Actualitate

EXCLUSIV! Proxenet din politica ieseana, in spatele unui scandal imobiliar monstru! A deranjat linistea bogatilor dintr-un cartier! Autorizatie ilegala, demisie in primarie – FOTO

Publicat: 01 oct. 2019

@ Cetateanul german din comuna Rediu care a ridicat un bloc peste casele oamenilor este doar paravanul unor escroci cunoscuti din Iasi @ In spatele tranzactiei se afla sotii Mugurel si Gabriela Zarughevici @ Sunt judecati pentru proxenetism si trafic de minori @ Au fost dati de gol tocmai de intelegerea cu germanul @ Viceprimarul spune ca nu are vreo legatura cu persoanele implicate @ "Nu am niciun fel de relatie. Stiu ce spune lumea… Cu ani in urma stiam ca avea niste terenuri. Venea cetateanul german la primarie, vorbea romaneste", a explicat viceprimarul Stefan Paraschiv @ Scandalul a facut si prima victima: inspectorul de la Urbanism si-a anuntat demisia @ Acesta a formulat si un punct de vedere care poate fi urmarit integral pe editia on-line a cotidianului BZI @ "Nu am terenuri, nu am apartamente. Sunt implicat intr-o firma care se ocupa cu asta. Lucrez pentru ei", sustine Zarughevici

Noi detalii au iesit la suprafata in scandalul imobiliar din satul Breaza, comuna Rediu. In editia trecuta a cotidianului BZI a fost relatata schema prin care un investitor imobiliar a obtinut o autorizatie de construire scandaloasa pentru o parcela de 508 metri patrati situata pe strada Garoafelor. Aici, peste 20 de proprietari au construit case individuale, incercand sa se bucure de linistea zonei. Pana in luna mai, cand Primaria Rediu a emis o autorizatie de construire pentru locuinte colective. Vecinii au innebunit, a aparut un bloc cu trei etaje. Au facut reclamatii peste tot, iar, de curand, Inpectoratul de Stat in Constructii a constatat ca autorizatia este ilegala. Primarul Vasile Haidau a declarat bucuros ca nu a semnat autorizatia, singurii vinovati fiind viceprimarul Stefan Paraschiv si inspectorul de la Urbanism, Ciprian Cleminte. Intre timp, lucrarile au fost suspendate si se incearca anularea autorizatiei si chiar demolarea. Culmea, investitorul oficial este un cetatean german, Michael May, care administreaza societatea May Bauhaus SRL. In realitate, neamtul este folosit ca paravan de catre un escroc, Mugurel Mihai Zarughevici. Fostul lider al filialei iesene a Partidului Initiativa Nationala (partid condus pe vremuri de Cosmin Gusa si Lavinia Sandru – n.r.) este acum judecat intr-un dosar de proxenetism.

Cum au facut combinatia

In luna ianuarie a anului 2019, sotii Mugurel si Gabriela Zarughevici au vandut catre sotii Michael May (domiciliat in Stuttgart, Germania) si Lucia – Verginia May (nascuta in localitatea Scanteia, judetul Iasi ), terenul de 508 metri patrati de pe strada Garoafelor, care a facut si obiectul scandalului. Partile s-au inteles la o valoare de 26.000 de euro. Imediat dupa finalizarea tranzactiei, pe data de 16 aprilie 2019, Michael May infiinteaza societatea de dezvoltare imobiliara May Bauhaus SRL. Societatea amintita este beneficiarul constructiei din strada Garoafelor. Firma a fost infiintata special pentru aceasta investitie. Chiar daca reprezentantii primariei Rediu mentionau ca beneficiarul este cetateanul german, in realitate sunt sotii Zarughevici. Ce i-a dat de gol? Tocmai sediul social. Firma aparea la data infiintarii la adresa din municipiul Iasi, cartierul Tatarasi: strada Hanciuc, nr.12, bloc 350, la parter. La aceeasi adresa aveau domiciliul sotii Zarughevici. Reporterii BZI au vizitat blocul, dar escrocii nu mai locuiesc in imobil. Doar la interfonul blocului mai apare numele. "Au vandut, este un nou proprietar. Nu l-am cunoscut personal (despre Zarughevici – n.r.)", a declarat Elena Ciobanu, administratorul Asociatie PT1 – Oancea. Reclamantii din Breazu cred ca legaturile sunt mult mai puternice. "Acest Zarughevici este in spate, lucreaza si cu viceprimarul. Cred ca inspectorul de la Urbanism a cazut degeaba. Intr-adevar, el dadea la toata lumea care voia sa construiasca, dar nu te conditiona", a spus un locuitor de pe strada Garoafelor.

