Economic Local

EXCLUSIV! Padurile Bisericii, furate de propriii angajati: defrisari masive si taieri ilegale de arbori la Ocolul Silvic Bisericesc Iasi – FOTO

Publicat: 13 iun. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Nu doar padurile statului sunt defrisate cu indiferenta pentru profitul personal al unor grupuri de interese @ Mai multi angajati cu functii de conducere din Ocolul Silvic Bisericesc Iasi sunt acuzati de grave ilegalitati care au dus la defrisari masive de arbori in padurile din judetul Iasi @ Simplii padurari ii acuza pe sefii de district si inspectori cu functii importante in Biserica Ortodoxa Romana ca lucreaza in cardasie pentru taierea si valorificarea arborilor in interese personale @ Ani de zile, acestia ar fi trecut in inventarele oficiale mii de arbori sanatosi ca fiind putrezi, care au fost mai apoi valorificati, iar numerosi copaci din padurile administrate de Ocolul Silvic Bisericesc Iasi au fost trecuti in registre cu dimensiuni mult mai mici fata de realitate, iar asta a dus la imbogatirea rapida a unor personaje cu influenta

Incetul cu incetul, toate padurile cad prada grupurilor de interese care defriseaza cu nepasare arborii care au crescut de-a lungul a zeci sau sute de ani. Angajatii cu functii importante din Ocolul Silvic Bisericesc sunt acuzati ca, in decursul a ani de zile, acestia au taiat ilegal mii de arbori din padurile judetului Iasi, iar asta fara ca nimeni sa ia masuri impotriva lor.

Simplii padurari angajati la Ocolul Silvic Bisericesc Iasi povestesc despre sefii pe linie directa, care au functii importante chiar in Biserica Ortodoxa Romana, ca au furat pur si simplu copacii din padurile pe care ar trebui sa le protejeze, cauzand astfel prejudicii uriase atat Bisericii Ortodoxe Romane, dar si mediului natural din judetul Iasi care a fost saracit semnificativ in urma defrisarilor masive intalnite in mai toate padurile din judet.

Citeste si : Se vand fabricile unei firme fantoma din Iasi, implicata in defrisarile de paduri

"Sunt angajat din anul 2009 si pana in prezent, ca padurar la canton 6 Voinesti al Ocolului Silvic Bisericesc Iasi, avand ca sef de ocol pe domnul dr. ing. Popovici Constantin, pe Pr. Staret Amfian Ragosca ca inspector pe linie silvica si pe fratele lui, Ragosca Dan, ca sef de district. Din 2010 pana in 2014 am fost supus si am dat ascultare sefilor mei ierarhici, indeplinind toate datoriile de serviciu fara a aduce prejudicii din partea mea Ocolului Silvic Bisericesc Iasi. Participand la toate marcarile din cantonul meu si din alte cantoane din districtul domnului Ragosca Dan, am fost convinsi de Pr. Staret Amfian Ragosca sa alegem arbori de valoare, trecandu-i putregaiosi in acte, pentru a fi taiati, fiind trecuti in caietul de inventar ca NTSM, scazandu-i din diametru si din inaltimea normala a arborilor, astfel incat sa rezulte un volum mai mic decat ceea ce scrie in menajamente, iar diferenta intra la ei in buzunar", povesteste Alexandru Bacinschi, padurar angajat al Ocolului Silvic Bisericesc Iasi.

Citeste si : EXCLUSIV. Defrisari masive in padurea din Tibana – GALERIE FOTO,VIDEO

Jumatate dintre arborii sanatosi, trecuti in inventar ca fiind putrezi si vanduti

Angajatii Ocolului Silvic Bisericesc Iasi sustin ca sefii institutiei reproseaza padurarilor faptul ca sunt furati arbori din paduri, iar de multe ori li se imputa sa plateasca prejudiciile create. Oamenii povestesc insa ca, pe langa micii hoti de lemne din satele invecinate padurilor, cele mai masive taieri ilegale sunt facute chiar de angajatii Ocolului Silvic Biericesc Iasi.

