Actualitate

EXCLUSIV! O cladire-simbol din centrul Iasului va suferi transformari radicale! Se anunta investitii fara precedent la Universitatea „Al. I. Cuza”! FOTO

Publicat: 26 mart. 2019

@ Dupa ani buni, la Iasi se va semna unul dintre cele mai valoroase proiecte de investitii pe zona infrastructurii educationale ce tine de un imobil istoric @ Totul ca urmare a demersurilor realizate de actuala conducere a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC din Iasi @ Astfel, daca in trecut, fostii conducatori ai celei mai vechi institutii moderne de invatamant superior a tarii au refuzat orice posibilitate de refacere a imobilului, lasandu-l in paragina, acum lucrurile s-au schimbat radical @ "In zilele urmatoare, vom semna in parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" un proiect pe POR, Axa 10, care are drept scop reabilitarea unei cladiri abandonate de foarte mult timp. Este primul proiect prin POR pe care UAIC il semneaza. In ultimii doi – trei ani am reluat relatiile cu Universitatea "Cuza" si sunt bucuros sa vad ca este un interes deosebit pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte si parteneriate. Felicit conducerea Universitatii, cu aceasta ocazie, pentru ca dau dovada de foarte mult interes si implicare", a declarat Vasile Asandrei, director ADR-NE

Vesti bune pentru Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi si intreg orasul. Institutia a obtinut, oficial, aprobarea finantarii, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), pentru reabilitarea si restaurarea cladirii intitulate Corp E, din Fundatie. Investitia este de aproximativ patru milioane de euro.

De precizat ca, aici a functionat ani buni prima inchisoare moderna a Iasului. Ea se afla intr-o avansata stare de degradare deoarece nu s-a mai investit aici de peste trei decenii. Situat pe strada Pacurari numarul 9, Corpul E al Universitatii "Cuza" sta sa se darame sub ochii trecatorilor.

"In zilele urmatoare, vom semna in parteneriat cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» un proiect pe POR, Axa 10, care are drept scop reabilitarea unei cladiri abandonate de foarte mult timp. Este primul proiect prin POR pe care UAIC il semneaza. In ultimii doi – trei ani am reluat relatiile cu Universitatea "Cuza" si sunt bucuros sa vad ca este un interes deosebit pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte si parteneriate. Felicit conducerea Universitatii, cu aceasta ocazie, pentru ca dau dovada de foarte mult interes si implicare", a declarat Vasile Asandrei, director ADR-NE.

Tudorel Toader: "Multumiri celor care au evaluat si finantat acest important proiect"

Pe de alta parte, demn de remarcat este ca eforturile privind implementarea acestui proiect au fost coordonate de prof. univ. dr. Tudorel Toader (actualmente ministru al Justitiei – n.r.), respectiv rectorul ales al UAIC.

"In primavara anului 2016, il invitam pe domnul Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est, sa viziteze UAIC, sa stabilim posibile forme de colaborare, sa ii prezentam posibile proiecte care ar fi putut fi finantate prin agentie. Dupa o excelenta colaborare in organizarea de conferinte si seminarii, ne aflam in fata semnarii unui contract de finantare, cu o valoare de aproximativ 18 milioane de lei, pentru consolidarea si restaurarea Corpului E al UAIC, cladire de patrimoniu, amplasata la baza Copoului, aflata de peste doua decenii in stare de nefolosinta si continua degradare. Multumiri celor care au evaluat si finantat acest important proiect, tuturor celor ce au facut posibila realizarea acestuia", a precizat prof. Tudorel Toader, rectorul ales al universitatii.

