Actualitate

EXCLUSIV! Pentru cei mai multi ieseni, ASA CEVA este IMPOSIBIL! Un profesor universitar a facut GESTUL SUPREM – GALERIE FOTO

Publicat: 21 sept. 2018

@ Povestea si aventura unui profesor din Iasi, privita de foarte multi ca un lucru IMPOSIBIL, a ajuns sa provoace SENZATIE in toata Europa, dar, mai nou, chiar in Statele Unite ale Americii @ Drept urmare, acesta a fost invitat la una dintre cele mai riguroase si novatoare manifestari stiintifice si arheologice din intreaga lume care va avea loc peste 2 ani @ Concret, ideea originala a conf. univ. dr. Marius Alexianu de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a dus la un adevarat fenomen, in toata lumea @ In urma cu cateva zile, universitarul a participat la un eveniment spectaculos in Tara Bascilor – Spania

Ideea unui profesor din Iasi, privita de foarte multi ca un lucru IMPOSIBIL, a ajuns sa provoace SENZATIE in toata Europa, dar, mai nou, chiar in Statele Unite ale Americii (SUA)! Drept urmare, acesta a fost invitat la una dintre cele mai riguroase si novatoare manifestari stiintifice si arheologice din intreaga lume care va avea loc peste 2 ani.

Concret, conf. univ. dr. Marius Alexianu de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) a condus la un adevarat fenomen academic, in toata lumea. Deja, in urma cu cateva zile, universitarul a participat la un eveniment spectaculos in Tara Bascilor Spania.

"Anul 2007 a deschis seria celor trei proiecte asupra etnoarheologiei sarii din România «Ethnosal, EthnosalRo si EthnosalRo3», implementate la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi în perioada 2007 – 2019, o idee originala conf. univ. dr. Marius Alexianu. În 2012, directorul de proiect a teoretizat o noua metadisciplina intitulata Antropologia Sarii. Lect. univ. dr. Roxana-Gabriela Curca de la Facultatea de Istorie, tot a UAIC, a luat initiativa de a organiza primul Congres International de Antropologie a Sarii care a avut loc la Iasi (20 – 24 august 2015). Succesul acestui congres a determinat organizarea altor doua congrese la Los Cabos, Mexic (12 – 16 septembrie 2017), unde presedinte executiv a fost o personalitate internationala din domeniul dreptului ambiental, dr. Ramón Ojeda-Mestre si la Salinele Añana – Spania, unde presedinte executiv a fost dr. Alberto Plata Montero, reputat cercetator de talie internationala din Tara Bascilor", le-au transmis, in exclusivitate, reporterilor Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), arheologii implicati in proiect.

Citeste si: EXCLUSIV! O echipa a Universitatii Cuza din Iasi, implicata intr-un EXPERIMENT SPECTACULOS. Cercetatorii americani, englezi si australieni au ramas IMPRESIONATI – FOTO

Invitati SPECIALI in Statele Unite ale Americii

Pe acest plan, de remarcat ca managementul perfect al primului congres a facut ca lect. univ. dr. Roxana-Gabriela Curca sa fie desemnata vicepresedinte al comitetului organizatoric la urmatoarele congrese, ceea ce a determinat ca proiectul EthnosalRo3 si Universitatea Cuza sa aiba statutul de co-organizatori, lucru care a contribuit la sporirea vizibilitatii internationale a celei mai vechi universitati moderne din Romania.

"La lucrarile congresului de la Añana s-au înscris 114 participanti cu 61 de comunicari din 15 tari. Câtiva membri ai comitetului stiintific ilustreaza nivelul de receptare a ideii de Antropologie a Sarii la nivel international. Este vorba de prof. dr. Heather McKillop (Louisiana State University, SUA) ale carei lucrari constituie o referinta de neocolit pe plan international, în primul rând datorita cartii sale publicate în 2002 «Salt: White Gold of the Ancient Maya». Ca urmare a deschiderii oferite de Antropologia Sarii, la acest ultim congres au participat arheologi, specialisti în arheologie experimentala, istorici, chimisti, arhivisti, specialisti din domeniul Medicinei, studiilor de patrimoniu al sarii, specialisti în marketing, în mediul înconjurator, în conservarea peisajelor saline, în studii muzeale, în stiintele alimentatiei, în integrarea patrimoniului sarii în prezentul istoric, toponimisti, filologi, lingvisti, specializati în diferite perioade, din cele doua Americi, Europa si Asia", a detaliat profesorul Alexianu.

Citeste si: Profesorul Marius Alexianu, de la Universitatea Cuza din Iasi si care a facut SENZATIE in toata LUMEA a dialogat la BZI LIVE despre un element esential pentru VIATA noastra – GALERIE FOTO, VIDEO

Scoala de Arheologie ieseana, reper la nivel mondial

Participantii la acest congres, ale carui lucrari s-au desfasurat în Vitoria-Gasteiz, capitala Tarii Bascilor, au avut ocazia deosebita de a vizita în ultima zi a congresului salinele de la Añana (Gesaltza Añana – un monument unic în lume de exploatare a apelor sarate, provenind de la izvoare într-un sistem de terase suprapuse). Acesta este întins pe o suprafata de aproximativ 30 de hectare. Iata de ce acest monument este echivalent cu celebra asezare preistorica din Austria, putând fi denumita un Hallstatt al apei sarate.

Citeste si: Un profesor de la Universitatea Cuza, recunoscut la nivel mondial – FOTO

"Dr. Alberto Plata Montero a identificat recent urme de exploatare a sarii care demonstreaza ca aceasta activitate a început aici înca în urma cu 7.000 de ani. Participarea româneasca la acest al III-lea Congres de Antropologie a Sarii: conf. univ. dr. M. Alexianu – presedinte al comitetului stiintific, dr. V. Kavruk – membru în comitetul stiintific, dr. Roxana-Gabriela Curca – vicepresedinte al comitetului de organizare, prof. dr. Gh. Lazarovici, dr. M. Lazarovici, dr. V. Vasilache si altii au abordat subiecte de natura concreta «arheologie experimentala, arheologie, analize chimice», cât si de natura teoretica, anume abordarea holistica si modelul saturat sau convergenta a unor forme de brichetaj din întreaga lume. Comunicarile sustinute de participantii din România au atras atentia colegilor din strainatate, dupa cum a rezultat din întrebari, comentarii, discutii. Cel mai semnificativ rezultat privind valabilitatea Antropologiei Sarii a fost propunerea ca urmatorul congres sa aiba loc în SUA, la Louisiana State University. Initiatoarele acestei propuneri au fost prof. dr. Heather McKillop – Louisiana State University, SUA, si conf. dr. Ashley A. Dumas – University of West Alabama, SUA, discipola a unuia dintre cei mai reputati specialisti în arheologia sarii din lume, prof. dr. Ian Brown – University of Alabama, SUA. Congresul ale carui lucrari se vor desfasura peste doi ani, în perioada 22 – 26 octombrie 2020, semnifica consacrarea definitiva a acestei noi metadiscipline care a fost întemeiata la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, în cadrul proiectului Ethnosalro", a conchis universitarul Alexianu.  

Citeste si: Un profesor universitar de la Cuza face senzatie in Mexic – FOTOloading...

Comentarii
Adauga un comentariu