Actualitate

EXCLUSIV! O comoara din aur a fost descoperita de arheologi la Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 30 mai 2014

@ O mica „comoara din aur” a fost descoperita de arheologii ieseni in urma sapaturilor la o importanta manastire de langa oras @ Este vorba de Manastirea Sfantul Nicolae de la Aroneanu @ Deja aici au fost scoase la iveala si schelete ale unor calugari veniti, acum cateva sute de ani, de la Muntele Athos @ Descoperirile aduc informatii pretioase despre istoria medievala a Moldovei

Noi artefacte si constructii ecleziastice, vechi de aproape jumatate de mileniu au fost gasite de arheologii ieseni intr-o celebra manastire situata la marginea orasului Iasi. De data aceasta vorbim de o  „mica comoara” plina cu aur.

Citeste si: Descoperire incredibila! Minunea are 3.000 de ani, dimensiunile unei piramide egiptene si ar putea fi plina cu aur

„Astazi (ieri, 30 mai 2014 – n.r.) am reusit sa scoatem la iveala noi descoperiri importante la Manastirea Sfantul Nicolae de la Aroneanu. Astfel, in cripta de piatra pe care am gasit-o acum cateva zile, in zona pronaosului, au fost gasite obiecte de podoaba din aur si o moneda. Este vorba de nasturi, inele, cercei sau obiecte de genul celor care se aplica pe haine. Deocamdata nu putem spune cu exactitate despre ce este vorba! Este foarte probabil ca acestea sa fie din secolul al XVI-lea si sa fi apartinut celor care au fost inmormantati aici. Urmeaza sa facem cercetari amanuntite, inclusiv antropologice. Atentie, nu vorbim de obiecte care sa fi apartinut ctitorilor acestui lacas de cult”, a mentionat reputatul arheolog medievist Stela Cheptea, coordonatorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana Iasi din cadrul Academiei Romane.

Citeste si: SOCANT! Un mare preot iesean risca sa faca puscarie dintr-un motiv incredibil – GALERIE FOTO, VIDEO

Alaturi de colaboratorul Bobi Apavaloaie, acesta a scos la iveala informatii valoroase despre realizarile unor mari domnitori ai Moldovei. De reamintit ca, acum o luna si jumatate, la Manastirea Aroneanu, în apropierea locului în care domnitorul Alexandru Lapusneanu, tatal natural al lui Aron Voda, construise asa-numita „Manastirea de la Greci„, datata intre anii 1593-1594, au demarat cercetari istorice importante. Atunci, aici au fost gasite oseminte ale unor vechi calugari greci, chiar de la Muntele Athos. Intre timp, au aparut noi date.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Dupa aceste descoperiri, recent, au iesit la iveala si sase cripte din piatra sau cavouri din piatra. Mai mult, am gasit si o alta cripta mai noua, din caramida in care se aflau schelete umane. Peste toate, a iesit la iveala si vechea catapeteasma a bisericii, din timpul domniei lui Aron Voda. Conform datelor istorice oficiale, monumentul a fost ridicat de Aron Voda Tiranul, cu materiale pregatite de domnul anterior, Petru Schiopul. Este ultima ctitorie a unui domn din stirpea Musatinilor.

Comentarii
  • Citat din articol: „au fost gasite obiecte de podoaba din aur si o moneda”
    Bun, si unde e moneda, de ce lipseste din pozele afisate ???
    Si de unde pana unde „o mica comoara” ???
    Alea sunt bijuterii regale, executia e de mare finete, inelul e dovada ca sunt bijuterii personalizate, cu siguranta au apartinut unei persoane de rang inalt, astfel valoarea lor devine inestimabila, nicidecum „o mica comoara” ! Gasiti moneda si astfel veti afla toate raspunsurile exacte si precise, pana atunci nu va lasati prostiti c-o „mica comoara”

Adauga un comentariu