National

EXCLUSIV! Poveste cutremuratoare: Salvador Dali a nenorocit trei ieseni

Publicat: 08 apr. 2012

@ Trei ieseni acuzati ca ar fi furat unele dintre cele mai importante opere de arta ale marelui Salvador Dali au fost scosi de sub urmarire penala @ Dupa ce au stat peste o luna in spatele gratiilor, iar timp ce cinci ani au asteptat un raspuns din partea anchetatorilor, oamenii au fost scosi de sub urmarire penala @ Spaniolii au raspuns clar ca statuetele nu fac parte din patrimoniul lor national @ Familia din casa careia au fost sustrase obiectele nu a depus plangere pentru ca unul dintre ieseni le furase din cauza ca nu-i fusese platit salariul pentru munca prestata @ „Solutia de scoatere de sub urmarire demonstreaza ca dreptatea si adevarul, pana la urma, inving”, a declarat avocata Gabriela Gradinariu, aparatorul celor trei ieseni @ Scandalul a facut inconjurul lumii, fiind considerat unul dintre cele mai importante furturi din Europa @ Renumitele statuete erau, de fapt, niste copii ale capodoperelor lui Dali

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI prezinta in exclusivitate povestea a trei ieseni care au fost acuzati ca l-au traficat pe Salvador Dali. Marele Salvador Dali, pictor si sculptor de seama al Europei. Viata celor trei ieseni a luat o intorsatura neasteptata dupa ce au fost acuzati ca au furat cateva capodopere ale acestuia. Au stat si in spatele gratiilor mai bine de o luna, numele lor fiind pomenite in presa din toata Europa ca fiind traficantii marelui Dali. Prejudiciul era unul greu de estimat, avand in vederea numele marelui artist. Descinderile mascatilor au avut loc pe 5 octombrie 2007, zi in care Iasul a fost scotocit in cautarea operelor lui Salvador Dali si ale altor mari artisti. In aceeasi zi, Florin Ciornei, Florin Ofileanu si Catalin Alexandru au fost bagati in spatele gratiilor pentru comiterea infractiunilor de initiere, constituire sau aderare la un grup de crima organizata, detinere si comercializare de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, furt calificat si spalare de bani. Ei bine, din toate aceste acuzatii nu a mai ramas nimic! In urma cu cateva zile, procurorii ieseni au decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei tineri. „Ne cerem scuze, ati fost arestati degeaba”, cam acesta este mesajul anchetatorilor!

Cine este vinovat?

Totul pleaca de la excesul de zel al anchetatorilor din Spania, dar si de la politistii de frontiera ieseni, care s-au sesizat din oficiu pe 27 august 2007. Pe principiul toate relele din lume sunt facute de romani, serviciile secrete din Spania, impreuna cu politistii lor foarte bine „informati” au ajuns la concluzia ca mai multe statuete si tablouri din patrimoniul cultural spaniol au fost furate de cei trei ieseni, Florin Ciornei, Florin Ofileanu si Catalin Alexandru. Probele adunate de anchetatorii spanioli au fost trimise si atasate dosarului instrumentat de procurorii ieseni. Ele au atarnat destul de greu in punerea sub acuzare a iesenilor de catre procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi. Dupa ani in care s-a tinut corespondenta cu autoritatile din Spania, cei de la DIICOT Iasi au primit o adresa prin care se arata ca bunurile considerate a fi furate din Spania nu faceau parte din patrimoniul cultural spaniol. Pur si simplu, sunt niste copii bine realizate. Fara valoare prea mare! In acest context, in septembrie 2011, procurorii de la DIICOT Iasi i-au scos de sub urmarire penala pe cei trei pe motiv ca partea vatamata nu a depus plangere prealabila pentru furtul bunurilor. Astfel a cazut si acuzatia ca s-ar fi constituit intr-o retea specializata in comercializarea de bunuri din patrimoniul cultural al unui stat. In schimb, pentru infractiunea de spalare de bani, pentru ca ar fi vandut bunuri care proveneau din furt, cauza a fost disjunsa, iar dosarul a fost trimis la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Saptamana trecuta, procurorii de la aceasta unitate de parchet au decis inchiderea cu totul a dosarului, pe motiv ca iesenii n-au savarsit nici o fapta penala.

