Actualitate

EXCLUSIV! Silk District, afacerea de sute de milioane de euro, a PICAT! Proiectul a fost retras pe ultima suta de metri din cauza neregulilor! Sunt probleme mari cu vanzarea

Publicat: 06 mai 2019
1

@ Primaria Iasi nu s-a lasat intimidata de presiunile investitorului care vrea sa construiasca un complex rezidential in valoare de peste 200 de milioane de euro @ Au incercat sa arda etape, nu au prezentat avizele ce trebuiau sa insoteasca Planul Urbanistic Zonal @ Proiectul Silk District s-a dovedit o facatura @ Municipalitatea a decis retragerea proiectului de pe site pana la completarea dosarului @ Oficialii Prime Kapital nu au comentat decizia @ "Am inteles intrebarea. Avem un departament de marketing, de relatie cu presa, voi transmite intrebarea dumneavoastra. Voi vorbi si, daca este oportun, voi transmite un raspuns", a spus Adrian Cazan, avocatul PK Ebony @ Sunt neclaritati si in legatura cu contractul de vanzare- cumparare @ Cei de la PK Ebony au cerut prelungirea antecontractului Teba Iasi Industry pana pe data de 15 octombrie 2019

In urma dezvaluirilor facute de catre cotidianul Buna Ziua Iasi, un proiect de peste 200 de milioane de euro a picat. Este vorba de complexul Silk District, de pe Calea Chisinaului, nr.22, ce urma sa fie edificat de catre PK (Prime Kapital) Ebony SRL, cu un fond de investitii sud- african in spate. Pe o suprafata de 20 hectare urmau sa fie construite locuinte colective (2.500 apartamente), birouri clasa A (100.000 mp) si un hotel. Saptamana trecuta, proiectul a fost publicat pe site-ul Primariei Iasi pentru consultarea publica.

Reporterii BZI au verificat modul in care a fost prezentat publicului un proiect ce nu avea vreo legatura cu lansarea oficiala facuta de Prime Kapital.

Mai precis, plansa din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) prezenta o singura constructie cu 25 de etaje. Nu se pomenea nimic de celelalte cladiri. Aceasta tactica este cunoscuta, fiind folosita de dezvoltatorii din Bucuresti. Acestia obtin autorizatie pentru un anumit regim de inaltime si construiesc orice, atata timp cat se incadreaza in indicatori. Mai mult, beneficiarii PUZ-ului nu aveau toate avizele obtinute de la institutii, cum ar fi cele de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM). In consecinta, proiectul a fost retras de pe site-ul Primariei, pana la completarea documentatiei. Totodata, lipsea alt aviz important, cel emis de Comisia de Circulatie, asta in conditiile in care pe Calea Chisinaului era preconizata aparitia unui numar suplimentar de cel putin 10.000 de autoturisme.

Contactat telefonic, avocatul celor de la PK Ebony a precizat ca va transmite un punct de vedere, dar acest lucru nu s-a mai intamplat pana la inchiderea editiei. "Am inteles intrebarea. Avem un departament de marketing, de relatie cu presa, voi transmite intrebarea dumneavoastra. Voi vorbi si, daca este oportun, voi transmite un raspuns", a spus Adrian Cazan, avocatul PK Ebony.

Probleme cu vanzarea

O alta problema ce merita mentionata este legata de contractul de vanzare-cumparare pentru terenul si cladirile de pe Calea Chisinaului. Proprietarul Teba Iasi Industry SA a incheiat anul trecut un antecontract pentru vanzarea activelor, suma vehiculata fiind de aproape 30 de milioane de euro. La prezentarea oficiala a proiectului, reprezentantii Prime Kapital au ras cand au fost intrebati despre situatia contractului.

