Actualitate

EXCLUSIV! Toti soferii sunt in delir! Masinile parcate neregulamentar NU mai pot fi ridicate. Gafa de sute mii de euro facuta de Primaria Iasi!

Publicat: 30 aug. 2018
1

@ Informatii importante pentru soferii din Iasi @ De la inceputul acestei saptamani nu se mai ridica masinile parcate neregulamentar @ Masinile vor fi doar blocate @ Primaria a pierdut in luna mai procesul cu Fundatia "Camera de Arbitraj si Mediere" Iasi @ Primaria a facut recurs la inceputul acestei luni @ Masura primariei este ciudata, deoarece Fundatia nu a cerut in instanta suspendarea regulamentului privind ridicarea masinilor @ "Cert este ca pot fi ridicate masini in continuare, nu stiu de ce au luat aceasta decizie. Probabil s-a facut recurs prea tarziu, dar vom verifica", a declarat Radu Tarniceru, director la Fundatia "Camera de Arbitraj si Mediere" @ Daca ipoteza este valabila, vina ar apartine juristilor din primarie @ Intre timp, doar Politia Rutiera poate dispune ridicarea masinilor, dar este greu de crezut ca va fi mentinut acelasi ritm ca pana acum @ Intr-un an au fost ridicate 2.557 de masini

Municipalitatea ieseana nu va mai putea dispune ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe domeniul public. Decizia a fost luata la inceputul acestei saptamani la recomandarea Directiei Juridice din Palatul Roznovanu. Anul trecut, Primaria Iasi a trecut prin Consiliul Local un regulament privind ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Insa, regulamentul a fost atacat in instanta de Fundatia "Camera de Arbitraj si Mediere". In luna mai, Tribunalul Iasi a dat dreptate Fundatiei.

Reprezentantii organismului au vrut sa demonstreze ca Politia Locala nu poate sa aiba atributii legate de ridicarea masinilor. La inceputul acestei luni, Primaria a facut recurs la Curtea de Apel Iasi.

"Autovehiculele pot fi ridicate doar cu dispozitia agentului Politiei Rutiere, asa cum prevede legea. Pana la pronuntarea unei hotarari definitive, nu s-a mai emis nicio dispozitie de ridicare. S-a introdus recurs, instanta inca nu a acordat termen", declara Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.

Citeste si: EXCLUSIV! Marlania secolului la singurul hotel de cinci stele din Iasi! Peste noapte a devenit o simpla spelunca! Este incredibil ce au patit doi tineri

Fundatia nu a cerut suspendarea

Primaria a inceput vanatoarea de masini, conform Hotararii de Consiliu Local (HCL) nr. 316/29.08.2017. In acest moment, se pune intrebarea de ce Primaria a dispus suspendarea activitatii. Asta pentru ca Fundatia nu a cerut in instanta acest lucru, mizand pe o solutie definitiva. Unul dintre motive ar fi acela ca municipalitatea poate pierde sume importante in cazul in care soferii ar contesta amenzile in instanta.

Mai mult, reprezentantii Fundatiei arunca pe piata ipoteza ca juristii primariei nu au cerut la timp recursul. Astfel, municipalitatea se simte cu musca pe caciula, iar cea mai la indemana decizie este suspendarea activitatii de ridicare a Politiei Locale.

"Noi nu am fost impotriva ridicarii. Noi am vrut sa aratam ca Politia Locala nu poate dispune ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Noi vom raspunde, dar cred ca se va mentine solutia din prima instanta. Cert este ca pot fi ridicate masini in continuare, nu stiu de ce au luat aceasta decizie. Probabil s-a facut recurs prea tarziu, dar vom verifica", a declarat Radu Tarniceru, director la Fundatia "Camera de Arbitraj si Mediere".

In aproape un an, municipalitatea prin Servicii Publice Iasi (SPI) SA a dispus ridicarea unui numar de 2.557 de masini parcate neregulamentar, la care se adauga un numar de 120 de masini, situatii in care proprietarul s-a prezentat langa utilajele de ridicare si a cerut repunerea pe carosabil a autovehiculului, bineinteles, in schimbul unui proces verbal.

Conform HCL, proprietarul unei masini trebuie sa plateasca o taxa de 430 de lei pentru recuperarea masinii. Astfel, Primaria a incasat o suma importanta de aproape 1 milion de lei, adica 217 mii de euro. Suma aceasta ar putea fi returnata soferilor care contesta taxa impusa de municipalitate. In cazul in care masina nu este urcata pe platforma, taxa este de 290 de lei. Taxa zilnica de cazare a masinilor in baza SPI este de 45 de lei.  

Citeste si: EXCLUSIV! Au casapit bugetul de stat! Patron de presa, a tras un tun prin evaziune fiscala. Procurorii ieseni ancheteaza cazul – FOTO

Se lucra cu privatii

In trecut, Primaria lucra cu firmele private pentru ridicarea masinilor. Anual, aceleasi firme prindeau contractele privind serviciul de ridicare a masinilor din Iasi. Flori Trans SRL se ocupa de o mica parte din contract, iar Transgyw Industry avea in administrare restul. Un sofer care se trezea cu masina ridicata era nevoit sa scoata din buzunar cam 450 de lei pentru a-si recupera autovehiculul. Afacerea ridicarilor a fost controlata de Adrian Claudiu Zahariea, cel care coordona activitatea Transgyw. Zahariea, un personaj controversat, a fost implicat in scandaluri cu spalare de bani, fals in acte sau furturi de combustibil.

In 2014, afaceristul a fost ridicat de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT) pentru o serie de afaceri cu facturi false. In retea erau implicati si tiganii din Zanea si Lunca Cetatuii. De numele lui Zahariea este legat si un furt de cantitati mari de motorina din depozitele CFR.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Comentarii
  • Daca ar fi singura problema!….despre cei care fura din bagajele de mana care nu sunt acceptate in cala si pentru care nimeni nu-si asuma nici o raspundere ar fi de spus! Aveti grija sa nu ramaneti fara obiecte personale de valoare din chiar bagajele de mana!

Adauga un comentariu