Titlurile zilei

EXCLUSIV! Profesor universitar din Iași, în echipa coordonată de medicul Rafila pentru găsirea cauzelor apariției COVID-19 – FOTO

Publicat: 09 apr. 2020

Moment important pentru mediul academic ieșean, în lupta cercetătorilor și specialiștilor din România pentru găsirea cauzelor apariției COVID-19! Societatea de Microbiologie este o comisie care are în plan demararea unui proiect care să cerceteze de unde a plecat coronavirusul și cum pot fi găsite soluții care să conducă inclusiv la găsirea unui vaccin. În cadrul acesteia a fost cooptat și prof. univ. dr. Liviu Miron, fost decan la Medicină Veterinară și actual prorector cu cercetarea științifică la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. De asemenea, acesta oferă explicații legate de posibilitatea ca animalele să fi transmis la om virusul

La nivel național, profesorul și medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, are în plan demararea unui proiect care să cerceteze de unde a plecat coronavirusul. Aceasta ar urma să caute soluții care să conducă inclusiv la găsirea unui vaccin. În cadrul acesteia a fost cooptat și prof. univ. dr. Liviu Miron, fost decan la Medicină Veterinară și actual prorector cu cercetarea științifică la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

„Nu există nicio bază științifică, la acest moment, că acest virus s-a transmis la om de la animale”

În acest context, universitarul ieșean oferă explicații legate de posibilitatea ca animalele să fi transmis la om virusul.

„Nu există nicio bază științifică, la acest moment, că acest virus s-a transmis la om de la animale! Știm bine că, inițial, cei care s-au îmbolnăvit au fost vânzătorii de animale care erau în piața din Wuhan, de unde a plecat virusul… Acum, este o posibilitate de peste 80 la sută ca de la acel lililiac să fi provenit infecția, doar că ceva lipsește, și nu are încă o explicație științifică, legată de modul în care s-a transmis coronavirusul la om. Să nu uităm că de câteva sute bune de ani, chinezii mânâncă liliac, așa că sunt încă multe necunoscute.

Apoi, pe tot acest fond, să știți că sunt în discuții, având în vedere că fac parte dintr-o comisie de specialiști de la București ce este coordonată de profesorul și medicul Rafila, ce are în intenție să demareze un proiect de cercetare care să caute soluții ce pot să conducă inclusiv la găsirea unui vaccin anti COVID-19! Vorbesc despre o analiză prin care să vedem, alături de alți colegi din țară, dacă coronavirusul s-a transmis de la animal la om. Trebuie să fim atenți la ceea ce spunem acum, să ne ferim de fake-news-uri și de alte supoziții… Important este să facem analize științifice riguroase și apoi să dăm verdicte sau informații…”, a punctat profesorul Miron.

Ce boli se transmit de la animale la om și invers

Mai departe, universitarul vorbește și despre ce boli se transmit de la animale la om și invers.

„Da, spre exemplu dacă un câine intră în contact cu material fecal de la om, atunci e posibil ca animalul să preia o boală. În termeni științifici este vorba de antropozoonoză. Apoi, este și zoonoza, o boală infecțioasă transmisibilă de la animalele vertebrate, sălbatice sau domestice la om și invers. Agenții patogeni responsabil ai zoonozelor aparțin bacteriilor, virusurilor, paraziților și ciupercilor. Asta, însă, nu e o certitudine bazată pe cercetarea științifică că, în cazul coronavirusului, situația este similară.

Când vine vorba despre animalele noastre de companie sau câinii vagabonzi nu este momentul să devenim hingheri, să-i eliminăm și să spunem că am stopat coronavirusul. Nu, repet, la nivel planetar se fac cercetări, se caută soluții și explicații despre această pandemie. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim echilibrați și să cercetăm cu rigurozitate toate aspectele pentru a veni cu informații verificate și certificate pe baze științifice”, a conchis prof. univ. dr. Liviu Miron, prorector cu cercetarea științifică de la Agronomie.
Comentarii
 • Suntem satui de modalitatile prin care Guvernul roman spala banii publici. Nu punem la indoiala calitatile profesionale ale dl Miron, dar ce-ar putea stabili domnia sa in acest circ international. Si de ce nimeni nu-l intreaba pe acest domn Rafila, ce a facut la sedintele OMS, cand se stia din noiembrie 2019 de acest focar? Ce interpelari a avut personal in acel consiliu, de ce nu a solicitat personal punerea de restrictii, de ce stau ca mutii in acele comisii si de ce acum este pe cai mari? Toti pozeaza in aparatori si mulg statul roman.