Viceprimarul din comuna Rediu jura ca nu s-a mai vazut cu Mugurel Zarughevici de foarte mult timp. "Nu am niciun fel de relatie. Stiu ce spune lumea… Cu ani in urma stiam ca avea niste terenuri. Venea cetateanul german la primarie, vorbea romaneste", a explicat viceprimarul Stefan Paraschiv. Sotii Zarughevici au nevoie de interpusi, pentru ca nu pot lucra la vedere. Au dosare penale, datorii la tot felul de creditori. Chiar si apartamentul din Tatarasi a fost vandut de catre executori, dupa ce nu si-au platit datoriile la banci.

Contactat telefonic, Mugurel Zarughevici nu a negat ca este implicat in afaceri. "Nu am terenuri, nu am apartamente. Sunt implicat intr-o firma care se ocupa cu asta. Lucrez pentru ei", sustine Zarughevici.

Ce au construit?

Strada Garoafelor este foarte ingusta. Autorizatia emisa de Primaria Rediu era de P+2E+M. Mansarda a fost transformata imediat intr-un etaj, pentru a face loc unui numar de opt apartamente, adica macar 8 masini in plus. Mai mult, zona nu beneficiaza de canalizare. Primarul Vasile Haidau, chiar daca nu a semnat autorizatia, si-a pus intrebarea cum cei de la APM (Agentia pentru Protectia Mediului) si DSP (Directia de Sanatate publica) au emis avizele. Negru pe alb, inspectorii de la ISC au constatat ilegalitatea.

"Documentatia in baza careia s-a eliberata A.C. nu contine: carte funciara actualizata la zi, extras din planul cadastral actualizat, planul topografic vizat de OCPI, referatele de verificare pentru documentatia tehnica pe specialitati la cerintele stabilite prin memoriul tehnic. In teren nu s-a respectat regimul de aliniere fata de limitele laterale si posterioare ale cladirilor invecinate. Autorizatiile de construire sau de desfiintare, emise cu incalcarea prevederilor legale, pot fi anulate de catre instantele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizatiilor de construire sau de desfiintare poate fi ceruta, in conditiile legii, si de catre prefect, inclusiv la sesizarea expresa a organelor de control al Inspectoratului de Stat in Constructii", se arata in concluziile raportului.

Pentru ca in timpul controlului nu s-au prezentat documentele solicitate, au fost amendati cu 5.000 lei primarul si inspectorul de la Urbanism. In editia trecuta, inspectorul Ciprian Cleminte si-a anuntat demisia, invocand presiunile din ultimii ani ai inspectorilor ISC.

Vezi si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Ce grozavii au facut sotii Zarughevici

Sotii Zarughevici au intrat in atentia procurorilor DIICOT dupa ce au deschis salonul de masaj Xclusive Massage, in zona centrala a Iasului. Procurorii sustin ca cei doi se ocupau, de fapt, cu traficul de minori si proxenetism, prin intermediul salonului. Fetele, unele minore, erau pacalite de Mugurel Zarughevici sa intretina raporturi sexuale cu clientii salonului, dar dupa ce mai intai erau incercate de "afacerist". Aceste teste ar fi fost tolerate chiar de catre sotia lui Mugurel. Totul a functionat de la inceputul anului 2016, pana la mijlocul anului 2017. Cei doi inculpati au fost arestati preventiv, dupa care masura a fost schimbata cu cea de arest la domiciliu. Din primavara acestui an, sotii Zarughevici se afla sub control judiciar.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Testamentul inspectorului

