Local

Exclusiv! Rectorul TUIASI a primit cea mai inalta distinctie academica, Doctor Honoris Causa, din partea Academiei Fortelor Terestre de la Sibiu! Iata ce a declarat Dan Cascaval

Publicat: 08 mai 2019

Prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI), a primit in cursul zilei de marti, 7 mai 2019, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” (AFT) de la Sibiu.

Propunerea pentru decernarea celui mai inalt titlu academic a fost inaintata Senatului AFT de catre Facultatea de Management Militar, iar prof. univ. dr. ing. Danut-Eugeniu Mosteanu, ca reprezentant al acestei facultati, a specificat in Laudatio faptul ca decizia a fost luata vizand atat activitatea stiintifica, cat si cea didactica desfasurata de prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval.

In afara membrilor Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, la ceremonia de conferire a titlului de  Doctor Honoris Causa a mai participat Rectorul Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, Profesor Ioan Bondrea. La inceputul prelegerii sale, Profesorul Dan Cascaval a amintit ca in astfel de ocazii, se obisnuieste o prezentare stiintifica, din domeniul care l-a consacrat pe candidat.  Dumnealui a mentionat ca ramane total devotat ingineriei biochimice si ca, daca ar fi sa o ia de la capat, oricand ar alege-o. Insa, se simte mult mai motivat si inspirat sa vorbeasca despre Politehnica ieseana, despre istoria celei mai vechi scoli de inginerie din tara. "Iar aceasta este o onoare, nicidecum o datorie asociata pozitiei de Rector" a spus Profesorul Dan Cascaval. 

Rectorul Dan Cascaval a vorbit despre nasterea si consolidarea Politehnicii iesene, despre perioada 1813-1948, despre piedicile puse crearii Politehnicii la Iasi, despre cei care au sustinut-o in perioada 1920-1937, precum si despre revenirea la Iasi, in 1944, in Palatul Universitatii, dupa o pribegie prin tara impusa de razboi. De asemenea, a mai subliniat eforturile considerabile facute de cadrele didactice si studentii politehnisti pentru refacerea, in 1944-1948, a Bibliotecii si Aulei din Corpul A, grav afectate de inaintarea trupelor sovietice.

"In mod evident, am fost deosebit de onorat de invitatia pe care domnul Rector al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, General de brigada Prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan mi-a facut-o, si anume de a deveni membru al acestei comunitati academice in calitate de Doctor Honoris Causa. Onoarea care mi s-a facut si emotia pe care a generat-o au fost cu atat mai intense cu cat aceasta academie militara este una de elita, cu preocupari tehnice si, implicit, ingineresti, iar galeria celor carora li s-a conferit titlul de DHC include personalitati cu adevarat coplesitoare din punct de vedere al realizarilor stiintifice si didactice. Apartenenta mea, de acum, in mod onorific la Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” ma obliga pentru tot parcursul meu academic viitor si, in acelasi timp, intareste legatura mea de suflet cu Sibiul." a declarat Profesorul Dan Cascaval.

''Consideram ca decernarea prestigiosului titlu de Doctor Honoris Causa de catre institutia noastra constituie dovada alesei pretuiri a activitatii sale profesionale, stiintifice si didactice si un omagiu adus unei personalitati de exceptie a zilelor noastre” a punctat prof. univ. dr. ing. Danut-Eugeniu Mosteanu

Comentarii
    • Lui Cascaval ii place Iohannis. Are comportament de sluga pana obtine avantaje in folosul sau, nu al universitatii. Sa nu uitam ca nevasta lui a vrut sa vanda Antibiotice impreuna cu Fenechiu, fapte semnalate de presa din acea vreme.

Adauga un comentariu