Actualitate

EXCLUSIV! Sedinta speciala la Universitatea Cuza, in cazul plagiatului

Publicat: 09 mai 2013
1
Situatie tensionata si neclara la Universitatea „Al. I. Cuza”. Astfel, OIesia Mihai, cadru didactic la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), va avea o intrevedere cu decanul acestei institutii, respectiv prof. univ. dr. Dinu Airinei, cu privire la acuzatiile care i se aduc.
„Stiu despre ceea ce a aparut in presa, in legatura cu acuzatiile aduse la adresa Olesiei Mihai. Astfel, chiar astazi voi avea o intrevedere cu aceasta, in legatura cu problema semnalata. Noi nu suntem specialisti de limba engleza, dar vom vedea despre ce este vorba. Tin sa precizez faptul ca doctoratul asupra caruia planeaza suspiciuni de plagiat a fost dat la Facultatea de Litere a universitatii noastre”, a declarat prof. univ. dr. Dinu Airinei.
In acelasi timp, decanul Facultatii de Litere de la UAIC, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cutitaru, face si el lamuriri in legatura cu noul scandal de plagiat.
„Am aflat si eu in aceasta dimineata despre acest caz. Tin sa va spun ca tanara si-a dat doctoratul la facultatea noastra sub indrumarea prof. Stefan Avadnei (fostul decan al Facultatii de Litere). La acest moment nu putem emite verdicte, insa, daca se va dovedi ca doctorandul a plagiat, acestuia ar trebui sa i se retraga titlul. Nu cred ca responsabil este coordonatorul, deoarece el nu poate citi mii de pagini in legatura cu tema pe care o are un doctorand pe care il indruma si ca responsabilitatea morala si legala ii apartine, in exclusivitate, persoanei care elaboreaza lucrarea. Repet, la acest moment nu incriminez pe nimeni, insa daca se dovedeste ca este un caz de plagiat, titlul trebuie sa fie retras”, a declarat Codrin Liviu Cutitaru, actualul decan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza”.
Citeste si RUSINOS! Scandal de PLAGIAT la Universitatea Cuza 
Comentarii
 • Vina morala apartine celui care a redactat si semnat lucrarea de doctorat dar daca coordonatorul nu cunoaste literatura de specialitate atunci nu are de ce sa coordoneze doctorate. Se intampla prea des ca doctoranzii sa plagieze si conducatorii de doctorat sa nu aiba habar incat te intrebi care e rolul lor de fapt. Nu cunosti bine subiectul, nu te bagi sa coordonezi un doctorat pe acel subiect. Mai e si vina celor care au recenzat lucrarea de doctorat, chiar nimeni nu a vazut nimic, nici indrumatorul, nici cei care au recenzat lucrarea, nici comisia care a audiat candidatul dar toti sint specialisti pe acel subiect? Cum vine treaba asta?

  • Nu-i cazul prof. Avadanei, dar cind un ins devine conducator de doctorat la 35 de ani, ce pretentii avem? O fi un tip exceptional, dar n-are TIMPUL necesar acumularilor intelectuale. Minima rezistenta e regula in univ. Cariere construite asa sint destule si simpla cercetare a CV-urilor o dovedeste. Iar daca se face un pas dincolo de CV si se verifica lucrarile insirate, gasim ca nu exista / n-au fost sustinute la conferintele unde omul n-a mai ajuns sau daca a ajuns, sa vezi fatalitate, l-a durut capul, n-a fost timp, N-A SUSTINUT. In univ. se aplica celebrul principiu al lui IH Radulescu “scrieti, baieti, numai scrieti!”, nu conteaza ce / cum, ISI sa fie. Se copie, dar sint si unii care dau sursele fara sa le consulte! E de la sine inteles ca intr-o teza de doctorat bibliografia trebuie „garnisita” in ultimul moment cu lucrarile membrilor comisiei de examinare, din politete.

   • Nu varsta e problema. In alte tari multi ajung conducatori de doctorat inainte de 40 de ani si se descuurca foarte bine. Ai nostri, indiferent de varsta, nu au pur si simplu capacitatile intelectuale si cunostintele stiintifice ca sa conduca un doctorat. Accepta pe oricine in doctorat, nu sunt atenti la subiecte, nu sunt la curent cu rezultatele la nivel international, cum dracu sa fie capabili sa indrume si pe altii, cand ei nu sunt capabili sa faca cercetare pentru ei?