Ciprian Cleminte, inspectorul de la Primaria Rediu, a transmis un punct de vedere legat de cazul de pe strada Garoafelor, pe care-l publicam integral. "In luna februarie 2013, am inceput sa lucrez pentru Primaria comunei Rediu prin a incerca sa facem ordine in documentele emise in perioada 2008-2012, insemnand certificate de urbanism si autorizatii de construire. S-au intocmit procese- verbale de predare-primire pentru acestea si am luat-o de la zero. Spun aceasta pentru ca inspectorul anterior a afectat unitatea calculatorului pe care a lucrat, pentru a nu putea fi recuperate informatiile; astfel, eu ma aflam in situatia de incepe lucrul fara a sti despre ce este vorba. Intreband printre colegi, am apelat la doamna Inspector Adriana Bobarna din cadrul Institutiei Arhitectului Sef a Consiliului Judetean Iasi. Aceasta a avut bunavointa sa imi transmita un model de Certificat de Urbanism si un model de Autorizatie de Construire, intrucat Primaria nu dispunea de aceste informatii. Astfel, in luna februarie 2013, cu ajutorul colegilor si a prevederilor din Planul Urbanistic General, am reusit sa intocmesc primele documentatii de urbanism, urmarind si reglementarile in vigoare din Legea 10 si Legea 50.
Dupa 4 ani, am reusit sa ma integrez in colectiv si sa emit aproximativ 1.200 de documente pe an, acestea concretizandu-se in circa 650 de certificate de urbanism, 250 de autorizatii de construire, 100 de autorizatii de bransament, 150 de procese-verbale de receptie la terminarea lucrarilor, precum si alte raspunsuri, notificari, procese-verbale de constatare. Toate acestea se intamplau datorita dorintei mele de a ajuta cati mai multi oameni si de a raspunde prompt la solicitarile lor, bineinteles, fara a incalca legea. In anul 2016 am solicitat ajutor, deoarece ma simteam supraincarcat si nu mai faceam fata cererilor depuse la registratura. In loc de un coleg care sa ma ajute, am primit o marire de salariu de la 1.000 de lei/luna pana la 1.500 lei/luna si promisiunea ca o sa am un coleg de compartiment. Nu s-a intamplat acest lucru pana in ziua de astazi. Am fost nevoit sa va scriu acest mic istoric pentru a cunoaste contextul celor intamplate in satul Breazu, comuna Rediu.
In anul 2018, domnul May, prin imputernicitul dumnealui, a solicitat si obtinut certificat de urbanism de la Primaria comunei Rediu, in vederea construirii de locuinte colective pe teren proprietate. Prin certificatul de urbanism si conform prevederilor din PUG Rediu, amplasamentul se afla in zona UTR21. In aceasta zona se prevede construirea de locuinte individuale si colective mici. La inmanarea certificatului de urbanism s-a mentionat foarte clar ca prin proiect se vor prevedea minim cate un loc de parcare pentru fiecare apartament, toate amenajate in incinta terenului proprietate. Mai mult de atat, avand in vedere ca zona nu este dotata cu retea de canalizare, Beneficiarul s-a obligat sa prevada in proiect locurile de parcare si sa construiasca o ministatie de epurare a apelor menajere. S-au respectat toate distantele minime fata de vecinatati, au fost obtinute toate avizele favorabile si acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, proiectul respecta continutul-cadrul al documentatiei DTAC prevazuta in Legea 50, drept urmare s-a emis autorizatia de construire. In anul 2019, urmare a depunerii unei solicitari colective a locuitorilor din Strada Garoafelor, unde se dezvolta aceasta investitie, s-a cerut o copie dupa certificatul de urbanism si autorizatia de construire de catre acestia. In acelasi timp, petentii au trimis instiintari catre Inspectoratul in Constructii, Directia de Sanatate Publica, Prefectura Iasi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Am cautat in arhiva primariei comunei Rediu si am identificat dosarul, insa in data de 31 iulie 2019 s-a solicitat aceasta documentatie de catre Inspectoratul in Constructii Iasi, astfel nu puteam sa pun la dispozitia solicitantilor documentatia intrucat aceasta era solicitata de o institutie superioara. In data de 31 iulie 2019 am intocmit proces-verbal de predare-primire a documentatiei si am depus-o la registratura primariei comunei Rediu pentru a fi la dispozitia Inspectorilor din cadrul ISC Iasi. Pana la data de 6 august, cand era termenul limita de punere la dispozitie a acestei documentatii, nu s-a prezentat niciun reprezentant al Inspectoratului pentru a ridica documentatia si a semna procesul-verbal de predare-primire. Dupa cateva zile de la expirarea termenului am fost amendat cu suma de 5.000 de lei pentru ca «nu am pus la dispozitia inspectorilor documentatia solicitata». Mentionez ca nu exista niciun protocol semnat intre Primaria Rediu si ISC Iasi, prin care eu, in calitate de inspector asistent in cadrul compartimentului urbanism al primariei comunei Rediu, sa merg personal la Inspectorat cu documentatia si s-o pun la dispozitia acestora. Nu am voie sa scot niciun document din Primarie fara proces-verbal.
Dupa ce am fost amendat pentru aceasta fapta, urmare analizarii documentatiei DTAC a domnului May, de catre Inspectoratul in Constructii, s-a emis Proces-verbal de Control, prin care s-au mentionat mai multe discordante, astfel : lipsa extrasului de carte funciara actualizat la zi; Intrucat in DTAC se regasea Extras de plan cadastral, document ce este emis de aceeasi institutie OCPI si certifica calitatea de proprietar asupra imobilului a Beneficiarului lucrarii, s-a considerat aceasta conditie indeplinita; lipsa dovada de luare in evidenta a proiectului la OAR Iasi; Aceasta este obligatia arhitectului ce intocmeste proiectul de arhitectura si nu mai este obligatorie din anul 2011 pentru obtinerea autorizatiei de construire; tine de etica fiecarui arhitect sa isi declare si sa isi ia in evidenta proiectele la OAR; lipsa referatelor de verificare si verificarea proiectului la toate cerintele;

