Actualitate

EXCLUSIV! Plangere bomba a unui ofiter de la IPJ Iasi! Psihologul politistilor ieseni acuza ca este discriminat chiar de sefii Politiei! Scandalul a degenerat din cauza colegei de birou!

Publicat: 13 aug. 2019
1

@ In semnatura acestui ofiter din cadrul Politiei iesene sta soarta multora dintre angajati, de la simpli agenti la comisari-sefi @ Este vorba de psihologul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, persoana care a facut valuri in cadrul institutiei dupa ce a trimis o plangere foarte agresiva catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii @ Livia Doltu sustine ca o colega de-a sa, care lucreaza exact pe aceeasi functie, are salariul mai mare, desi s-a angajat in acelasi timp, are exact aceeasi pregatire profesionala si aceleasi atributii @ Culmea este ca cele doua psiholoage ale politistilor au avut inclusiv acelasi profesor coordonator al doctoratului @ A fost nevoie inclusiv de interventia instantei de judecata pentru a o linisti

Un ofiter superior din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi (IPJ) sustine ca este discriminat chiar de conducerea institutiei. Livia Daniela Doltu a facut plangere inclusiv la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) prin care a reclamat discriminarea la care este supusa de conducerea Politiei iesene.

In mod evident, totul pleaca de la bani. Aceasta sustine ca primeste mai putini bani decat colega de birou, desi au exact aceeasi pregatire profesionala si aceeasi fisa a postului. Situatia a degenerat cu totul in momentul in care povestea, aparent minora, a ajuns pe masa autoritatilor de la Bucuresti si chiar a instantelor de judecata.

Colega are salariul marit…

Livia Doltu este ofiter psiholog in cadrul IPJ Iasi, fiind persoana care verifica problemele de sanatate mintala ale angajatilor. Deci, este o pozitie cheie in cadrul institutiei, in semnatura ei stand soarta multora dintre lucratorii din institutie. Este o persoana foarte bine pregatita si apreciata in randul colegilor. Numai ca aceasta a inceput sa se considere discriminata in ceea ce priveste salarizarea dupa momentul in care si-a sustinut teza de doctorat si a aflat ca o colega, care lucreaza pe un post identic, are un salariu mult mai mare. Si acea colega avea doctoratul sustinut. In acest context, a cerut o marire de salariu, mai exact majorarea salariului cu 15 la suta, conform sporului de doctorat. Aceasta solicitare a fost respinsa pe motiv ca Livia Doltu si-a dat doctoratul in domeniul filosofiei, si nu al psihologiei.

Practic, pe motiv ca nu munceste in acelasi domeniu in care are doctoratul, nu poate primi acest spor. In principiu, acest raspuns al Politiei este unul cat de cat corect. Numai ca, partea bizara a povestii este aceea ca desi are exact acelasi doctorat in filosofie, si nu in psihologie, colega de munca a Liviei Doltu primeste acest spor de doctorat. Culmea este ca cele doua angajate care lucreaza pe acelasi post de psiholog au avut chiar si acelasi profesor coordonator la doctorat.

"In cadrul Inspectoratului de Politie Judetean lasi exista doi angajati cu regim identic, ambii fiind ofiteri psihologi, au studii aprofundate de psihologie, au studii doctorale în acelasi domeniu, urmate la aceeasi facultate, comun fiind si profesorul coordonator, ambii îsi desfasoara atributiile de serviciu potrivit aceleiasi fise a postului si aceluiasi Ordin al Ministerului Afacerilor Interne, ambii solicitând sporul de doctorat în temeiul aceluiasi act normativ, concomitent", a declarat Livia Doltu.

Judecatorii au rezolvat problema: psiholoaga politistilor nu este discriminata

Astfel, dupa ce a incercat sa-si rezolve problema la Iasi, Livia Doltu a facut un ditamai memoriu catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Sustine ca i s-a oferit un tratament discriminatoriu fata de colega ei care desfasoara aceeasi activitate. "Se sustine ca o astfel de discriminare în cazul reclamantei se materializeaza prin solutionarea a doua cauze cu obiect identic, în mod diferit, fara ca în aceasta perioada sa fi intervenit o modificare a normei juridice, aplicându-se deci o diferenta de tratament lipsita de o justificare obiectiva si rezonabila în care nu exista un raport de proportionalitate între mijloacele utilizate si scopul urmarit", se arata in documentele referitoare la acest caz.

In luna iulie 2018, CNCD a respins cererea formulata de catre Livia Doltu si a sustinut ca aceasta nu se afla in situatia unei discriminari. Practic, pentru a fi discriminare, nu-i suficient ca o colega cu aceeasi pregatire profesionala si cu aceleasi atributii sa aiba salariul mai mare. Cei de la CNCD sustin ca este o problema referitoare la interpretarea legii cu privire la sporul de doctorat. In cele din urma, nemultumita fiind de raspunsul oferit de CNCD, ofiterul psiholog s-a adresat Curtii de Apel Iasi.

