Local

Exclusiv! Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a întâlnit, la Iaşi, cu directorii celor mai importante spitale – FOTO/ LIVE VIDEO/ UPDATE

Publicat: 22 mai 2020

Update: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns în această seară la Prefectura din Iași unde s-a întâlnit cu sindicaliștii.

„Am avut o discuţie cu sindicatele din Sănătate. În primul rând le-am mulţumit pentru atitudine şi activitate în această perioadă. Avem o colaborare bună. Sper să o avem şi în continuare. Le-am solicitat să îmi aducă la cunoştinţa orice neajuns. Au specificat şi cred că aţi vorbit şi cu domnii vizavi de stimulente, sporuri. Avem în vedere şi ultima lege aprobată, legea 55 din 2020. Avem o colaborare pe care o extindem pe tot parcursul verii atât pe atitudinea COVID cât şi pe atitudinea patologiei COVID, cât şi pentru perspective în vederea rezolvării neregulilor din Sănătate”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat despre problemele sesizate de sindicalişti, în legătură cu stimulentele, acesta a răspuns că:

„Nu mi s-a reproşat nimic ca ministru sau ministerului. Managerilor de spitale li s-a reproşat că au constituit aceste liste pe anumite criterii şi au cerut un suport ce îl va da Direcţia pentru Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în verificarea acestor liste”

S-a discutat despre modificarea listelor privind distribuirea sporurilor cadrelor medicale care au luptat împotriva pandemiei de coronavirus. Listele care s-au făcut de către managerii spitalelor din Iaşi au stârnit revolta cadrelor medicale deoarece au fost trecuţi angajaţi care nu au intrat în contact cu pacienţi infectaţi cu coronavirus. Indignarea vine din partea celor care, deşi au lucrat cu persoanele infectate, nu au fost trecuţi pe lista de către managerii institu. În această privinţă Iulian Cozianu, liderul Sindicatului SANITAS Iaşi, a cerut ministrului Sănătăţii să facă o serie de rectificări în ceea ce priveşte oferirea sporurilor de risc.

„Personalul care lucrează pentru combaterea epidemiei de coronavirus şi acest spor trebuie reglementat printr-un ordin de ministru comun (Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Ministerul de Finanțe). Speram ca în cel mai scurt timp, aşa cum prevede şi legea, să apară acest act normativ şi să fie mai mult decât a fost acest stimulent pentru ca, după părerea noastră, exista şi alte categorii care au avut un aport important în combaterea epidemiei. Mă refer la angajaţii care lucrează în zonele tampon în principal. Acei angajaţi care lucrează în zonele de primiri urgente. Aceştia sunt primii care vin în contact cu pacienţii şi nu întotdeauna au fost remuneraţi. Sper că acest act normativ să nu mai lase loc la atât de multe nemulţumiri. În egală măsură am să vă spun că deşi noi, cei din sistemul medical, nu am fi primit niciun spor sunt convins că ne-am fi făcut treaba aşa cum s-a dat în ultima perioadă dovadă de curaj.”, a declarat Iulian Cozianu, liderul Sindicatului SANITAS Iaşi.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este gata să trimită corp de control în unitățile medicale așa cum a mai făcut în cazul altora din ţară.

„Legat de listele de stimulente, ministrul Sănătății a arătat că aceste liste pot fi corectate chiar dacă unii manageri nu doresc să facă corecţiile necesare. Este dispus să trimită corp de control aşa cum a făcut în unele unităţi din ţară. Aceste controale vor scoate la iveală eventualele nereguli şi să corecteze anumite inechităţi. Banii au fost plătiţi pentru luna aprilie. Pentru mai încă nu au fost plătiţi.”, a adăugat acesta.

 

UPDATE: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se află în aceste momente la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.

„Discutăm despre patologia COVID-19 și non- COVID. Ţin să menţionez, pentru că multă lume întrebă inclusiv la minister, când patologia cronică poate avea acces la spital. Are acces de pe 15 mai. Şi înainte de această dată, orice patologie cronică care avea fenomen de acutizare putea veni. Medicul curant era cel care decidea dacă acel pacient poate fi temporizat, dacă este o urgenţă imediata sau poate fi reprogramat. Am avut discuţii cu fiecare manager de spital în parte. Le-am ascultat şi expunerea perioadei de COVID, încă nu suntem la sfârşitul primului val din pandemie, dar şi necesarul patologiei non-COVID și al activităţii din următoarele luni. A fost o discuţie benefică.”, a declarat Nelu Tătaru.

Știre inițială

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, va veni la Iaşi. Astăzi, 22 mai 2020, ministrul Sănătăţii efectuează o vizită de lucru în municipiul Iaşi. Acesta va organiza o întâlnire cu cei mai importanţi directori medicali din Iaşi. Începând cu ora 16.00, în Amfiteatrul Maternităţii Cuza Vodă, Nelu Tătaru se va întâlni cu mai mulţi manageri de spitale.

Iată lista managerilor care vor participa la şedinţă

  • dr. Lucian Eva – managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi
  • prof. dr. Carmen Dorobat – managerul Spitalului de Infecţioase din Iaşi;
  • dr Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi
  • ec. Robert Dinca – managerul Maternităţii Cuza Voda
  • ec. Ioan Birliba Managerul Spitalului Sf. Spiridon
  • conf. dr. Cristina Grigorescu – managerul Spitalului de Pneomofiziologie Iaşi
  • ec. Corneliu Mihai – managerul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iaşi
  • Bogdan Saramet, managerului Institutului de Psihiatrie Socola
  • conf. dr. Lucian Indrei – directorul DSP Iaşi

În şedinţă pe care ministrul Sănătăţii o va avea cu cei mai importanţi directori de spitale din Iaşi se va vorbi, cel mai probabil, despre situaţia COVID-19 din spitalele ieşene, iar managerii vor putea să spună cu ce probleme se confruntă în unităţile pe care le administrează.

Începând cu ora 17.00, Nelu Tătaru se va deplasa la Prefectura unde va discuta cu liderul SANITAS Iaşi, Iulian Cozianu, dar şi cu alţi membri din asociaţie.
Comentarii
Adauga un comentariu