Eveniment-Social

EXCLUSIV! Scene socante in cladirea Teatrului National. Actorii au fost la un pas de moarte – GALERIE FOTO

Publicat: 26 ian. 2015

@ Totul s-a petrecut foarte rapid, chiar in plina noapte! @ Este vorba de o uriasa tragedie care a lovit Iasul @ Pierderile sunt dramatice, inclusiv viata actorilor fiind pusa in pericol @ Intreaga comunitate locala este consternata de cele petrecute 

Putini sunt cei care mai cunosc aceasta poveste teribila care a lovit fosta capitala a Moldovei. Este vorba de Teatrul National din Copou, edificiu istoric al urbei, astazi disparut si în care a functionat timp de 42 de ani Nationalul. „Proprietate a domnitorului Mihail Sturdza si fost palat domnesc, cladirea a fost amenajata pentru a gazdui reprezentatii teatrale, primul spectacol având loc pe 22 decembrie 1846. Cladirea a fost mistuita de foc în noaptea dintre 17-18 februarie 1888. Peste acestea, de mentionat ca prima cladire din Iasi amenajata pentru a gazdui spectacole de teatru a fost Théâtre des Variétés, inaugurata la 4 decembrie 1832, dupa lucrarile de transformare realizate de arhitectul Johann Freywald casei agai Lascarache Costache„, se arata in datele istorice oficiale.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Distrus de un incendiu devastator

Celebrul edificiu al Iasului a fost distrus in plina noapte de un incendiu, chiar dupa terminarea repetitiei la piesa „René” de Emile Zola si care urma sa aiba premiera chiar o zi mai tarziu. Astfel, casa a fost arsa pana la fundatie, din incendiu fiind salvate doar „arhiva, o mica parte din biblioteca, ceva mobilier, cei doi arabi cu candelabrele lor si un ceasornic mare de birou, din cabinetul de lucru al fostului domnitor Grigore Ghika„, se reliefeaza in actele acelor vremuri. Din cate se pare, pentru originea focului au fost incriminate sobele, insa Emanoil Manoliu, artist societar al Nationalului iesean, presupunea ca incendiul fusese provocat cu buna stiinta caci focul pornise „din patru parti”.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Institutie culturala fanion a luptei politice si sociale

Chiar in aceasta perioada, prof. drd. Anca-Maria Buzea, sef serviciu muzee Muzeul Lieraturii Romane (MLR), deruleaza o ampla cercetare chiar pe aceasta tema. Aceasta scoate la iveala o serie de elemente valoroase si inedite despre „Teatrul Mare de la Copou”. „Teatrul Mare de la Copou a fost o institutie culturala fanion a luptei politice si sociale din perioada preunionista (inainte de 1948 – n.r.). În volumul al II-lea din Istoria Teatrului în Moldova, T.T. Burada face o prezentare detaliata a contextului socio-cultural în care apare si functioneaza acesta. De asemenea, aici gasim cea mai amanuntita relatare a evenimentelor din interiorul institutiei, a repertoriului, stagiunilor, personalitatilor. Autorul amplei cronici a fenomenului dramatic iesean nu insista si asupra evenimentelor istorico-politice preferând ca scrierile sale sa graviteze strict în zona scenei, a actului dramatic sau a factorilor directi care-l influentau în evolutia lui. Iasul devenise un centru european pe scenele caruia reprezentau trupe de prestigiu din Rusia, Franta, Italia, Germania sau Polonia. În toate lucrarile de specialitate gasim descrierea acestei constructii ca fiind o adevarata bijuterie arhitectonica. Burada pluseaza în descrieri notând cu patriotism ca era cel mai frumos teatru din Europa acelei perioade. Despre Sala Mare a teatrului aflam ca, asa cum a fost gândita de arhitectul Costinescu, ea acoperea toate cerintele europene în moda si utilitati. Inaugurarea dorita de patriotii ieseni, cea realizata de o trupa româneasca, a avut loc abia la 1 februarie 1847, cu piesa Vicontele de Letorier, tradusa din franceza de Costache Negruzzi„, descrie Buzea.

