Actualitate

EXCLUSIV! Scandalul anului pe piata imobiliara! Combinatii de 30 milioane de euro cu 11 hectare de teren si atacuri mafiote. Afaceristii din zona sunt amenintati cu demolarea

Publicat: 29 aug. 2018

@ Fondul de investitii care a cumparat Carrefour ERA incearca sa actioneze si 11 hectare in Zona Industriala @ Au prezentat la primarie un proiect grandios compus din blocuri de birouri si locuinte @ Arhitectii spun ca pe actualul PUG nu pot fi concepute zone rezidentiale @ Primul scop este de a demola toate halele de productie detinute de Teba Iasi Industry, care are calitatea de vanzator @ Acum, Teba se cearta cu chiriasul ISPAL, incercandu-se evacuarea celui din urma @ "Strict raportat la ce spune domnul Plescan, sa va puna la dispozitie contractul de inchiriere ca sa vedeti ce obligatii avea ISPAL-ul. Acum ca exista chiriasi rau-platnici, cum este cazul ISPAL, nu inseamna ca incercam sa scapam de chiriasi", a declarat Gabriela Oarga, avocatul Teba Iasi Industry SA

Zona Industriala a devenit un real teatru de razboi declansat de investitorii straini, care vor sa traga un tun imobiliar de proportii. Miza este de aproape 11 hectare situate pe Calea Chisinaului, unde sunt amenajate mai multe hale de productie.

Proprietarul acestui teren este Teba Iasi Industry SA, cu sediul in Arad, administrata de catre italianul Eugenio Donato Constantini. Insa, pe fir a intrat societatea PK Ebony SRL din Bucuresti, cu actionariat suta la suta luxemburghez. In acest timp se negociaza vanzarea activelor, care ar valora in jur de 30 milioane de euro, insemnand teren, cladiri si hale. Deja a fost semnat un precontract intre Teba Industry si PK Ebony.

Mai mult, PK Ebony si-a manifestat intentiile clare privind Zona Industriala. Reprezentantii societatii s-au prezentat saptamana trecuta la sediul primariei pentru a-si prezenta proiectele de viitor.

Pe scurt, toate halele ar urma sa fie demolate, iar in locul acestora sa fie ridicate mai multe cladiri de birouri si locuinte. Reprezentantii primariei au confirmat propunerea inaintata, care se afla intr-un stadiu incipient. Cert este ca interesul imediat al viitorilor proprietari este de a demola, mai intai, toate cladirile existente, pentru a face loc proiectelor care ar urma sa fie aprobate. Cei mai afectati sunt chiriasii din halele Teba.

Arhitectii spun ca nu se poate construi pe actualul PUG

Una dintre problemele cele mai mari ar fi modul in care vor fi construite aceste imobile. Inca de pe vremea primarului Gheorghe Nichita, in Zona Industriala nu se permitea construirea unor cladiri care sa depaseasca regimul urbanistic existent. O parte dintre arhitecti agreeaza dezvoltarea imobiliara in zona amintita, altii nu.

Cert este ca un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) poate reglementa cu exactitate ceea ce va rasari in viitorul apropiat. Pe actualul Plan Urbanistic General (PUG) s-au impus o serie de restrictii. Asadar, momentan nu se poate construi. Singurele modificari pot aparea in PUG-ul actualizat. Insa, vechiul PUG a fost prelungit printr-o Ordonanta de Guvern pana in 2023. Totodata, s-a mers si pe ideea ca Zona Industriala este "moarta", dar in realitate lucrurile stau altfel. Societatile prezente in halele Teba Industry asigura locuri de munca pentru sute de ieseni, iar afacerile dezvoltate aici produc venituri consistente de milioane de euro.

Golanii incredibile pentru evacuarea ISPAL

Cea mai mare suprafata de hale detinuta de Teba industry, aproape 1 hectar, a fost inchiriata in 2012 catre Ispal, societatea ce se ocupa cu furnizarea de servicii pentru industria lemnului. Omul de afaceri Ovidiu Plescan, cel care controleaza societatea, a explicat ca a fost amenintat cu evacuarea de catre reprezentantii Teba, pentru a face loc noilor investitori.

Insa, din 2012, conform celor spuse de catre Plescan, s-au facut investitii importante in halele de productie fara sa primeasca ceva in schimb. Lunar, plateste o chirie de peste 22 mii de euro. Are 70 de angajati, la care se adauga inca 50 de societati care au inchiriat module din hala si, la randul lor, au declarat cate doi, trei angajati. Deci se poate vorbi de o afacere care merge. Anul trecut, cifra de afaceri a societatii ISPAL a fost de aproape 3 milioane de euro.