Hotarârea nr. 742/2018 privind modificarea Hotarârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare si expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor, la articolul 6, aliniatul (2) mentioneaza: « Verificarea tehnica a proiectelor se realizeaza potrivit legii, prin grija si responsabilitatea investitorului/proprietarului/administratorului, dupa caz, pe domenii/subdomenii de constructii si specialitati pentru instalatiile aferente constructiilor, corespunzator cerintelor fundamentale aplicabile stabilite de proiectant/proiectanti si precizate în proiect».
Astfel, prin proiect, cladirea a fost incadrata la Categoria de importanta C, deci documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire se va face doar la cerintele A1, A2 – Siguranta si stabilitate.
Petru aceste abateri, domnul inspector mi-a mai aplicat o amenda de inca 5.000 de lei sa ma invat minte. Personal i-am transmis cartea de identitate pentru intocmirea procesului-verbal de sanctionare, iar acesta mi-a zis sa mai rezist un an jumatate, ca iese la pensie si o sa scap de el. Acelasi inspector nu vedea cand fostul inspector de urbanism din comuna nu mai trecea pe autorizatia de construire fraza «Achitat taxa de …. lei cu chitanta nr. …» si isi insusea banii de la Beneficiari. Acum este cu Legea in mana.
Am colegi arhitecti care se plang de atitudinea de superioritate a Inspectorilor din cadrul ISC, ce nu mai contenesc sa dea amenzi, intrucat s-au trezit in sfarsit, nu ca au devenit un instrument de represiune politica; toti sunt angajati dupa culoarea politica, iar inspectorii vechi, care nu se pot adapta la sistem, sunt maziliti si inlocuiti cu fii de directori, deputati, senatori, parlamentari etc; nu se mai multumesc cu 0,6% taxa, ci mai percep Beneficiarilor si penalizari de inca 0,1%, uneori calculate intetionat gresit, (oamenii simpli nu se pricep, ei vor sa faca receptia la casa si platesc oricat), pentru ca nu au declarat inceperea lucrarilor in termenul de 12 luni. Suntem obligati, desi este obligatia titularului autorizatiei de construire, ca la anuntarea finalizarii lucrarilor sa solicitam acestora dovada achitarii taxei la ISC. Un abuz mai mare nici ca se putea. Inteleg ca este nevoie de bani la buget, dar sa fiu amenintat ca o sa imi arate ei cine sunt… ca suntem niste pulifrici care nu ne invatam minte… etc. Aceasta nu este un comportament demn de un Inspector, ci de un inspector (cu i mic).
Din cauza acestei atitudini de intimidare ma simt nevoit sa-mi dau demisia, desi imi pare rau pentru locuitorii comunei Rediu, care in lipsa unui inlocuitor, vor fi nevoiti sa astepte emiterea documentelor pana la 30 de zile de catre Consiliul Judetean Iasi, ei fiind obisnuiti cu solutionari de documente de pana la 3-4 zile. Nu mai lungesc vorba, pentru ca am deviat de la subiect. Din punctul meu de vedere, autorizatia de construire a fost emisa in limitele legii, conform prevederilor din PUG, a avizelor si a acordurilor si a studiilor de specialitate. Uneori nu este de ajuns ca un grup de oameni stransi in biroul domnului primar care strigau «Noi nu vrem bloc! O sa vedeti ce o sa patiti cu noi. Mergem la televiziune, la DNA etc. O sa murim cu voi de gat!». De cealalta parte, Beneficiarul cunoscand prevederile si regulamentul PUG, poate sa ne acuze de abuz in serviciu ca nu emitem autorizatie de construire in conditiile legii. Probabil ca Instanta va stabili calea de urmat", a spus Cleminte.