Citeste si: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO

Cenzura fara scrupule

Important de scos in prim-plan este si faptul ca problemele sociale si politice ale epocii se reflecta si în toate momentele activitatii institutiei dramatice, în repertoriul si în prestatia scenica a actorilor români. Unii au fost chiar îndepartati sau exilati pentru curajul de a nu respecta cenzura stricta si foarte prezenta a autoritatilor de la acele vremuri. „Creatiile revolutionare erau interzise si actele de curaj ale celor care aderasera la miscarile care precedau revolta de la 1848 erau dur pedepsite. Prestatiile scenice care fortau tiparele stricte ale cenzurii s-au constituit într-unul dintre motivele pentru care trupa româna nu era finantata, nu primea aprobare de a juca sau era nevoita sa se rezume la un repertoriu sarac. Evenimentele din Iasi legate de Mica Unire de la 1859 s-au reflectat, de asemenea, în activitatea dramatica… Miscarile începute odata cu anul 1848 au dus la un context favorabil actului istoric de la 1859, ceea ce marii oameni politici si de cultura ai epocii au reflectat în scrierile lor. Poetul Vasile Alecsandri, în primii ani ai domniei lui Al. I. Cuza (1859 -1862 – n.r.), a fost un critic acerb al societatii moldovenesti din epoca, militând în toate scrierile sale pentru eliberarea mentalitatilor îngradite, blocate în tipare arhaice. Parte din opera sa dramatica a fost prezentata în regia si interpretarea lui Matei Millo, pe scena Teatrului Mare de la Copou”, mai scoate la iveala muzeograful Maria Buzea.

Comentarii
 • Iar a făcut-o lată! Eva, surprinsă lângă un pom fără CHILOȚI pe ea!
  Nu o să-ți vină să crezi ce a pățit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște!
  Ăsta nu e normal! Dă click să vezi ce barcă de neam prost și-a făcut un cetățean pe nume Noe!
  Rămâi prost dacă vezi CE a descoperit homo erectus frecând două BEȚE!I
  Șoc! Dispariția anului! Dinozaurii sunt de negăsit, organizațiile de protecție a animalelor au intrat în alertă!
  Râzi de nu mai poți! Vezi unde își ascunde țeapa Vlad Țepeș!
  Avertizare cod portocaliu de potop! Intră aici să vezi care sunt speciile de animale vizate
  Ștefan cel Mare, ești rocker sau n-ai avut timp să te tunzi?
  Te caci pe tine dacă vezi cine era Vrăjitorul din Oz!
  Șocant! Vezi ce au pățit Horea, Cloșca și Crișan pentru că au făcut grevă!
  Inadmisibil ce fac sodații romani cu femeile dace! Intră aici să vezi filmulețul! CE ANIMALE!!
  Exclusiv! Băiatul lui Mihai Viteazu agață fete cu calul!
  Intră aici să miroși ce-a rămas după ce Inchiziția a descoperit o vrăjitoare!
  Ce zicea cea mai bună vrăjitoare, invitată să prezinte rubrica meteo: “Mi-e cald!”
  Ipoteză-șoc: codul roșu de glaciațiune ar putea avea efecte dezastruoase! VEZI AICI dacă ești pe lista animalelor aflate în pericol!
  Cine te crezi, Charles Darwin?
  “Casanova ne-a dat lăței!”
  Intră aici să vezi ce insulă MARE și-a tras Cristofor Columb!

 • Astazi ati sters toate comentariile ce nu v-au convenit, dar astea cu reclamele la lokurile de munca (care in realitate sunt tzeapa) le-ati lasat. Inteleg ca sunt postate tot de voi, nu?

Adauga un comentariu