locuri aduce calitate? Solutia ar fi sa mareasca numarul de locuri si sa dea finantare pe 4 ani, astfel incat profesorii sa nu mai fie obligati sa treaca toti prostii, doar ca sa nu piarda bani de la buget. Dar cu boi ca tine si nea ministrelu’, PSD ciuma rosie etc. ne ducem draq.

Adauga un comentariu