 • daaa, lasati banii publici pentru materiale de protectie , lasati cercetarile in seama altora . , au facut americannii cercetari , dvs ar fi fost necesar ca sa avertizati spitalele inca din ianuarie ca sa isi faca socuri de materiale de protectie….. LASATI CERCETARILE SI BANII PUBLICI !!!!!! Individu asta a fost si pe la conducerea institutului Cantacuzino …..de aceea s- a desfiintat

 • Ce cercetări? Ce vaccin? Bani aruncati! Directionati-i către materialele de protecție pt medici și tratament pt pacienți.
  Rafila are o experienta in cercetare aproape inexistenta, însă îi place să monopolizeze totul. A fost tinut in brate cand de unul, cand de altul, apoi a uitat. Recita din carti, asta e experiența lui. Vedeti-va de treaba, domnilor. Lăsați cercetarea, nu e pt dvoastra

 • Medicina veterinară are multe de spus… In alta ordine de idei, cand apar focare de infectie la animale este mai simplu să le sacrifici decat sa le tratezi iar adaposturile arse, turnat var peste, etc… Revenind la subiect, cercetarea aparitiei acestui virus, dacă a trecut de la animal la om acest virus cu coroană… studiati ARN-ul si faceți teste si simulari genetice cu ajutorul unui computer. Daca stiti sa programati computerul si aveți destule date, veti afla mai repede, tocmiti un hacker chinez. Plus ca este cunoscut deja faptul ca prin China se cam joaca unii cu genele, hackerii de coduri genetice si in joaca lor nebună gen what if au crăkuit ceea ce ne dă astazi mari bătăi de cap. Kiturile de inginerie genetica, poate acolo se ascunde răspunsul.

 • Sandule, lasa „avioanele”! Inca din decembrie ati fost informati de ce se va intampla si de faptul ca multe scursuri plecate afara(sa ma scuze cei corecti, ramasi fara serviciu de aceasta pandemie) vor veni in tara. Inteleg ca Prof. Streinu si cu fostul ministru, Costache, ar fi tras semnalul de alarma catre responsabilii politici ai tarii. Ai facut asta? Daca „nu ati fost auziti”, chiar nu ati avut nici-un mijloc sa urlati in gura mare, in public??? N u cred!!!

 • Când sa lansat undele radio , a fost pandemie , ( gripa spaniola) când sa lansat radarul , a fost pandemie , când sa lansat 5G iarăși pandemie .
  Undele scurte care înlesnesc sistemul 5G este un atac la sănătatea oamenilor.
  Virusul este produs de organismul supus influentei undelor 5G..si afectează cel mai mult persoanele cu o imunitate scăzută.
  Decesele cele mai multe , sunt in aglomerațiile urbane , ce auvimplementat sistemul 5G.
  Antidotul ar fi anihilarea antenelor 5G .
  Bruxelles de ce a interzis instalarea acestui sistem in jurul orașului ???

 • Locuim intr-un bloc cu antene GSM.
  E jale.
  Boracul e fluorescent, tipa mereu in gura mare de cred vecinii ca mi-o trag toata ziua cu Vorinica.
  M-am mutat in Iasi ca sa fiu ieseanca da Copou da Iasi, da’ uite ca nu ne tihneste.
  Faza asta cu 5G e pe bune, fratilor. Ma uit la borac, are capu mare si gura baloasa. Fraieru care m-a adus la oras nu mai poate trage ca pe vremuri. Chiar si mie, uite, mi s-a lasat peptu in jos vreo 20 cm.
  Plus pandemia asta.
  Daca mai da si vreun cutremur……

Adauga un comentariu