Reporterii BZI au aflat ca acest antecontract a fost prelungit, existand un act aditional in acest sens. Astfel, Prime Kapital s-a angajat sa plateasca pentru active pana pe data de 15 octombrie 2019. Deocamdata, motivele invocate nu se cunosc, putand fi vorba chiar de o reticenta din partea investitorilor. "Pe cale de consecinta, noua data limita potrivit antecontractului este 15 octombrie 2019, data pana la care partile trebuie sa semneze contractul de vanzare cu privire la proprietate, in masura in care toate conditiile si obligatiile stabilite prin antecontract sunt indeplinite. Astfel, pana la data de 15 octombrie 2019, promitentul vanzator are posibilitatea sa-si indeplineasca intocmai obligatiile asumate, astfel incat partile sa poata semna contractul de vanzare in vederea achizitionarii proprietatii formate din terenul cu o suprafata totala de 98.900 mp, situat in intravilanul Municipiului Iasi, strada Calea Chisinaului, nr.22, impreuna cu toate cladirile situate pe acesta", se arata in notificarea de prelungire a datei limita.

Este contestata proprietatea vanzatorului

Afacerea este complicata si de o actiune in instanta, la care este parte si Primaria Iasi. Mai precis, este contestat dreptul de proprietate asupra terenului mentionat a societatii Teba Industry SA. In baza unei Hotarari de Guvern din 1990, Societatea Tomiris SA a preluat activele Intreprinderii de Matase Victoria. Apoi, Tomiris SA si-a schimbat denumirea in Teba Iasi Industry SA. Contestatarii vanzarii considera ca terenul nu poate fi instrainat, deoarece nu au fost respectati pasii de privatizare si angajatii au fost concediati. Deci, terenul ar trebui sa intre in poseisia Statului. Si primarul Mihai Chirica a intervenit cu o declaratie conform careia municipalitatea nu va renunta la terenul de pe Calea Chisinaului, daca instanta va oferi aceasta solutie. Primul termen de judecata este programat pentru data de 29 mai, la Judecatoria Iasi.

Citeste si: Patroana unui restaurant celebru din Iasi, la marginea prapastiei! Cu ajutorul judecatorilor a reusit sa blocheze vanzarea. Totul a inceput de la datorii enorme

S-au bagat si la ERA

In spatele firmei PK Ebony SRL se afla Martin Slabbert si Victor Semionov. Dar, proiectul a fost prezentat oficial de catre Maggie Kitshoff, manager la PK. Semionov apare ca administrator al societatii impreuna cu cetateanul britanic Dewald Lambertus Joubert. Cei de la PK sunt si proprietari ai Complexului Era.

In mai multe editii ale cotidianului BZI s-a aratat ca pasarela care face legatura cu complexul pune in pericol viata soferilor. Lucrarile de la Pasarela ERA sunt departe de a fi finalizate, artera prezentand in continuare un mare risc pentru soferii ieseni. In timp ce pasarelele stau sa se prabuseasca, Primaria Iasi a decis ca este momentul sa aprobe extinderea complexului comercial de la marginea Iasului. Planul Urbanistic Zonal propus de investitori, firma PK si Mas Real Estate, are in vedere construirea mai multor corpuri de cladire, a unui hipermarket, moment in care circulatia in zona va fi sufocata.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele Absa Asset Management Pty Ltd (Investment Management), The Vanguard Group Inc., Stanlib Asset Management (Pty) Ltd, Saniam Investment Management (Pty) Ltd, Investec Asset Management (Pty) Ltd, Alexander Forbes Investements Ltd, Stanlib Multi-Manager Ltd, Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd, Momentum Asset Management Pty Ltd, Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd. Conducerea fondului este asigurata de: Malcolm Levy, Ronald Spencer, Karen Tiplady, Paul Osbourn, Jaco Jansen, Jonathan Knight, Pierre Goosen, Glynnis Carthy, Werner Alberts, Melt Hamman.

Comentarii
  • Articol comandat de Chirica. Primaria este intr-un mare litigiu cu terenul ala. Chirica habar nu are cum sa-l gestioneze. O dezimformare totala si fraierii care nu stiu ce este ala un litigiu, pun botul imediat. Mai bine ne-ar spune Chirica cum i-a vandut o vila de pe Str. Zmeu clanului *** cu doar 2500 $ !! Asta da stire. Oricum Chirica in imobiliare ne-a nimicit pe toti iesenii.

  • Sa va fie rusine Bzi.ro ca v-ati denigrat site-ul cu o reclama de kkt cu campanie PSD! Datorita acestui lucru, ma voi dezabona de la voi! Ati scazut grav in ochii mei

Adauga un comentariu