 • Intr-un caz de plagiat vina apartine in totalitate celui care elaboreaza teza, deoarece este singurul responsabil de ceea ce scrie. Sursele bibliografice sunt nenumarate si nici un individ, fie el coordonator de doctorat sau nu, nu ar putea sa le cunoasca detaliat pe fiecare in parte. Orice vina a coordonatorului este exclusa din start!

  • gargara. Un conducator de doctorat care propune un subiect trebuie sa stie ce s-a publicat pe acel subiect. Bineinteles, pot exista si exceptii, dar lumea s-a invata sa s-si adaposteasca ignoranta in spatele exceptiilor. Daca nu cunoaste bine subiectul atunci nu poate fi capabil sa conduca o lucrare de doctorat. De unde sa stie daca ce scrie studentul e original sau nu? problema conduvatorilor nostri de doctorat e ca sunt specialisti in tot,pe hartie, dar de fapt in nimic.

  • Daaaaa? Atunci mai intreb si eu cum a mai intrebat cineva: la ce e bun un indrumator de doctorat? daca nici el nu stie mare lucru despre subiect, cine a mai lucrat pe el, ce rezultate au fost publicate, ce e nou si ce e vechi in domeniu, ce s-a prezentat la ultimele conferinte, atunci care e rolul lui?
   Domnule, asta nu e realism, e ipocrizie si prostie. Daca nu esti capabil sa indrumi un doctorat atunci stai in banca ta si nu manca rahat ca nu ai nici o vina ca studentul tau a copiat aproape in totalitate o carte. Asta inseamna ca esti un incompetent care s-a bagat in ceea ce il depaseste.

  • Realism cretin: daca ala care a scris lucrarea de doctorat e singurul responsabil atunci nu trebuie sa mai existe indrumatori. Sint inutili in acest caz, rolul lor e zero.

 • Nu-s eu vinovat! Coordonatorul n-a fost atent. Sunteti tampiti? Cine naiba memoreaza sute de mii de pagini ca nu cumva sa se trezeasca o mimoza sa fure? Ai program de detectat loseri din astia. Coordonatorul are alta treaba. Pleci cu ideea ca doctorandu vrea sa contribuie cu ceva in literatura, nu de la premiza ca toti is hoti. Ia liniste!

  • Gresit, nu trebuie sa memorezi sute de mii de pagini ci sa cunosti rezultatele in domeniul respectiv, sa cunosti macar bibliografia. Pe un anume subiect de teza, care nu poate fi decat precis, nu sunt milioane de rezultate, nu sunt zeci de mii de oameni care cerceteaza. Un adevarat cercetator e la curent cu tot ce misca in domeniul ala pe care se considera capabil sa conduca doctorate. Cum zicea cineva mai devreme, la noi profesorii univ au impresia ca sunt multilaterali si pot conduce ORICE doctorat. Uite ca nu e asa victorasu mamei.

 • Domnul Cutitaru nu are bunul simt sa va spuna ca a facut parte din comisia de evaluare a tezei de doctorat susmentionata. Mai mult, astazi dupa amiaza si-a scos din c.v. partea referitoare la comîsiile de doctorat din care a facut parte. Era si cazul asta, din ianuarie 2005. Acum pricepeti de ce nu-l acuza pe conducatorul tezei, prof Stefan Avadanei. Dupa mine, si conducatorul tezei, si membrii comisiei de evaluare a tezei, si membrii catedrei de limba engleza, care au dat avizul sustinerii publice a tezei, sunt la fel de vinovati. Tuturor, R U S I N E ! Astia sunt lupii moralisti ai UAIC, prietenii conducerii actuale.

 • Toti doctorii de la UAIC e plagiatori! Toate Comisiile sunt formate din plagiatori! Toti e plagiatori! Concluzia? Sa ramaie doar preparatorii si asistentii ca e breji! Sus Ponta! Jos naia!

Adauga un comentariu