Judecatorii acestei instante i-au respins actiunea si au stabilit ca cei de la CNCD nu au gresit cu nimic. Judecatorii sustin ca motivele invocate de Livia Doltu nu reprezinta cu adevarat o discriminare.

"În conditiile în care I.P.J. Iasi a sustinut ca nu a avut în vedere niciun criteriu de natura celor prevazute în art. 2 alin. (1) din O.G. nr. 137/2000 la solutionarea cererii reclamantei de acordare a sporului de doctorat, îi revenea reclamantei îndatorirea de a indica un criteriu în raport de care a considerat ca a fost discriminata. Lipsa unei asemenea precizari din partea reclamantei are drept consecinta excluderea din sfera de competenta materiala a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a obligatiei de solutionare a petitiei în discutie, modul de interpretare si de aplicare a legii fiind atributul suveran al instantelor judecatoresti", au precizat judecatorii.
Comentarii
 • Iată la ce situații conduce goana după doctorate! Nu era mai cuminte ca ambele doamne să facă studii de masterat pe domeniul in care profesează? Au făcut doctorat in filosofie pentru ca probabil la psihologie nu aveau nicio sansă. Dar ce facultăți au terminat? Pentru că dacă aceste doamne, cu responsabilitatea pe care o au, se reclamă pentru salariile diferite, atunci au probleme care le împiedică sa facă meseria cum trebuie…gândiți -vă ca in timpul unei discuții cu un coleg din poliție acesta se plânge de salariu! Atinge fara sa vrea o situație sensibilă cu care psihologul empatizeaza si ține -te evaluare obiectivă! Au dat doctorat doar pentru spor la salariu, dacă fac acest circ! Ar trebui sa nu beneficieze de spor la salariu daca doctoratul nu este in domeniul a ceea ce profesează!

  • Nu e de mirare ,ofiteriii de la IPJ Iasi ,seful de inspectorat si adjunctii au dat IPJ-ul in judecata pentru marirea salariului si surpriza mare chiar au cistigar acum au salariul marit in plata ,iar frraeriii de la strada cind au facut acelasi lucru instantele le-au respins plingerile .
   Sa le dea dumnezeu sanatate ca nu maninca cu 2 guri ,dar nici mult nu traIesc ,OBEJIII .

 • Andrada Voicu este colega noastra pe care sefiii o pun la zid ,de ce nu fraternizam sa o aparam ?
  Nu vede-ti ca au pus biciul pe noi ?Ce?suntem sclavi pe mosia ofiterilor ?
  Domnule Gitlan coboara cu picioarele pe pamint ca dumitale nu mergi cu o Solenza ruginita ca sa risti viata si nici nu te fugareste nimeni cu toporul cind mergi la 112 .Am colegi din rural care nu s-au plins dar au fost muscati de 2-3 ori de ciini cind mergea pe teren pe jos ,ca masinile erau defecte la serviciul funerar Administrativ ,la dl.Murariu .

 • POLIȚIA are voie să facă politică? Întreb, pentru că în Hîrlău este un polițist pe nume SAMCIUC MARIAN îi dă tare cu politica.

 • Cu cat salariul este mai mare cu atat sarcinile de serviciu sunt mai mici.Cine are mult de munca si munceste ia bani putini.Este regula de baza a capitalismului.Smecherii ii controleaza pe cei care nu stiu,nu vor sau nu pot sa fie smecheri.

 • Psihologia este o profesie LIBERALA – dnu Psiholog nu trebuie sa fie pe salariu el este un LIBER PROFESIONIST. Dna. Politia sa invete sa si delege sarcinili di servici sa nu dea salariu la un psiholog ci sa incheie un contract de colaborare cu un cabinet in care exista si functioneaza deja un PSIHOLOG cu competente si pregatit in domeniu. AVETI MARE NEVOIE DE PREGATIRE PSIHOLOGICA ADEVARATA. Ceea ce aveti nu tine cum adica un angajat sa va faca examenul psihologic e o ABERATIE

 • Numai Sectia 5 si 6???? Pai feate, sa-mi bag putin, olecuță poola in Sectia 2 Gara!!! Nu’ma ciobeni, cwrvw si andicapati…

 • Trebuie de urgenta MILITARIZAREA M.A.I. pentru nenumaratele cazuri de indisciplina, refuzul de a interveni la evenimente, crearea unor clanuri sindicale menite sa subjuge ordinea si siguranta cetateanului platitor de taxe si impozite, sindicate conduse de apti limitati pentru munca de politie cu afaceri ascunse, etc sau cel putin creearea unui stautut identic cu al magistratilor care nu au voie sa se asocieze in sindicate de tip mafiot.

 • Macar daca domnul Sporin Pavelescu detalia ce salariu are una si ce salariu are cealalta, ne puteam forma o opinie cat de mare si de justificata e nemultumirea….Dupa 30 de ani in MAI eu stiu cam ce salarii au si de aia ….Nu ca zic – dar, vreau sa spun….

Adauga un comentariu