Comentarii
 • Pai daca Mugurel (Cap de Miel) ZARUGHEVICI este cercetat intr un dosar de proxenetism cu minore, ce cauta asta fratilor la aer??? La puscarie cu el, nu e clar???

 • A mai construit unul de la o firma de transport (Micedu Company Turism) o vila pe strada podisului nr.20. L-au cautat inspectorii de la ISC, dar a rezolvat-o cu o mie de lei (~250€). Misto, nu?

 • A mai construit unul de la o firma de transport (Micedu Company Turism) o vila pe strada podisului nr.20. L-au cautat inspectorii de la ISC, dar a rezolvat-o cu o mie de lei (~250€). Misto, nu?

 • Acest gunoi zarughievici este mare director la rvr taxi,la norocea,iar sotia ,o p.a.n.a.r.a.m.a,mare contabila,evaziune fiscala de sute de mii de lei lunar,dar nimeni nu le arata intrarea in celule! Acest zarughievici isi bate joc de oricine,se foloseste de oricine pt a obtine bani! Poate nu se mai bucura mult timp de libertate!

 • Zarughevici, fata de bidon turtit cica a gost fă-tat la 7 luni intr-un grajd. Cica nici pina la vîrsta asta nu isi cunoaste tatăl…au fost mai mulți

 • Da!! O atitudine verticala a lui Climente in fata unor inspectori de la ISC -degradati dpdv uman si care urmaresc interese si foloase proprii, nicidecum sa ajute vreun cetatean, fie el de la bloc sau de la casa. Am o cunostinta in institutie ISC care e terifiata de lupsa de caracter a colegilor sai. Rusine ISC!!! Dumnezeu sa va ierte!!

  • Cunostinta ta nu e terifiata si de nesimtirea primarului din primaria Rediu care hotaraste’pe persoana fizica’ ce si cum..? (daca nu stii contextul… nu te baga.. ce de la ISC au procedat corect in situatia de fața)

  • cat de prost tre sa fii sa te bucuri ca nu tu ai semnat autorizatia? adica nu am sa o patesc eu, o sa o pateasca vicele ca el a semnat, iar eu l-am atentionat ca acolo pe strada sunt si generali si sa aiba grija.
   CUM POTI SA SPUI ASA CEVA, ADICA PE ALTA STRADA POTI FACE CE VREI CA NU SUNT GENERALI SI PERSOANE IMPORTANTE, DAR PE ASTA NU POTI FACE CE VREI CA SUNT GENERALI.

