Actualitate

EXCLUSIV! Secventa scandaloasa in care a fost surprins rectorul de la Cuza. Se anunta proteste in amfiteatre – DATE INCENDIARE

Publicat: 04 nov. 2015

@ Apogeu al ilegalitatilor si neregulilor gestionate de catre vremelnicul rector de la Universitatea Cuza, prof. univ. dr. Vasile Isan! @ Faptul ca nu-i pasa de angajati a fost demonstat, inclusiv la inceputul acestui an academic @ Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au intrat in posesia unui document, semnat de rector, prin care sunt reduse salariile unei parti importante din personalul de la Cuza, fara o justificare legala

Cea mai neagra perioada din istoria Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) este strans legata de rectorul actual vremelnic, prof. univ. dr. Vasile Isan! Chiar daca mai are doar cateva luni din cel de-al II-lea mandat de trista amintire, acesta nu s-a abtinut sa nu mai ofere o alta mostra de dispret total fata de angajatii institutiei, dar mai ales fata de LEGE. Concret, fara a avea o justificare legala, asta chiar daca se face referire la Legea nr. 500 din 2012, la data de 17 septembrie 2015, acesta a aprobat o Hotarare a Consiliului de Administratie (CA) de la Cuza prin care, incepand de la 1 septembrie, „se reduc salariile de incadrare ale personalului didactic din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social – Politice, Facultatii de Educatie Fizica si Sport si Facultatii de Teologie Ortodoxa cu 4.76 la suta. Cu acelasi procent se reduce cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare”, se arata in documentul semnat de Isan. Contactat telefonic de reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI), pentru a oferi explicatii in legatura cu toate aceste realitati, seful de la UAIC nu a raspuns pana la inchiderea editiei.

Citeste si: Scandal monstru la Universitatea Cuza! Rectorul Isan, acuzat ca are atitudine de comunist – FOTO

Sindicatul nu a fost informat!

Ca drept dovada a faptului ca toate masurile importante si care influenteaza decisiv viata academica a sutelor de angajati ai unitatii de invatamant superior sunt luate arbitrar, doar de un grup de cativa indivizi coordonati de Vasile Isan, este demonstrat de cele declarate de liderii Sindicatului UNIO de la Cuza. „Vreau sa va spun ca am aflat de aceasta masura abia dupa ce a fost aplicata desi, in mod normal, ar fi trebuit sa fiu invitat la sedinta Consiliului de Administratie in care a fost stabilita taierea salariilor. Vazand toate acestea, am cautat sa primim o explicatie! Aceasta a fost una ce pleaca de la plafonarea salariala, hotarata de vechiul rector Oprea si care spune ca, atata timp cat finantarea per student a scazut constant din 2008, si institutia trebuie sa faca asta… Oricum, noi suntem obisnuiti sa aflam de taierile salariale de pe fluturas, nu ca urmare a unei discutii sau a unei informari a noastre. Este clar, asa cum am mai afirmat-o, ca la Universitatea Cuza, cei din conducere dovedesc o totala lipsa de transparenta. Mai departe, chiar daca sunt unele facultati cu excedent bugetar, se aloca banii de la acestea catre cele care se afla in deficit, asta tot ca o explicatie legata de faptul ca banii pleaca de la facultatile «bogate» la cele «sarace»”, a comentat conf. univ. dr. Neculai-Catalin Lungu, liderul sindicatului din cadrul Universitatii Cuza.

Citeste si: Dezvaluiri incendiare despre rectorul Vasile Isan. Marturisirile sunt facute de un student – FOTO

Citeste si: Ultimul tun financiar al rectorului Vasile Isan

„Domnul Rector a venit la o sedinta si ne-a spus ca noi suntem niste trecatori”

Dincolo de toate acestea, reactia unui profesor de la Cuza pe aceasta tema este elocventa in legatura cu toata starea de fapt existenta in universitatea ieseana ca urmare a manierei defectuase de conducere a rectorului Isan. „Din totalul veniturilor, universitatea ne ia noua ca facultate 25 la suta, pentru ca e «mama noastra». Apoi ne pune sa platim noi – facultatile – contributiile la stat, în valoare de 27 la suta, total 52 la suta! Desi ea este angajatorul si ar trebui sa o faca. Conform unei Hotarâri a Senatului, convins de Consiliul de Administratie ca nu sunt bani, s-a realizat o plafonare a fondului de salarii, astfel incat sa ne miscam in limitele create artificial de ei si sa strangem din … coate sa ne incadram, ca doar nu sunt bani. Nu pentru noi! Asta pentru ca «disponibilitatile» sa mearga tot in fondurile universitatii. Domnul Rector a venit la o sedinta si ne-a tinut un discurs minunat, din care reiesea in principal ca zidurile Universitatii Cuza au o vechime si o importanta deosebita, iar noi suntem niste trecatori printre ele, asa ca, nu intelegea dumnealui, cum de indraznim noi sa ne cerem drepturile. Acum, cand stiu si se vede cu ochiul liber cat de mult tine actuala conducere la cei ce «prasesc» prin amfiteatre si laboratoare ca sa produca «disponibilitati», îmi este clar ca tot surplusul de bani nu are ce cauta în buzunarul celor ce-i produc, ci se izbesc de «plafoane» si se duc in ziduri!”, se intreaba un cadru didactic de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice.

Citeste si: Scandal academic de proportii la Universitatea Cuza – FOTOloading...

Comentarii
  • Sa va explice nenea cum sta treaba cu salariile. Banii vin de la minister pe student si, eventual, din taxe. Cum studentii sunt mai putini si banii vin mai putini. Atat cat sa ajunga pentru salarii minime si plata cu ora la minim. Ce este in plus este din taxele studentilor. Banii sunt repartizati pe facultati, facultatile ii repartizeaza pe departamente, seful de departament pe FIECARE cadru didactic, in fuctie de performante. Simplu. Intrebati deci seful de departament ce si cum.

    • Chiar ca stii tot. Adica, dupa mintea ta, seful de departament da salariul fiecarui cadru didactic in functie de perdormanta. Exista deci salarii diferentiate in acelasi departament. Bravos, tataita.

      • Lasa-l in pace pe Stie Tot (Plescan). El face doar o diversiune precum ca nu el si rectoratul e de vina, ci sa mergem sa il luam pe seful de departament de git. Actiune tipica de plescar. Apropos … Fiola unde e fiola, caci mustu-i pe drum …

  • Acelasi discurs l-a invatat de la Isan si Neculai Sindicat. Cit a luptat si a dres sindicatul pentru prostime, iar femeile de serviciu sa stie ca sint doar niste trecatoare prin universitate. Pai domnu sindicat, dumneavoastra asteptati sa va informeze BECA? Pai dute si lupta baiate cu rectoratul ca nimic nu vine de PLEASCAn. Pina la minister mai este. Vorbesti de minister si alocatii bugetare? Bai, omule, cind ajunge un lector universitar doctor sa cistige macar cit un contopist mediu din primarie atunci ai facut ceva. Mai mult, un lector dr. cistiga mai putin decit majoritatea profesorilor din preuniversitar. Asta este ierarhia bugetarilor? Stiti ca un medic care opereaza cistiga mai putin decit un pompier SURD? Alo sindicatele se aude?.

  • La Univ. de Arte G.Enescu se intampla la fel.Din anul universitar 2012-2013 au fost reduse salariile la nivelul de baza al tuturor cadrelor didactice universitare. Feceti investigatii si o sa va convingeti.

Adauga un comentariu