Actualitate

EXCLUSIV: Sentinta-bomba care ii afecteaza pe toti studentii de la UMF! Un tanar a dat in judecata universitatea, dar si Ministerul Educatiei!

Publicat: 30 sept. 2019
1

@ Un student a chemat in judecata atat UMF Iasi, cat si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice @ Reclamantul a fost la un pas de a-si pierde calitatea de student, din pricina birocratiei @ Cererea sa, de anulare a unor acte emise de UMF si minister, a fost admisa, dar solicitarea privind acordarea cheltuielilor de judecata a fost respinsa de Tribunalul Iasi

Magistratii ieseni au emis recent o sentinta extrem de importanta pentru studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa". Astfel, judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi au luat o decizie intr-un dosar in care un student strain a chemat in fata instantei atat UMF Iasi, cat si Ministerul Educatiei.

In urma cu mai bine de un an, Ilias Kollaris a dat in judecata UMF Iasi si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice – Comisia Nationala de Echivalare si Recunoastere a Diplomelor.

In cadrul dosarului, Tribunalul Iasi a respins actiunea. Prin cererea depusa la instanta ieseana, Kollaris le cerea magistratilor sa dispuna obligarea UMF si a ministerului de resort la plata catre reclamant a mai multor sume, drept despagubiri materiale si morale, precum si suma de 4.000 de lei, reprezentând cheltuielile de judecata.

Vezi si: EXPLOZIV: Condamnare-bomba intr-un caz de trafic de influenta! Totul are legatura cu UMF Iasi! Acuzati ca au incercat "sa cumpere" note de trecere!

"In anul 2003, am cerut transferul de la Facultatea de Medicina «Comenius», din Cehia, la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie «Gr.T. Popa», din Iasi. Pe data de 9 august 2013, in urma depunerii actelor necesare, am fost înscris la Facultatea de Medicina din Iasi. In luna septembrie 2013, dosarul meu a fost trimis la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice – Comisia Nationala de Echivalare si Recunoastere a Diplomelor. Motivat de faptul ca s-a apreciat ca dosarul meu nu ar fi fost complet, lucru care nu imi era imputabil, deoarece m-am conformat si am depus in termen toate înscrisurile solicitate, la sfârsitul lunii decembrie 2013, am solicitat un nou act de la Universitate in vederea completarii dosarului meu, act care a fost trimis la sfârsitul lunii februarie 2014", a precizat reclamantul in fata judecatorilor.

Vezi si: SCANDALUL de la UMF continua: a contestat condamnarea pentru trafic de influenta!

A pierdut calitatea de student

Reclamantul a adaugat faptul ca, pe data de 15 martie 2014, Ministerul Educatiei a revenit, solicitând actul pentru completarea dosarului, iar, pe data de 30 martie 2014, UMF ar fi trimis pentru a doua oara dosarul.

"Am purtat o corespondenta cu MECS, corespondenta ce a fost finalizata cu informarea mea de catre minister ca nu a dorit sa imi elibereze atestatul de recunoastere a studiilor. In toata aceasta perioada, respectiv anul universitar 2013-2014 si începutul anului universitar 2014-2015, eu am frecventat toate cursurile si am sustinut toate examenele organizate de Facultatea de Medicina «Gr.T. Popa», din Iasi, examene pe care le-a promovat cu note foarte bune. Pe data de 8 decembrie 2014, UMF a emis o decizie comunicata pe 11 decembrie 2014, prin care am fost înstiintat ca am pierdut calitatea de student", a adaugat reclamantul.
Acesta a mai afirmat faptul ca a actionat in judecata UMF si ministerul, iar atat Tribunalul, cat si Curtea de Apel Iasi au dispus anularea actelor administrative amintite, respectiv adresa din 16 decembrie 2014 emisa de MECS si Decizia de pe 8 decembrie 2014, emisa de universitate. Mai mult, in cadrul litigiului, ministerul a fost obligat sa ii elibereze reclamantului atestatul de recunoastere a studiilor, respectiv o scrisoare de acceptare pentru anul universitar 2013-2014, printr-o decizie ce a ramas definitiva. La randul lor, reprezentantii UMF Iasi au solicitat respingerea actiunii, invocand culpa ministerului in emiterea actului respectiv, in derularea greoaie a procedurii si in prelungirea excesiv de mult a duratei de depunere a actului solicitat.

Vezi si: Un nou caz de coruptie in UMF Iasi. Spagi de sute de euro pentru promovarea examenelor. S-a lasat cu arestari

In urma castigarii procesului, reclamantul a solicitat si achitarea unor daune, precum si a cheltuielilor de judecata, dar magistratii ieseni au respins aceasta cerere. "Instanta respinge ca nefondata cererea formulata de Kollaris Ilias in contradictoriu cu UMF Iasi si MECS, având ca obiect plata cheltuielilor de judecata efectuate in dosarul de fond", au precizat recent magistratii din cadrul Tribunalului Iasi.

Adauga un comentariu