Mai mult, reprezentantii Teba s-ar fi folosit de o serie de inginerii pentru a scapa de chirias. Deocamdata, contractul a fost reziliat unilateral, existand o actiune in instanta introdusa de catre conducerea ISPAL.

"Strict raportat la ce spune domnul Plescan, sa va puna la dispozitie contractul de inchiriere ca sa vedeti ce obligatii avea ISPAL-ul. Acum ca exista chiriasi rau-platnici, cum este cazul ISPAL, nu inseamna ca incercam sa scapam de chiriasi", a declarat Gabriela Oarga, avocatul Teba Iasi Industry SA.

Totusi, se naste intrebarea: Cand si-au dat seama reprezentantii de la TEBA ca acest chirias este rau-platnic? Dupa ce firma ISPAL a platit chiriile timp de 7 ani? In realitate, in viata oricarei firme exista perioade de suisuri si coborasuri, perioade in care vinde mai putin sau mai mult, dar de fiecare data atat in Romania, cat mai ales in strainatate sunt uzuale intelegeri intre proprietari si chiriasi, totul culminand cu plata chiriei. Ori, acelasi lucru s-a intamplat timp de 7 ani cu firma ISPAL care si-a platit tot timpul chiriile, chiar daca uneori cu intarziere. In plus, nu trebuie uitat faptul ca in anul 2011, cand ISPAL a inchiriat 8.000 mp de hale insalubre, foarte putine erau firmele care si-ar fi bagat banii in ruinele de la TEBA. Asta dovedeste inca o data lipsa de respect din partea TEBA fata de chirias.

Citeste si: EXCLUSIV! Tranzactie bomba la Iasi. Fondatorii Prime Kapital vor sa cumpere firma TEBA Industries

Totul a inceput de la un e-mail

In urma cu cateva luni, reprezentantii ISPAL s-au trezit cu o notificare din partea proprietarului, prin care mentiona ca respectivul contract de inchiriere ar trebui actualizat. Insa, ce a urmat este demn de un scenariu de film cu mafioti.

"Printr-un e-mail, am fost anuntat ca datorita faptului ca sunt multe anexe la contract, acestea vor fi cuprinse intr-un nou contract. Numai ca, prin adresa ce insotea contractul vad scris ca acestea se intampla la cererea mea, total neadevarat. Fiind in fata faptului implinit si avand in vedere bunele relatii avute pana atunci, am semnat fara sa verific in amanunt daca toate clauzele din anexe sunt cuprinse", spune Ovidiu Plescan.

Prin noul contract ar fi fost modificata si perioada intelegerii. A fost transformata din 2027 in 2022. Mai mult, Teba a cerut chiriasului sa plateasca la termen de 45 de zile, in loc de 60 de zile cat era inainte. Astfel, s-a fortat evacuarea pe toate planurile posibile.

Citeste si: EXCLUSIV! Au casapit bugetul de stat! Patron de presa, a tras un tun prin evaziune fiscala. Procurorii ieseni ancheteaza cazul – FOTO

Cine este PK Ebony

Conform datelor oficiale, PK Ebony este administrata de catre Victor Semionov si Dewald Lambertus Joubert. Actionariatul este completat de catre PKM Holdings SARL din Luxemburg si PK Orange SRL din Romania. Activitatea principala a societatii este de cumpararea si vanzarea bunurilor imobiliare. Victor Semionov a fost partener alaturi de sud-africanul Martin Slabbert in unul dintre cele mai mari fonduri de investitiii New Europe Property Investments (NEPI). In portofoliu se afla mai multe investitii in tara pe piata mall-urilor. Semionov apare si in conducerea Prime Kapital Development SRL, societatea care a preluat complexul comercial Carrefour ERA.

Citeste si: Extindere fara precedent la marginea Iasului! Va fi construit cel mai mare mall din Moldova! Iata detaliile unui proiect care va bloca toata zona!

Conform unui PUZ introdus in dezbatere publica, cladirile existente vor fi recompartimentate, drumurile vor fi reconfigurate, iar parcarea va fi extinsa. In total, vor fi construite patru cladiri cu regim de inaltime P+1, un cinematograf si un mall care va avea cel mai mare hypermarket din zona Moldovei. Dimensiunea proiectului este data si de locurile de parcare care vor fi amenajate, 8.778 la numar. Din acestea, 3.417 locuri de parcare vor fi amenajate la sol, iar 5.631 locuri de parcare vor fi amenajate pe acoperisul cladirilor sau in interiorul acestora. Tranzactia a avut o valoare de aproape 40 milioane de euro.

Vom reveni in editiile urmatoare cu alte dezvaluiri incendiare despre ingineriile financiare pe care le fac cei de la firmele lui Victor Semionov.

Comentarii
Adauga un comentariu