Actualitate

Exclusiv! O tanara din Iasi revolutioneaza industria alimentara cu o afacere de vis. In numai cativa ani se poate extinde international

Publicat: 17 sept. 2019
1

@ Afacerea pe care o detine devine un trend in Iasi @ In ultimii ani, tot mai multi tineri din Iasi isi incearca norocul cu aceste afaceri @ Specialistii sustin ca succesul unui astfel de business este garantat @ "Pe partea de vanzare nu am nicio indoiala ca vom avea clienti si vom semna contracte, pentru ca exista in momentul de fata un deficit pe piata de desfacere", sustine tanara antreprenoare din Iasi

Multi dintre iesenii care dau startul unei afaceri în agricultura se orienteaza spre culturi mai putin cunoscute. De exemplu, unii ieseni au ales sa investeasca intr-o afacere cu aluni de padure. Fie ca aleg sa obtina fonduri europene, fie ca investesc din fonduri proprii, iesenii isi incearca norocul in afaceri mai putin obisnuite pentru tara noastra. La câtiva kilometri de Iasi, in comuna Romanesti, o tânara are o cultura de aluni care se întinde pe aproape 7 hectare. Tanara antreprenoare este singura care detine acest tip de afacere in Iasi, mai ales ca este realizata cu fonduri europene. Ieseanca a mizat pe soiuri din Italia, care se adapteaza usor la noi si de aceea spera ca va reusi sa aiba productii bune in viitorul apropiat. Succesul este garantat si de faptul ca investitiile sunt minime, tinand cont de faptul ca profiturile pot ajunge si la 10.000 de euro la un hectar. Investitia totala in acest business este de 160.000 de euro, bani obtinuti prin firma MCM Agro Tech SRL, anul trecut.

Productia ajunge la export

Costurile de întretinere sunt mici, iar câstigul mare, pentru ca cererea venita de la producatorii din industria alimentara este în crestere. Un kilogram de alune costa în jur de 10 euro. Plantatiile devin profitabile din anul 5 de plantatie, iar dupa alti 6, cultivatorii aduna de pe un hectar aproape 5 tone de alune. Incepând cu anul 10-12, când se ajunge la productiile maxime care se scot de pe un hectar de alun, venitul mediu este de aproximativ 8.000- 10.000 de euro.

"Am ales sa investesc in pomicultura pentru ca alunul este o cultura neperisabila, putin pretentioasa, nu este nevoie sa fiu prezenta pe camp in fiecare zi, asadar nu necesita ingrijiri speciale. Este suficient sa ai doi oameni buni si tehnologie moderna. Alunul intra pe rod undeva in anul 5. Noi luam pas cu pas fiecare etapa, inclusiv pe partea de vanzare, si nu am nicio indoiala ca vom avea clienti si vom semna contracte pentru ca exista in momentul de fata un deficit pe piata de desfacere. Plantatia este deja infiintata si mai trebuie sa achizitionam utilajele specifice plantatiei, masina de recoltat, tocatoare. Acum e o perioada interesanta pentru noi, pentru ca vin caldurile din luna august si am lasat buruienile mai mari special, pentru ca le ofera umbra si umezeala puietilor. Noi am plantat 4.200 de puieti pe toata suprafata de teren pe care o avem", sustinea Mirela Cristina Mircea, luna trecuta. Cererea de aluni este din exterior, mai ales din Italia, iar alunele sunt folosite in general in industria ciocolatei, dar pot fi consumate si prajite si sarate.

Plantatii de sute de ani, cu aluni

Cultivarea alunilor este o afacere pe termen lung ce poate fi exploatata fara prea mari investitii timp de 50-70 de ani. In unele tari europene, afacerile cu aluni au rezistat sute de ani. "Alunul este o cultura care, ingrijita corespunzator, poate fi numita «fara moarte», pentru ca pot fi innoite bratele alunului. Daca se doreste reinfiintarea plantatiei, se reinnoiesc bratele, si astfel poti sa ai o cultura vesnica. In Italia, de exemplu, tara recunoscuta pentru plantatiile de aluni, exista culturi care au si 200 de ani vechime. Noi ne-am informat inainte sa infiintam plantatia, cred ca fiecare persoana care investeste o suma intr-o afacere, se documenteaza. Informatiile pe care le-am obtinut nu au fost suficiente pentru viata reala si a durat ceva timp pana am reusit sa facem proiectul, iar in cele din urma sa obtinem finantarea nerambursabila", mai spune Mirela Cristina Mircea. Pe piata mondiala, cererea de alune este uriasa, în special în industria dulciurilor. Turcia este cel mai mare producator, cu o suprafata de peste 540.000 de hectare cultivate, urmand Italia si Germania.

Vezi si: Reportaj direct din livezile de ciresi! Iata cu cat se vinde un kilogram la producator si cat ajunge sa coste in pietele din Iasi. Samsarii fac avere dand tepe zilnic

O plantatie cu aluni din fonduri proprii

Un alt iesean care vrea sa infiinteze o astfel de plantatie este Ionut Topala. Tanarul sustine ca a vazut cum se poate face un business din aceasta plantatie in Italia. Acesta a fost in vizita la niste rude, in peninsula, si a vazut cum produc italienii bani din acest business. "Eu voi investi banii economisiti de mine si fratele meu dintr-o afacere pe care ne-am deschis-o in domeniul constructiilor, in urma cu cativa ani. Ne-a mers bine afacerea si am zis ca trebuie sa incercam sa mai facem ceva, si ne-a venit ideea cand am vazut plantatia de aluni. Pe langa banii din afacere, pe care i-am economisit, am mai luat si un imprumut bancar dupa ce am girat casa. Vom merge sa cumparam alunii, ca sa ii putem planta anul viitor. Plantatia va fi in Butea. Acolo vor fi vreo 5 hectare cu aluni. Noi avem un pamant bun si cred ca se va adapta foarte bine alunul aici. Vom investi aproape 150.000 de euro", sustine Ionut Topala.

Vezi si: Idee de afaceri cu fonduri europene. Un tanar din Iasi si-a facut cu un milion de euro livada cu ciresi. Acesti copaci bat recordul la productie

Iesenii infiinteaza livezi cu fonduri europene

Fiind una dintre submasurile care au trezit interesul posibililor beneficiari, fondurile disponibile pentru submasura 4.1a- "Investitii in exploatatii pomicole", din cadrul sesiunilor de depunere a proiectelor, derulate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), s-au epuizat rapid. Astfel, la nivelul judetului sunt deja 6 proiecte selectate pentru finantare, care sunt in curs de implementare, iar alti 6 ieseni care au depus proiectele in acest an asteapta publicarea listelor cu cei care vor primi banii de la Uniunea Europeana. In acest an au depus proiecte iesenii care vor sa infiinteze livezi cu aluni, ciresi si nuci. Acestia ar putea obtine in jur de 3 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeana, necesari dezvoltarii afacerilor din mediul rural. Scopul investitiilor în cadrul acestei submasuri a fost cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, înfiintarea, modernizarea si/sau extinderea unitatilor de procesare, înfiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate cu pepiniere pomicole.

Adauga un comentariu