Titlurile zilei

EXCLUSIV! O lucrare de 13 milioane de euro la Aeroportul Iași a încăput pe mâna unor afaceriști dubioși. Banii vor pleca peste granițele României

Publicat: 21 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
EXCLUSIV O lucrare de 13 milioane de euro la Aeroportul Iași a încăput pe mâna unor afaceriști dubioși. Banii vor pleca peste granițele României

Una din cele mai mari lucrări derulate în ultimii ani la Aeroportul Internațional Iași va ajunge pe mâna unei firme implicate în numeroase scandaluri în ultima vreme. Cel mai probabil, austriecii de la Strabag vor pune mâna pe contractul pentru conectarea hangarului Aerostar la pista aerogării și suplimentarea platformei de parcare de la aeronavă. Valoarea contractului este una extrem de mare. Anunțul oficial va fi făcut abia astăzi.

Câștigător-surpriză într-una din cele mai mari licitații derulate în ultima vreme la Iași. Procedura derulată de Aeroportul Internațional Iași pentru extinderea platformei de parcare și conectarea hangarului de mentenanță a avioanelor va încăpea pe mâna unei firme-surpriză. Surse din cadrul aerogării ieșene au indicat faptul că procedura va fi atribuită austriecilor de la Strabag SRL, la mijloc fiind circa 13 milioane de euro. Inițial, pentru acest proiect au fost depuse patru oferte, câștigătorul urmând a fi anunțat oficial abia astăzi, odată cu semnarea oficială a contractului. Culmea, printre societățile care au depus oferte la această licitație se numără și unele extrem de controversate, cu lucrări care au stârnit foarte multe probleme.

Cu toate acestea, lucrarea a fost antamată de societatea Strabag SRL, firmă care va colabora cu Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj. Cele două au ca terț și subcontractant firmele Search Corporation SRL și Tiab. Strabag SRL este controlată de oameni de afaceri austrieci și a fost implicată în mai multe scandaluri, majoritatea contractelor fiind încheiate cu instituțiile statului. Societatea are sediul în București și este deținută de către Bau Holding Beteiligungs GMBH. Firma are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Ultimele cifre de afaceri trecute în dreptul companiei arată o sumă 687,7 milioane lei, aproape 146 de milioane de euro, profit de 7,1 milioane de lei, datorii de 268,9 milioane de lei, cu un număr de 706 angajați. Un singur român apare ca administrator în societate, Ofelia Apostol. Și Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj este controlată de austrieci, prin Strabag AG, administrată de către austriacul Otto Oberwinkler Heimo.

Scandal cu iz penal

Firma care va pune mâna pe afacere, SC Strabag SRL, a fost ținta unor anchete antifraudă. Societatea a fost acuzată de spălare de bani, dar și de evaziune fiscală. În decursul anului 2017, birourile lor au fost percheziționate în cadrul unei anchete privind fixarea prețurilor. Totodată, există și un dosar penal pentru ucidere din culpă, dosar aflat în continuare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Președintele Consiliului de Administrație al Strabag Austria este fostul cancelar austriac Alfred Gusenbauer. Acesta a fost implicat în mai multe scandaluri politico-economice. Numele lui Gusenbauer apare și în vârful companiei Gabriel Resources, care a ținut ani în șir primele pagini ale ziarelor, subiectul principal fiind exploatarea aurului din Roșia Montană.

Catedrala Mântuirii Neamului în portofoliu

Strabag are în portofoliu și construirea Catedralei Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaș de cult din țară. Din portofoliul companiei mai face parte și Sky Tower, cea mai înaltă clădire de birouri din București. De asemenea, firma are și proiecte de infrastructură, precum autostrada Deva – Orăștie, modernizarea aeroportului Baia Mare și a căii ferate Simeria – Vințu de Jos sau reabilitarea DN6 Craiova – Drobeta-Turnu Severin. Austriecii de la Strabag controlează în România și hotelul de cinci stele JW Marriott din București, construcție ridicată tot de această societate.

La licitație a depus oferte și Eky Sam SRL din Târgu Frumos. Societatea are mari probleme penale, cu interdicție de participare la licitații publice. Cu toate acestea, firma controlată de Ioan Echimov continuă să participe la proceduri publice și nimeni nu o oprește. Oferte a depus și Societatea de Construcții Napoca SA, cu subcontractanții Col-Air Trading SRL, Dito Group SRL, Geo Arc SRL. Firma ardeleană a avut în urmă cu circa cinci ani un contract de zece milioane de euro de la Direcția Domenii și Infrastructuri a Armatei pentru refacerea și extinderea platformei de parcare avioane de la Baza Aeriană din Fetești.

Adauga un comentariu