   FOARTE BUNA GANDIRE DOMNULE PRIMAR,, LUATE-AR DRACU SA TE IA DE GRAS ******* CA NE-AM SATURAT DE TINE PORCULE

 • Primăria Rediu e plina de funcționari incompetenți o localitate la 6 km de Iași cu un mare potențial unde nu sa facut nimic ,bai oameni buni tranzitivă odată și nu mai votați hoți și nemernici care vad doar propriul interes

 • Un o.r.d.i.n.a.r acest zarughievici. la fel ca pocitania de nevasta- sa,unul care a furat o sticla de coniac sta in atest preventiv si.astfel de gunoaie stau libere in control judiciar ,asta ca sa aiba liber la alte infractiuni! Sotia acestuia e contabila lui norocea la rvr,stie sa faca evaziune de nota 10,p.o.r.c.u.l de mugurel e bagat si in alte combinatii dubioase cu inmatriculari……dar asta e justitia in romania!

 • In primul rand cine mai sus si anume Geta scria ca la primaria comunei Rediu sunt multi functionari incompetenti, asa este. Dar cum sa nu fie functionari incompetenti daca priamrul are doar 8 clase si a terminat liceul la seral la varsta de 57 de ani? Cum sa nu fie plina primaria de incompetenti daca VASILE HAIDAU el insusi este un incompetent, a angajat si a luat spaga la angajare, si la randul lui, primarul de la Valea Lupului i-a angajat fiul cel mare in primarie. Totul merge pe pile si relatii la primaria Rediu, se fura cat se poate, in frunte cu primarul.
  Gnaditi-va ca ei sunt exemple pentru foarte multi copii din ziua de astazi: „tati eu vreau sa fiu tare, eu vreau sa fiu ca domnu primar, care e respectat in sat si are muti bani”

 • Suntem satui pana peste cap de primarul asta, sa intri tu in asemenea primarie jegoasa nu ammai vazut. Ati vazut ce clanta are la usa primarul? Nici in cocina de porci nu vezi asa ceva. Un zeflemist, un tampit si imbecil de om, care da oamenii afara din primarie dupa bunul plac. Nu e de mirare ca nu il mai accepta cei din PNL.

 • Domnul Primar VASILE HAIDAU este milionar in euro, are o proprietate cumparata in Italia si un apartament tot in Italia. Mai are foarte multe terenuri luate cu japca in Rediu, comuna ce o conduce. Tot satul stie lucrul asta, ca are foarte multi bani iar acesti bani nu pute sa ii aiba din salaru

 • In 2008 – 2009 am construit o casa in Horlesti com Rediu platind inspectorului cadastral din acel timp suma de 1500 lei pt autorizatie de constructie proiect etc. Mentionez in acel timp inspector era o doamna a carui nume imi scapa uar suma resprctiva mi-a fost ceruta de dumneaei. In 2014 am vandut casa respectiva si nergand la primaria Rediu pt a obtine certificatul fiscal am fost pus in situatia de a plati din nou autorizatia de constructie cu toate ca aveam acel document semnat de primarul comunei, de secretarul primariei ,motivaduse faptul ca nu am chitanta pt acea aitorizatie. Mergand la domnul primar dumnealui senin mi-a spus ca doamna si-ainsusit banii care i -am platit pt autorizatie si de asta v-atrebui sa platesc din nou.

 • Poate se sesizeaza autoritatile sa l caute si pe Haidau cu combinatiile lui si cu baietii lui , cu declaratii de venituri minime si cu constructii imense!
  Nu a facut si nu face nimic primarul asta care este votat numai de asistentii sociali.

 • Spuneti si de terenul de la ȚESĂTURA și MOLDOVA TRICOTAJE că nu a fost dat proprietarilor de drept ci a fost luat de mafioții statului și vândut fără nici un drept

Adauga un comentariu