Padurarii povestesc ca, la un control de fond realizat in 2014, la care au participat Dan Ragosca si Pr. Inspector Amfian Ragosca, le-au fost reprosat faptul ca este foarte redusa consistenta arborilor. "Le-am argumentat ca acest lucru s-a intamplat tocmai din cauza arborilor marcati ca NTSM (ca fiind putrezi – n.r.) si carati cu carutele la Manastirea Schitu Stavnic, pentru a fi valorificati sau taiati la gratere. Din anul 2011 si pana in 2014 am avut 14 partizi (autorizatii de exploatare – n.r.), din care rezulta un numar total de arbori marcati de 5.077, cu un volum total de 610 mc, iar NTSM 2.170 de arbori, care au fost de fapt arbori de valoare. Din totalul arborilor marcati, Pr. Anfian Ragosca a hotarat impreuna cu Dan Ragosca sa se reduca din diametrul si inaltimea arborelui, direct din carnetele de inventar, facandu-se doua randuri de APV, unul pentru Ocol si unul pentru Manastirea Stavnic, de mana scris in asa fel incat Dan Ragosca si Pr. Inspector Ragosca sa aiba o evidenta corecta a lemnului.

Un fapt relevant, la autorizatia de exploatare 65249 din 23.09.2013 s-au marcat 229 arbori, din care 141 ca NTSM, cu un volum de 28 mc. Cei 55 de arbori gorun lastar aveau in realitate diametrul de 50-60 si o inaltime de aproximativ 25m, iar in carnetul de inventar au fost trecuti de Dan Ragosca cu inaltimea de 10 metri si diametrul de 18. Copacii au fost alesi de Pr. Inspector Amfian Ragosca si transportati la Manastirea Schitu Stavnic pentru a fi debitati. Acest lucru nu s-a intamplat numai la mine in canton, ci in tot districtul domnului Dan Ragosca", a mai spus Alexandru Bacinschi.

Citeste si : Defrisari masive de padure in mai multe zone din Iasi

"Are depozit de lemne cu gatere de prelucrat materialul"

Un alt padurar angajat la Ocolul Silvic Bisericesc povesteste cum, din cauza ilegalitatilor facute de sefii institutiei, actiuni care au dus la taierea a numerosi arbori sanatosi din paduri, a ajuns sa solicite verificari de la Garda Forestiera, dar si sa il instiinteze pe IPS Teofan despre lucrurile intamplate. Nici dupa cativa ani de insistente, cei vinovati nu au fost trasi la raspundere.

"Ragosca Dan este sef pe districtul meu, iar incepand cu anul 2013 am adus la cunostinta sefului de ocol despre furturile ilegale de arbori, despre cum sunt marcati arborii ca fiind putreziti si trecuti in inventar ca fiind fara valoare. Am anuntat si la Ocolul Silvic Bisericesc Iasi, dar nu au luat nicio masura. Si la Înaltpreasfintitul Teofan am facut sesizare, dar nimic. Ragosca Dan are un frate care e inspector peste padurile din Moldova, Pr. Amfian Ragosca e tartorul hotilor, are depozit de lemne cu gatere de prelucrat materialul. Garda Forestiera Suceava a mers pe teren si a constatat vina lui Ragosca, dar tot nu a facut nimic. Noi lucram pe salariul minim pe economie si pazim 500 ha de padure care nu este ingradita, platim acele cateva lemne furate de tigani. Dar tocmai acesti oameni cu functii de conducere din Ocolul Silvic Bisericesc fura masiv si taie ilegal, iar ei ne invinovatesc pe noi ca dispar copacii din paduri", a spus Andrei Relu, padurar in cadrul Ocolului Silvic Bisericesc Iasi care se afla in proces cu institutia.

Citeste si : Razboi fara precedent intre procurorii ieseni si cei care defriseaza ilegal padurile! Raspunsuri halucinante ale infractorilor!

Ce spun reprezentantii Ocolului Silvic Bisericesc despre taierile ilegale

Reprezentantii Ocolului Silvic Bisericesc Iasi, institutie subordonata Bisericii Ortodoxe Romane, care are aproximativ 30 de angajati, au refuzat sa comenteze aceste acuze aduse de padurari si chiar au refuzat sa ofere aproape orice detaliu despre activitatea lor. Totusi, acestia au mentionat faptul ca padurile administrate de Ocolul Silvic Bisericesc nu sunt in proprietatea statului prin RoSilva, ci este un fel de domeniu privat al BOR.

"In momentul de fata nu putem sa va raspundem la intrebari. Stim despre ce este vorba si persoanele care au facut aceste reclamatii. Domnul Ragosca este pe teren in momentul de fata, la fel ca ceilalti angajati. Padurile Ocolului Silvic Bisericesc nu apartin statului prin RomSilva, ele sunt un fel de domeniu privat. Garda Forestiera a facut control pentru ca are atributii in acest sens peste toate padurile", au spus oficialii Ocolului Silvic Bisericesc Iasi. Dan Ragosca si Amfian Ragosca nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta aceste situatii.

Adauga un comentariu