Mihaela Onofrei: "Semnarea contractului reprezinta un debut reusit al investitiilor majore ale UAIC"

Avand in vedere toate acestea, rectorul interimar de la "Cuza", prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a tinut sa arate ce inseamna acest moment. "Semnarea contractului pentru consolidarea, modernizarea si echiparea cladirii Corp E reprezinta un debut reusit al investitiilor majore ale UAIC si, totodata, o recunoastere a eforturilor depuse în ultimii trei ani. Finantarea acestui proiect a fost conditionata de existenta titlului de proprietate «întabularea cladirii realizându-se tot în anul 2016», precum si de continutul proiectului în acord cu cerintele axei de finantare si exigentele specifice evaluarii. În vederea pregatirii bunei implementari a proiectului, Universitatea noastra a fost invitata joi, 28 martie 2019, la sediul ADR-NE, la o sedinta de instruire, în care se vor aborda chestiuni legate de realizarea procedurilor de achizitii, monitorizarea proiectului, verificarea cheltuielilor eligibile, publicitatea proiectului", a evidentiat profesorul Onofrei.

Citeste si: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", la un pas sa DEMAREZE o INVESTITIE de peste jumatate de milion de euro! TOTI vor fi impresionati cand vor afla despre ce este VORBA

Aici a functionat prima inchisoare moderna a Iasului

Interesant ca, pe actualul amplasament al Corpului E din zona Fundatie, timp de un secol a functionat prima inchisoare moderna a urbei, intre 1830-1916. Atunci, la singura inchisoare a orasului de pe strada Pacurari ajungeau toti cei care aveau probleme cu legile vremii. Odata sositi aici, toti detinutii ajungeau pe mana calaului Gavril Buzatu, zis si nea' Bogdan. Acesta era si el la randul lui un hot si un criminal care, pentru a scapa de pedeapsa, indeplinea toate dispozitiile Curtii. Dintre zidurile inchisorii, foarte putine persoane mai puteau iesi pentru a vedea soarele. "Norocosii" care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de indeplinit datorii silnice si trebuiau sa suporte biciul celui cunoscut drept "omul fara suflet". Printre oamenii importanti ai vremii care au stat in inchisoarea din centrul Iasului poate fi amintit si Neculai Rosetti Roznovanu, care voia tronul Principatelor Romane. Dupa ce a complotat impotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza in anul 1866, a fost bagat in celebra puscarie. Aici a fost incarcerat si Alecu Beldimari, fondatorul ziarului "Adevarul".

Ultima interventie serioasa asupra monumentului de mare valoare istorica a fost intre anii 1925-1929. La Directia Judeteana de Cultura (DJC) Iasi exista inca din anul 2010 aviz pentru reabilitarea fostei inchisori. Cea mai veche puscarie a Iasului sau Casa "Canano", asa cum este trecuta pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), este valoroasa in special din punct de vedere memorial-simbolic, pentru ca aceasta cladire inca mai aduce aminte de suferintele celor condamnati care au trebuit sa dea socoteala pentru anumite fapte.

Citeste si: Investitie uriasa la Universitatea '''Alexandru Ioan Cuza'' din Iasi, 20 de milioane de euro in cercetarea sustenabila! Ce spune rectorul UAIC, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – GALERIE FOTO,VIDEO

Investitii valoroase in patrimoniul UAIC

Avand in vedere acest exemplu, de reamintit ca UAIC (doar in ultimii trei ani) a achizitionat si Corpul R- Telekom, cu o valoare de 2.165 de milioane de euro (tranzactie scutita de TVA), element ce a reprezentat cel mai important obiectiv de interes patrimonial realizat de Universitatea "Cuza". Vor urma anul acesta alte doua investitii majore, cu finantare prin Compania Nationala de Investitii (CNI), anume construirea unui camin studentesc, cu o valoare de 46.837.144,29 lei si reabilitarea, consolidarea si refunctionalizarea Observatorului Astronomic, cu o valoare de 6.942.965 lei.

Citeste si: Investitie ISTORICA facuta la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

"Securizarea juridica a patrimoniului creeaza premise certe de accesare a resurselor de finantare si mareste avutia Universitatii. De exemplu, întabularea celor peste 35 de hectare din Gradina Botanica a sporit patrimoniul UAIC cu 208.130.436,61 lei. Dincolo de aceste calcule, importanta Gradinii Botanice pentru ieseni nu poate fi exprimata în valori monetare, ea transcede interesele imobiliare sau de alta natura, si arata ca UAIC este o Universitate pentru comunitate si pentru viitor", a concluzionat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.loading...

Adauga un comentariu