Actualitate

EXCLUSIV. Schimbare de ultima ora pentru invatamantul superior romanesc. Deciziile au fost luate si de doi rectori din Iasi

Publicat: 06 iul. 2016
1
UPDATE 11:08 – „La intalnirea de ieri, cu deja fostul ministru al Educatiei, eu am reprezentat Biroul Permanent al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. Astfel, am abordat aspecte ce tin de finantarea universitatilor si de modul in care se va incheia anul in curs, tocmai din perspectiva banilor! Asta deoarece sunt multe institutii de invatamant superior care au probleme financiare dupa ce au alocat sume proprii pe zona cercetarii! Ori, sunt multe acte notmative si elemente ce tin de birocratie iar, pana la 1 august nu mai este mult timp. Asadar, am expus problema iar cei de la Ministerul Educatiei ne-au dat asigurari ca au cerut Ministerului de Finante o rectificare pe aceasta problema! Vom vedea si ce bani se vor primi din ceea ce am solicitat… Oricum, este si o noua Metodologie de finantare a cercetarii care, asa cum am convenit la intalnirea de ieri, prezinta multe probleme si nu e buna”, a declarat rectorul USAMV, prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu.

STIRE INITIALA – Ieri, la sediul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), a avut loc intalnirea Ministrului Adrian Curaj, a Secretarului de stat Gigel Paraschiv si a Consilierului ministerial Bogdan Murgescu cu Biroul Permanent al Consiliului National al Rectorilor (CNR) si cu Biroul Consiliului National de Finantare al Invatamantului Superior (CNFIS). Universitatile iesene au fost reprezentate de prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI), membru al Biroului Permanent al CNR, si prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu, rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), membru al Biroului CNFIS. Discutiile cu Ministrul Educatiei au durat circa o ora si au abordat problema finantarii universitatilor, in contextul aplicarii Ordonantelor 20, 71 si 85/2016.

„In mod cert, fiecare dintre noi a sustinut necesitatea aplicarii corectiilor salariale pozitive prevazute in aceste acte normative. Insa, discutiile cu Domnul Ministru au fost directe, pe alocuri tensionate, deoarece, subfinantarea cronica a invatamantului se indeparteaza  tot mai mult de zona de ameliorare. Cu atat mai mult cu cat Guvernul nu asigura nicio finantare suplimentara privind sustinerea masurilor salariale care vor decurge din aplicarea acestor ordonante. In aceste conditii, asa cum s-a subliniat in mod evident, chiar si universitatile acum stabile financiar vor ajunge intr-o situatie delicata, iar celelalte universitati in pragul colapsului, pana la sfarsitul anului. Iar anul 2017 devine un an total impredictibil. Pentru a avea o imagine de ansamblu privind efortul financiar suplimentar, domnul Gigel Paraschiv ne-a prezentat necesarul, la nivelul ministerului, pentru acoperirea sumelor impuse universitatilor prin aceste ordonante, efort care numai pentru acest an este considerabil: 634 milioane de lei”, a spus rectorul Dan Cascaval. In afara acestui subiect, a fost prezentat punctul de vedere al CNR privind proiectul de ordonanta de guvern care sporeste competentele „formatorilor de educatie”, altii decat universitatile acreditate, pentru nivelurile 6 si 7, punct de vedere sustinut si de catre reprezentantii ministerului. 
„Un suport consistent l-am avut din partea fostilor ministri si actuali rectori, domnii Sorin Cimpeanu si Mihnea Costoiu, care, cunoscand, in mod implicit, cel mai exact problemele ministerului, sursa acestora, dar si posibilele solutii, au avut argumente solide in sprijinul solicitarilor universitatilor”, a mai precizat acesta. Dupa intalnire, tot la sediul MENCS, a urmat sedinta Biroului Permanent al CNR, la care au participat zece rectori. Sedinta a durat circa doua ore, fiind o continuare a celei anterioare. Fiecare dintre cei prezenti a fost de acord cu luarea unor pozitii mai incisive privind subfinantarea, a demersurilor care trebuiesc facute in ideea constientizarii executivului ca, fara o rectificare bugetara in favoarea invatamantului, toate efectele dorit pozitive ale acestor ordonante vor avea o finalitate contrara, cu un impact greu de anticipat.
„Dupa cum a decurs intalnirea cu domnul ministru, parerea mea este ca, in momentul purtarii acestor discutii, Ministrul Adrian Curaj nu se gandea la remanierea guvernamentala de dupa numai cateva ore. Ma bucur, insa, ca la discutii a participat, evident in consens cu noi, si Rectorul Mircea Dumitru, cel care avea sa fie numit Ministru al Educatiei. Ma bucur pentru ca domnia sa este o personalitate si provine dintr-o universitate de top. Fiind la al doilea mandat de Rector, cunoaste foarte bine problemele cu care se confrunta universitatile, probleme care nu le ocolesc nici pe cele de top. Si, din punctul meu de vedere este extraordinar de important ca numai cu 3 ore inaintea numirii sale, a participat si la sedinta Biroului Permanent al CNR, fiind membru al acestui for, si a sustinut ferm propunerile noastre. Astfel ca universitatile vor putea avea un aliat nesperat in persoana domniei sale”, a incheiat rectorul Dan Cascaval.
Adauga un comentariu