Doi investigatori sub acoperire au fost folositi

Pentru anihilarea acestei asa-zise retele de crima organizata, care l-ar fi traficat pe Salvador Dali la Iasi, au fost folosite toate mijloacele de ancheta. Procurorii au aprobat chiar si folosirea a doi investigatori sub acoperire ca sa cumpere statuetele de la cei trei ieseni. „Pentru documentarea activitatilor infractionale ale grupului, pe data de 24 august 2007 a fost emisa in aceasta cauza Ordonanta nr. 9/A/2007 prin care au fost autorizati investigatorul acoperit cu nume de cod Tabaco si colaboratorul acestuia, nume de cod Salvadore”, se precizeaza in rezolutia de scoatere de sub urmarire penala, la descrierea faptei. „Din activitatile care au fost efectuate in perioada urmatoare de catre investigatorul acoperit si colaboratorul sau a rezultat ca numitii Ciornei Florin, Ofileanu Florin si Alexandru Catalin detin, cu intentia de a valorifica prin vanzare, diferite opere de arta apartinand unor autori renumiti (Salvador Dali, Felix Tabasco, Juan Ismael) ce figureaza in bazele de date continand informatii de profil ca fiind sustrase din strainatate”, se mai precizeaza in rezolutia emisa saptamana trecuta.

Spaniolii nu au depus plangere

In urma perchezitiilor efectuate in toamna anului 2007 au fost gasite 13 obiecte despre care anchetatorii au sustinut ca sunt de arta si ca valoreaza mult. Dintre acestea, lucrari foarte importante ale lui Salvador Dali, respectiv „Madona de Port Lligat” si „Crucifixul„, au fost recuperate in timpul flagrantului organizat intr-un bar din complexul studentesc Tudor Vladimirescu. In fapt, erau niste copii fidele. Politistii au mai descoperit un important tablou despre care credeau ca apartinea pictorului Juan Ismael si ca ar fi valoros. Este vorba despre una dintre lucrarile de referinta ale artistului spaniol, intitulata „Schita”. Pe 11 decembrie 2008, Jose Francisco Ortega Ojeda si sotia sa, Monzon Suarez Maria Dolores, au venit in Iasi pentru a-si recupera bunurile. Ei n-au mai facut plangere intrucat unul dintre ieseni le furase pe motiv ca nu-l platise pentru munca prestata. Ieseanul a fost angajat din anul 2002 ca om de serviciu in casa spaniolilor. Cand a vazut ca acestia refuza sa-i dea salariul, a furat statuetele.

Declaratia avocatului

Avocata Gabriela Gradinariu a sustinut, inca din momentul arestarii celor trei, ca bunurile nu fac parte din patrimoniul cultural al Spaniei si ca sunt doar niste copii, fara valoare prea mare. La vremea respectiva, avocata celor trei a solicitat si efectuarea unei expertize de specialitate pentru a arata ca obiectele sunt niste copii, care nu pot face parte din patrimoniul cultural al unei tari. „Solutia de scoatere de sub urmarire demonstreaza ca dreptatea si adevarul, pana la urma, inving. Regretabil, insa, este faptul ca eroarea si exagerarea au putut duce la arestarea preventiva a unor oameni nevinovati, ceea ce le-a distrus atat vietile lor, cat si ale familiilor. Imaginea Romaniei a fost afectata pe plan international ca urmare a acestui dosar, iar toata lumea a aruncat cu pietre in ei pentru ca ar fi furat operele marelui artist. S-a ajuns la arestarea lor dintr-o eroare judiciara, care a iesit la lumina mai devreme decat altele”, a declarat avocata Gabriela Gradinariu, aparatorul celor trei ieseni.

Comentarii
  • si, daca imi aduc eu bine aminte, s-a facut un flagrant, si suma oferita pentru acele statuete era in jur de 5*.**0 euro – pentru care s-a facut un credit la BRD. Odata in plus s-a dovedit faptul ca, uneori chiar si oameni educati( procurori, politisti, judecatori) nu au nici cele mai elementare notiuni de cultura generala, in ceea ce priveste opera lui Salvador Dali. 🙁

  • Politistii de frontiera s-au dovedit din nou niste analfabeti pusi sa bage lumea in inchisoare doar pentru a-si imbunatatii imaginea!
    sa vedem cine va raspunde pentru aceste infractiuni infaptuite sub protectia uniformei!

Adauga un comentariu